Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OPD_vidpovidi_na_zalik.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
118.4 Кб
Скачать

32. Повноваження прокурора при здійснені нагляду за додержанням і застосуванням законів.

Н А К А З № 3 гн 07 листопада 2012 року Київ Про організацію прокурорського нагляду за додержанням і застосуванням законів .

Забезпечити нагляд за додержанням і застосуванням законів Кабінетом Міністрів України, міністерствами та відомствами, іншими центральними та місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, органами державного нагляду (контролю) та управління, військовими частинами, підприємствами, установами й організаціями, незалежно від форм власності, підпорядкованості та приналежності, фізичними особами-підприємцями, посадовими особами та громадянами.

Основними напрямами нагляду за додержанням і застосуванням законів вважати захист:

- соціально-економічних, політичних, особистих прав і свобод людини та громадянина, насамперед осіб, які потребують державної підтримки та допомоги;

- фінансово-економічних інтересів держави, передусім у бюджетній та земельній сферах;

- конституційних засад підприємницької діяльності.

7. Перевірки у порядку нагляду за додержанням і застосуванням законів організовувати та проводити за письмовими зверненнями органів державної влади, органів місцевого самоврядування, депутатів усіх рівнів, фізичних та юридичних осіб, матеріалами контролюючих органів, повідомленнями у засобах масової інформації та за власною ініціативою.

7.1. Перевірки за заявами та скаргами фізичних і юридичних осіб, зверненнями та запитами депутатів усіх рівнів, крім заяв та повідомлень про кримінальне правопорушення, проводити лише у разі їх попереднього розгляду компетентними органами виконавчої влади, державного нагляду (контролю), органами місцевого самоврядування, посадовими чи службовими особами відповідного рівня або неприйняття ними рішень з цих питань у встановлені строки.

7.2. Перевірки за власною ініціативою проводити з урахуванням стану законності в регіоні, на підставі рішень колегій органів прокуратури, координаційних і міжвідомчих нарад, вимог інших організаційно-розпорядчих документів, доручень керівництва прокуратур вищого рівня.

33. Поняття та види функцій прокуратури.

Відповідно до ст. 121 Конституції України, ст. 5 Закону України «Про прокуратуру» прокуратура становить єдину систему, яка здійснює: 1) підтримання державного обвинувачення в суді; 2) представництво інтересів громадянина або держави в суді у випадках, визначених законом; 3) нагляд за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання, досудове слідство; 4) нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян. У пункті 9 Перехідних положень Конституції України зазначено, що прокуратура здійснює нагляд за додержанням і застосуванням законів та попереднє слідство до введення в дію законів, що регулюють діяльність державних органів щодо контролю за додержанням законів, та до сформування системи досудового слідства і введення в дію законів, що регулюють її функціонування.

Класифікацію функцій прокуратури можна виконати за такими ознаками: А) За змістом:

Наглядові: а) Прокурорський нагляд за додержанням і застосуванням законів; б) Прокурорський нагляд за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання, досудове слідство; в) Прокурорський нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян (п. 4 ст. 121 Конституції України).

функції, пов’язані з кримінальним переслідуванням: Відповідно до Рекомендації К.19 (2000) «Про роль прокуратури в системі кримінального судочинства» від 6.10.2000р. в усіх системах кримінального судочинства Європи прокуратури приймають рішення про порушення та продовження кримінального переслідування (п. 2). Ця ф-ція полягає у: а) порушенні кримінальної справи проти конкретної особи; б) проведенні особисто прокурором окремих слідчих дій або розслідування у справі в повному обсязі; в) затвердженні обвинувального висновку і порушенні державного обвинувачення; г) підтриманні державного обвинувачення в суді.

функція представництва в суді інтересів громадян або держави виражається у чотирьох формах: а) представництво в загальних судах у цивільних справах; б) представництво в загальних судах при розгляді справ про адміністративні правопорушення; в) представництво в адміністративних судах і загальних судах, що діють як адміністративні, в адміністративних справах; г) представництво в господарських судах у господарських справах.

координаційну функцію: ст. 10 «Координаційні повноваження прокуратури у сфері протидії злочинності та корупції» ЗУ «Про прокуратуру» (від 01.12. 2012). Генеральний прокурор України та підпорядковані йому прокурори з метою підвищення ефективності протидії злочинності та корупції координують діяльність правоохоронних органів з питань протидії злочинності та корупції. Координаційні повноваження прокуратури реалізуються шляхом: проведення спільних нарад, створення міжвідомчих робочих груп, проведення узгоджених заходів, аналітичної діяльності тощо. Основною формою координації діяльності правоохоронних органів є проведення координаційної наради її керівників під головуванням відповідного прокурора.

функцію міжнародно-правової допомоги - ст. 26 Закону України «Про прокуратуру».

Б) За сферою реалізації: - Внутрішні функції стосуються прокурорсько-наглядових та інших прокурорсько-владних повноважень, які виникають усередині України. - Зовнішні стосуються реалізації міжнародних договорів та угод із правоохоронними органами інших країн, пов’язаних з видачею злочинців і використанням інших засобів боротьби зі злочинністю, зокрема її транснаціональними проявами та тероризмом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]