Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TDP_Metodich_12-13 (1).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
430.08 Кб
Скачать

Академія митної служби України

Кафедра теорії та історії держави і права

ТЕМАТИКА

ТА МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ПІДГОТОВКИ СЕМІНАРІВ, САМОСТІЙНОЇ, ІНДИВІДУАЛЬНОЇ РОБОТИ ТА КОНТРОЛЬНИХ ЗАХОДІВ

З ДИСЦИПЛІНИ

ТЕОРІЯ ДЕРЖАВИ І ПРАВА”

МОДУЛЬ 1 – 3.

Укладач: Сергій Петрович Мороз, доцент, кандидат юридичних наук, доцент кафедри теорії та історії держави і права Академії митної служби України

Дніпропетровськ

2012

ЗМІСТ

1. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ 3

Модульна, екзаменаційна письмова або тестова оцінки згідно 100 балами 6

2. ТЕМАТИКА СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ 11

МОДУЛЬ 1. ОСНОВИ ДЕРЖАВОЗНАВСТВА 11

Семінар 1. Предмет теорії держави і права 11

Семінар 2. Методологія пізнання юридичних явищ 14

Семінар 3 - 4. Сутність держави та її типи 15

МОДУЛЬ 2. ДЕРЖАВА І СУСПІЛЬСТВО 18

Семінар 5. Права людини 18

Семінар 6. Держава і суспільство 19

Семінар 7 - 8. Правова, соціальна держава 21

МОДУЛЬ 3. ЮРИДИЧНЕ ВЧЕННЯ ПРО ДЕРЖАВУ 23

Семінар 9. Функції держави 23

Семінар 10. Структура (зміст) держави 24

Семінар 11. Механізм державної влади 26

Семінар 12 - 13. Форма держави 28

3. ТЕМАТИКА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ 30

4. ТЕМАТИКА ІНДИВІДУАЛЬНОЇ РОБОТИ 39

5. ПЕРЕЛІК ПИТАНЬ ДЛЯ ПІДСУМКОВОГО КОНТРОЛЮ 45

1. Загальні методичні рекомендації

Перш ніж розпочати вивчення фундаментальної юридичної науки і навчальної дисципліни Теорія держави і права, функціональне призначення якої формувати стійкі знання з основ юриспруденції, наполягаємо на обов’язковому озна­йомленні з цими методичними рекомендаціями. Сподіваємося, вони допоможуть сформувати:

1) уявлення вимог кафедри теорії та історії держави і права АМСУ належної і ефективної навчальної роботи з Теорії держави і права;

2) алгоритм пізнання у процесі усвідомлення і судження про державно-правові явища, їх функціональне призначення та соціальну сутність.

Теорією держави і права відкривається вікно у світ юриспруденції для першокурсників, а державним іспитом завершується процес навчання за спеціальністю.

По-перше, ми не ставимо за мету (хоча в деякій мірі без цього і не обійтися) виписати весь порядок єдиних (однакових для всіх) чітко визначених навчальних дій, додержання яких, може бути помилково сприйнято як гарантія успіху навчання. А звертаємо увагу, необхідності формування індивідуального плану навчання, відповідно, рівню пізнавального досвіду, яким Ви вже володієте, додержуючись нормативно вставноленого порядку і вимог навчального процесу на юридичному факультеті АМСУ. Індивідуальний план навчання має за мету спонукати Вас до вибору таких навчальних дій, які у кінцевому рахунку дозволять впевнено і вільно володіти навчальним матеріалом з Теорії держави і права, факт якого засвідчить викладач визначеним критеріям оцінювання.

Процес пізнання нового завжди базується на майстерності володіння прийомами, способами і засобами (пізнавальний інструментарій) так і уявлення про них. Пізнання державно-правових явищ, як базових категорій спеціальності «Право», неодмінно спонукає Вас необхідності розширення кола традиційного пізнавального інструментарія, сформованого у середній школі. Не розуміння цієї проблеми інколи заважає успішному навчанню: утрата мотивів навчання, зіпсований власний настрій через «недооцінку» Вашої роботи з перенесенням на відношення з викладачем тощо. «Я ж вчив (ла) або готував (лася)…» каже курсант (чи студент), не в змозі, при цьому, пояснити або уточнити, за запитом викладача, окремі власні свої думки, або дати визначення ним же використаним термінам, а висновок, або не відповідає сказаному, або взагалі відсутній.

Проблема в: 1) неусвідомленні власної навчальної ролі, яка з часом визначає відповідну модель поведінки, коли курсант (студент) перестає виконувати нормативно визначені вимоги навчального процесу; 2) (найбільш розповсюджена) вибір або опора на такі дії, які виявляють неефективність усієї власної навчальної роботи.

Час підготовки до семінару курсант (студент) збільшує, а результат викладачем оцінюється як недостатній. Чому? Відсутній результат індивідуального усвідомлення суті розглядуваного питання, судження супроводжуються неодмінним читанням підготовленого тексту відповіді. Отже, коли зіткнулися з подібним, означає, що перед Вами постало завдання формування або перегляду власного уявлення про систему накопичення знань, заодно і прийоми, способи, засоби пізнання. Ця проблема є суто індивідуальна, її рішення залежить тільки від Вас самих. Деякі складові рішення вказаної проблеми будуть зазначені далі.

