Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_TZ.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
419.33 Кб
Скачать

11.Робочий цикл 2-такного карбюратора.

Робочим циклом ДВЗ назив.сукупність процесів які в певній послідовності періодично повторюються в циліндрі забезпечуючи неперервну роботу двигуна.

Немає газорозподільного механізму – переміщення поршня послідовно відкриває і закриває випускне і впускне вікна. В циліндр з кривошипно - камерною продувкою впуск горючої суміші здійснюється з картера. Здійснюється 2 підготовчі ходи: впуск суміші в картер, впуск суміші в циліндр.

1 такт: при русі циліндра від н.м.т. до в.м.т. поршень перекриває перепускне вікно, закриває впускний клапан. За рахунок цього підвищується тиск робочої суміші, та впускається суміш в картер. При підході до в.м.т. подається іскра і суміш згорає.

2 такт: відпрацьовані гази тиснуть на поршень, при його ході до н.м.т. відпрацьовані гази виходять через випускний клапан, а з картеру поступає нова робоча суміш.

Для підвищення ефективності в одному циліндрі використовують по два впускні та випускні клапани. Особливістю такого двигуна є те. Що цикл виконуються за 2 такти - 360º, а не 720º як у 4-тактних

12.Дизельний 4х такт ний двигун внз

Під час першого такту (впускання) поршень переміщується від ВМТ до НМТ, впускний клапан відкритий, а випускний — закритий. У циліндрі створюється знижений тиск (0,08...0,09 МПа), а температура підвищується до 90... 125 °С.

На другому такті (стискання) поршень переміщується від НМТ до ВМТ, впускний і випускний клапани закриті. В циліндрі створюється підвищений тиск (1,0... 1,2 МПа - в карбюраторних двигунах і 1,5...2,0 МПа — в дизелях), а температура наприкінці цього такту досягає 350...450 °С у перших і 600...700 °С в других.

На третьому такті (робочий хід) поршень переміщується від ВМТ до НМТ, клапани закриті. В карбюраторному двигуні відбувається займання робочої суміші від іскри на свічці. При цьому тиск газів досягає 3,5...4,0 МПа, а температура — 2000 °С. У дизелі наприкінці такту стискання в циліндрі через форсунку під тиском 15...20 МПа впорскується дрібно розпилене дизельне паливо. Змішуючись із розпиленим повітрям, паливо займається, внаслідок чого тиск у циліндрі підвищується до 7,0...9,8 МПа, а температура досягає 1800...2000 °С. Під дією такого тиску поршень переміщується від ВМТ до НМТ.

На четвертому такті (випускання) поршень переміщується від НМТ до ВМТ, випускний клапан відкритий. Тиск знижується до 0,1 МПа.

13. Робочий цикл 2-тактного дизеля.

Робочим циклом ДВЗ назив.сукупність процесів які в певній послідовності періодично повторюються в циліндрі забезпечуючи неперервну роботу двигуна.

Застосовується прямотечійна клапанно – щільова продувка циліндра. В головці блока циліндра встановлено по 2 впускні клапани. Ротори повітряного компресора подають повітря в камеру, яка оточує циліндр. З камери повітря поступає в циліндр під кутом до радіусу циліндра, що забезпечую краще його наповнення повітрям.

1 такт: поршень рухається від н.м.т. до в.м.т. випускні клапани та вікна відкриті – здійснюється продувка циліндра. Повітря отримує вихровий рух і краще продуває циліндр. При русі поршня від н.м.т. до в.м.т. він перекриває вікна і клапани та стискує повітря. При підході до в.м.т. під великим тиском (14 МПа) впорскується паливо, яке від температури повітря нагрівається та самозапалюється. При проходженні в.м.т. температура становить 1800º-2000º, а тиск 8 МПа.

2 такт: починається з розширення відпрацьованих газів, що рухають поршень до н.м.т. Відкриваються випускні клапани, здійснюється продувка циліндра.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]