Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції СУМ 3 курс-2 модуль.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

Характеристика парадигм прикметників

У парадигматичному типі повних прикметників наявні три групи — тверда, м'яка і мішана (тверда — з твердим кінцевим приголосним основи, м'яка — а м'яким, т.зв. «мішана» — з використанням закінчень як твердої, так і м'якої групи).

До твердої групи належать:

1. Прикметники, у яких перед кінцевим приголосним основи виступає голосний звук: широкий, веселий, сухий, золотий, щасливий.

2. Деякі прикметники з суфіксом -н- при попередньому приголосному: розкішний, блакитний, народний, східний, природний, дружний, уважний.

3. Присвійні прикметники: батьків — батькового, батьковому; сестрин — сестриної, сестриного.

4. Усі короткі форми прикметників: варт, винен, годен (згоден), готов, жив, здоров, зелен, ладен, певен, повен, повинен, прав, рад, ясен.

До м'якої групи належать:

1. Прикметники з суфіксом -н- та попереднім приголосним: вечірній/літній, пізній, давній, городній, дружній; кілька слів з попереднім голосним: синій, орлій, велій.

2. Прикметники прислівникового походження на шн(ій), жн(ій): вчорашній, вранішній, справжній, порожній.

3. Кілька якісних прикметників з основою на -й: безкраїй, довговіїй, короткошиїй.

Своєрідна система відмінювання складних прикметників на -лиций, де зустрічаються закінчення твердої і м'якої груп: білолиций, блідолиций, круглолиций, смуглолиций.

Відмінювання прикметників з основою на [j]

Відмінок Однина Множина

чоловічий рід жіночий рід середній рід

Н. безкра-їй безкра-я безкра-є безкра-ї

Р. безкрай-ого безкрай-ої безкрай-ого безкра-їх

Д. безкрай-ому безкра-їй безкрай-ому безкра-їм

З. безкра-їй,-ого безкра-ю безкра-є безкра-ї,їх

О. безкра-їм безкрай-ою безкра-їм безкра-їми

М. безкрай-ому,-їм безкра-їй безкрай-ому,-їм безкра-їх

Деякі зауваги до відмінювання прикметників:

  1. У середньому роді прикметники мають такі самі закінчення, як і в чоловічому, за винятком лише називного — знахідного відмінків, де в середньому роді виступає закінчення -є, -є (зелене, сине).

  2. Прикметники м'якої групи в закінченнях можуть мати лише -і (а не -и): синій, синім, сині, синіх, синіми; житній, житнім, житні, житніх, житніми.

  3. Прикметники твердої групи в закінченнях мають звичайно букви и: зелений, зеленим, зелених, зеленими; пахучий, пахучим, пахучих, пахучими. Але в закінченнях давального і місцевого відмінків однини та називного множини виступає лише і: зеленій, пахучій (гілці); на зеленій, пахучій (гілці); на зеленім, пахучім (лузі); зелені, пахучі (гілки).

  4. У називному (і знахідному) відмінку множини всі без винятку прикметники мають закінчення -і (які? чиї?): зелені, сині, свіжі, далекі, сестрині, братові, Сашкові (зошити).

  5. У називному відмінку однини присвійні прикметники чоловічого роду (чий?) мають нульове закінчення: братів, Степанів, сестрин, Миколин, Маріїн.

  6. Прикметники і м'якої, і твердої груп мають однакові закінчення -ого, -ому, -ої, -ою з тою лише різницею, що в прикметниках м'якої групи перед о пишеться м'який знак: зеленого — синього зеленому — синьому, зеленої — синьої, зеленою — синьою.

  7. В орудному відмінку однини прикметники і твердої, і м'якої груп мають лише закінчення -ою; а іменники можуть мати і закінчення -ею (м'яка та мішана групи): ранньою вишнею, синьою скринею, свіжою їжею, найвищою кручею, найглухішою тишею.

  8. У знахідному відмінку множини прикметники усіх трьох груп одержують закінчення або називного, або родового відмінка (в залежності від іменника, з яким вони узгоджуються): зустрів завзятих гравців, оголосили дальній рейс, бачили довгошиїх звірят, привели білолицих хлопчиків.

  9. Присвійні прикметники з суфіксами -ів-(-їв-), -ин-(-їн-) відмінюються за твердою групою.

  10. При відмінюванні присвійних прикметників відбуваються фонетичні зміни в основі слова, У прикметниках, утворених від іменників чоловічого роду твердої групи, суфіксальний голосний і чергується з о: деканів — деканового, Петрів — Петрового, шоферів — шоферового; у прикметниках, утворених від іменників чоловічого роду м'якої та мішаної груп, голосний і чергується з є (від іменників м'якої групи з кінцевим приголосним і буде орфографічне є): вихователів — вихователевого, Михасів — Михасевого, вівчарів — вівчаревого, Григорій — Григорієвого, сторожів — сторожевого; ті самі чергування відбуваються при відмінюванні прикметників за родами: деканів — деканова — деканове, Михасів — Михасева — Михасеве, Григоріїв — Григоріева — Григорієве, сторожів — сторожева — сторожеве.

  11. Для ділового стилю нормативним є закінчення -ому в М. в. однини для прикметників у формі чоловічого та середнього роду: на білому..., у державному..., в ефективному...