По-друге, системоутворючим оцінки роботи курсанта (студента) є семінар. Другим елементом – контрольна робота, яка проводиться після семінарських занять відповідного модуля. Самостійна і індивідуальна роботи розглядаються як такі, що доповнюють семінар і контрольну роботу.

Семінар включає: 1) головні види навчальних робіт, які оцінюються системою накопичення балів (7 балів кожний): а) підготовка усної відповіді за питаннями теми; б) рішення практичних завдань, визначених планом заняття; 2) не головні види навчальних робіт, які оцінюються системою накопичення балів (3 бали кожний): в) доповнення (зауваження) до основного виступу на семінарі; г) участь у розв’язанні проблемних питань, поставлених викладачем або такими, що виявили себе в результаті усних відповідей. Викладач залишає за собою право оцінки не головних видів навчальних робіт (в, г) за критерієм головних, зважаючи на їх грунтовність, так і не оцінки їх. Кількість семінарів визначена навчальним планом спеціальності.

Критерії оцінювання. Система оцінювання курсантів (студентів) за навчальною дисципліною, як ми вже зазначили, включає: семінарські заняття (60%), самостійна (позааудиторна) робота (9%), індивідуальна робота (9%), контрольна (як аудиторна так і позааудиторна) робота (22%).

Вид

навчальної роботи

Кількість

балів

Критерії бальної оцінки

1. Виступ за планом семінара, демонстрація виконаного практичного завдання, контрольна робота

0 – 7

0 – недостатньо для оцінки результату

1 – потребує повторного вивчення

2 – недостатньо для мінімальної вимоги

3 – задовільняє мінімальні вимоги

4 – задовільна робота, але зі значною кількістю недоліків

5 – хороша робота, але з певною кількістю помітних помилок

6 – хороша робота, але з деякими поширеними помилками

7 – відмінна робота без помилок або з несуттєвими помилками

2. Самостійна і індивідуальна робота.

Доповнення (зауваження) до виступу на семінар. занятті

0 – 3

0 – недостатньо для оцінки результату

1 – задовільно

2 – добре

3 – відмінно

Самостійна робота включає підготовку самостійної письмової роботи за визначеним переліком питань, яка оцінюється у 3 бали кожна (за модулем не більше одної роботи). Самостійна робота передбачає вивчення курсантом (студентом) навчального матеріалу без спеціальної участі викладача. Самостійна робота курсанта (студента) передбачає обов’язкове опрацювання навчальної літератури. Кількість годин, відведених на самостійну роботу визначається навчальним планом спеціальності, регламентом роботи викладача.

Індивідуальна робота включає: 1) підготовка реферату за участі викладача; 2) усної чи письмової доповіді на семінарі за проблемним питанням, яке не є безпосередньо складовим теми семінару, але вносить суттєве уявлення предмету навчальної дисципліни; 3) підготовка ессе. Індивідуальна робота курсанта (студента) оцінюється у 3 бали (за модулем не більше одної роботи). Індивідуальна робота курсанта (студента) передбачає обов’язкове опрацювання монографічної, періодичної літератури. Кількість годин, відведених на самостійну роботу визначається навчальним планом спеціальності, регламентом роботи викладача.

Контрольна робота включає: (обов’язкові) 1) виконання тестових завдань за кожним модулем, які оцінюються у 7 балів; (не обов’язкові) 2) виконання тестових завдань за кожним модулем з метою збільшення модульних балів, які оцінюються у 7 балів; 3) аудиторна контрольна робота за модулем (з урахуванням розкладу, може не проводитися), яка включає як теоретичні так і практичні завдання і оцінюється у 7 балів. Кількість годин, відведених на контрольні роботи визначається кількістю модулів за навчальною дисципліною, проводяться під безпосереднім контролем викладача.

Кафедрою теорії та історії держави і права у поточному навчальному році нормативно визначена (обов’язкова) така максимальна кількість балів за кожним модулем і видами навчальних робіт:

СЕМІНАР

К/Р

ПІДВИЩ.БАЛІВ за к/р

САМОСТ. РОБОТА

ІНДИВІД.

РОБОТА

УСЬОГО

Модуль1

1-20

3-7

4-7

1-3

1-3

1-27

Модуль2

1-20

3-7

4-7

1-3

1-3

1-27

Модуль3

1-30

3-7

4-7

1-3

1-3

1-37

Розподіл балів за критеріями оцінки:

Європейська оцінка

Національна оцінка

Оцінка у балах

Модуль 1.

27

Коеф.вагом. –

0,33

Модуль 2.

27

Коеф.вагом. –

0,33

Модуль 3.

37

Коеф.вагом. –

0,33

F

2

1

1-9

1-9

1-13

FX

2

2

10-13

10-13

14-18

E

3

3

14

14

19-20

D

3

4

15-17

15-17

21-24

C

4

5

18-21

18-21

25-29

B

4

6

22-24

22-24

30-33

A

5

7

25-27

25-27

34-37

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]