Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
217.6 Кб
Скачать

Головна праця німецького вченого а. Льоша (а. Losch) «Просторова організація господарства» вийшла за часів Другої світової війни (1940), тому світове визнання вона отримала трохи пізніше.

Він аналізує ситуацію розміщення фірм в умовах конкуренції, коли вибір місцезнаходження визначається не тільки прагненням кожної фірми до максимуму прибутку, а й збільшенням кількості фірм, що заповнюють увесь ринковий простір.

А. Льош розглядає економічний регіон як ринок із межами, зумовленими міжрегіональною конкуренцією. Ідеальна форма регіону — правильний шестикутник. Він дав детальний математичний опис ринкового функціонування системи виробників і споживачів, де кожна змінна прив'язана до певної точки простору. Основними елементами рівнянь моделі рівноваги є функції попиту і витрат. Стан рівноваги, за А. Льошем, характеризується такими умовами:

1) місцезнаходження кожної фірми має максимально можливі переваги для виробників і споживачів;

2) фірми розміщуються так, що територія повністю використовується;

3) існує рівність цін і витрат (немає надлишкового доходу);

4) усі ринкові зони мають мінімальний розмір (у формі шестикутника);

5) межі ринкових арен проходять по лініях байдужості (ізолініях), що, на думку А. Льоша, забезпечує стійкість знайденої рівноваги.

Інноваційна економіка підвищила значущість нововеденнь у всіх видах діяльності і галузях господарства. Місце в системі міжнародного поділу праці і рівень доходів безпосередньо пов'язані із витратами на фундаментальну і прикладну науку, технологію, дослідні зразки. Найшвидша адаптація нововведень значною мірою визначає комерційний успіх, загальний соціально-екологічний та культурний розвиток країн і регіонів.

Емпіричний аналіз процесів поширення різних явищ у просторі показав, що вони мають чіткий характер дифузії (лат.— поширення, розтікання).

У регіональній економіці дифузія може бути трьох типів.

Дифузія поширення описує процес, у ході якого інновація (матеріального або інформаційного характеру) поширюється в усі напрямки від точки виникнення.

При цьому дане явище зберігається і в межах первинного ареалу, часто стаючи яскравіше вираженим або численнішим.

Наприклад, дифузія нових сортів культурних рослин тощо.

У процесі дифузії переміщення явище, що вивчається, покидає свій первинний ареал і переміщується на нові території.

Наприклад, переміщення сільських жителів у міста, що веде в ряді розвинутих країн до обезлюднення сіл; перебіг низки масових епідемічних захворювань. Змішаний тип поширення інновації може здійснюватися обома типами.

Теорія дифузії нововведень виходить із того, що весь процес економічного розвитку є наслідком виникнення і поширення нововведень, тобто технологічних удосконалень, нових джерел сировини і енергії, нових матеріалів, нових товарів, нових послуг.

Дифузія нововведень є одним із напрямів більш широкої сфери — інноватики (англ. innovation — нововведення), тобто створення, освоєння і поширення різного роду новин.

Основи просторової теорії дифузії нововведень були закладені в праці шведського географа Т. Хагерстранда (Т. Hagerstrand) «Дифузія інновацій як просторовий процес», уперше видану в 1953 р. в старому університетському центрі — Лунді.

Почавши з конкретного вивчення процесів дифузії на прикладі нововведень в сільському господарстві Швеції, Хагерстранд зміг побудувати першу теоретичну модель дифузії за допомогою імітаційного підходу. Структура імітаційної моделі визначається низкою допущень і правил, що описують вихідну просту версію теоретичної моделі Хагерстранда.

Основні поняття операційної моделі дифузії нововведень — відстань, поле, контакт, інформація. їх поєднання приводить до ключових понять контактного поля (відображає рівень залежності інформаційних контактів від відстані між передатчиком і адаптером [отримувачем]) і середнього поля інформації, тобто деякої території, у межах якої можуть здійснюватися контакти між джерелами нововведень і адаптерами.

Одна генерація (покоління) інновацій має чотири стадії: виникнення, дифузія, накопичення, насичення. Теорія Хагерстранда відбиває хвилеподібний характер дифузії генерацій нововведень.

З теорією дифузії інновацій тісно пов'язана теорія регіонального життєвого циклу. Вона розглядає процес виробництва товарів як процес з кількома стадіями: поява нового продукту, зростання його виробництва, зрілість (насичення), скорочення.

На стадії інновацій вимагаються великі персональні контакти; тому найбільш сприятливим місцем для розміщення інновацій є великі міста. Активне виробництво може бути розміщене в периферійних регіонах. Але це створює ризик для невеликих міст, оскільки далі за стадією насичення починається скорочення або припинення виробництва, поки не з'являться інші інновації у великих містах.

Згідно з цією теорією регіональна економічна політика повинна концентруватися на створенні сприятливих умов для інноваційної стадії в менш розвинутих регіонах, наприклад, у вигляді створення освітніх та наукових центрів (технополіси, науког-ради тощо).

Модель «центр — периферія» в класичному вигляді була розроблена Джоном Фрідманом наприкінці 60-х рр. XX ст. і викладена в книзі «Політика регіонального розвитку».

Кожна економіка являє собою пов'язані воєдино і взаємодіючі між собою зони. У просторі якість економіки, рівень економічного розвитку, техніка, культура змінюються залежно від руху від центральних районів до периферійних.

Ці райони — антиподи: центр, що об'єднує найпрогресивніше (місце зародження технологічних і соціальних нововведень), і велика периферія — середовище поширення нововведень (з рідким населенням, архаїчна, відстала, піддається експлуатації з боку центру).

Протилежність центру і периферії проявляється на всіх рівнях: глобальному, регіональному, державному. Периферія неоднорідна — вона має внутрішню (ближню) периферію, яка тісно пов'язана з центром і отримує безпосередньо від нього імпульси до розвитку, і зовнішню (дальню), на яку центр не здійснює практично ніякого впливу.

Постійне домінування центру над периферією забезпечується постійною інноваційною діяльністю: у центрі найбільш інтенсивні контакти, доступ до інформації.

Крім агломераційного ефекту, економічне домінування центру забезпечується за рахунок викачування ресурсів із периферійних районів, що посилює і закріплює відмінності між ними. Галузі, які не відповідають більше статусу центру (наприклад, старі галузі промисловості — металургія, рутинні трудомісткі виробництва в нових галузях; деякі невиробничі, наприклад вузькоспеціалізовані науково-дослідні функції), витісняються на ближню, а потім і віддалену периферію. Цей процес, що отримав назву «дифузія застарілих нововведень», хоч і сприяє певному розвитку периферії, але й закріплює її підпорядковане становище відносно центру.

Центр і периферія на будь-якому просторовому рівні пов'язані між собою потоками інформації, товарів, робочої сили. Поширення нововведень та інформації відбувається на трьох рівнях: 1) від провідних економічних районів національного хартленду (серцевинна, тобто центральна територія) до районів периферії — хін-терланду (окраїнні території); 2) від центрів вищого рівня до центрів другого порядку; 3) з великих міст у прилеглі райони.

У результаті цих взаємодій, незважаючи на постійне підтягування периферії, розрив між нею і центром зберігається. Контрасти «центр — периферія» дають імпульс виникненню і відтворенню територіальної нерівності, яка посилюється нерівномірністю економічного зростання.