Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛР 13 р-ел.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
83.41 Кб
Скачать
    1. Властивості сполук олова

Оксиди олова: станум (ІІ) оксид SnО та станум (ІV) оксид SnО2 – тверді речовини відповідно чорного і білого кольору, які проявляють амфотерні властивості. Гідроксиди олова станум (ІІ) гідроксид Sn(ОН)2 та станум (ІV) гідроксид Sn(ОН)4 – аморфні осади білого кольору, які утворюються дією розчинів луг на відповідні розчини солей:

SnCl2 + 2NaOH = 2NaCl + Sn(OH)2↓;

SnCl4 + 4NaOH = 4NaCl + Sn(OH)4↓.

Як амфотерні сполуки гідроксиди олова взаємодіють з кислотами та лугами:

Sn(OH)2 + 2НCl = SnCl2 + 2Н2О;

Sn(OH)2 + 2NaOH = Na2[Sn(OH)4];

Sn(OH)4 + 2H2SO4 = Sn(SO4)2 + 4Н2О;

Sn(OH)4 + 2NaOH = Na2[Sn(OH)6].

В станум (ІІ) гідроксиді переважають основні властивості, а в станум (ІV) гідроксиді – кислотні. Для олова більш характерним є ступінь окиснення +4. Тому сполуки, в яких олово має ступінь окиснення +2, в окисно-відновних процесах виступають відновниками, окислюючись до сполук, в яких олово має ступінь окиснення +4:

2Sn(OH)2 + О2 + 2Н2О = 2Sn(OH)4;

SnCl2 + 2FeCl3 = SnCl4 + 2FeCl2.

Але проходять і протилежні процесі, і в присутності відновника олово з ступенем окиснення +4 може переходити в олово з ступенем окиснення +2:

SnCl4 + Sn = 2SnCl2

SnCl4 + Fe = SnCl2 + FeCl2.

Станум (ІV) сульфід називають сусальним золотом і застосовують для виготовлення фарб. Він нерозчинний у воді, і у кислотах, але розчинний у лугах:

SnS2 + 6КОН = К2[Sn(OH)6] + 2К2S.

    1. Застосування олова

Олово застосовують для покриття заліза з метою його захисту від корозії. Так утворюють білу жерсть, яка дуже широко використовується для виготовлення різноманітної тари. Процес покриття заліза оловом називається лудінням. Також олово використовують при виробництві багатьох сплавів: бронзи, бабітів, припоїв, типографського сплаву. Станум (ІV) оксид входить до складу емалей.

    1. Властивості свинцю та його сполук

Свинець Рb – метал синьовато-білого кольору, легкоплавкий (tпл =327,40С), м’який, дуже пластичний, не достатньо міцний, легко кується. Свинець – важкий метал, його густина 11340 кг/м3. На повітрі він тьмяніє, покриваючись оксидною плівкою РbО, а в присутності вологи взаємодіє з киснем повітря:

2Рb + О2 + 2Н2О = 2Рb(ОН)2.

За високих температур свинець взаємодіє з багатьма неметалами, утворюючи сполуки зі ступенем окиснення +2. Складіть рівняння хімічних реакцій взаємодії свинцю з неметалами-окисниками. Від’ємний ступінь окиснення Плюмбум проявляє тільки при взаємодії з електропозитивними елементами:

2Мg + Рb = Мg2Рb (магній плюмбид).

З воднем безпосередньо свинець не реагує, але непрямим шляхом він утворює нестійкий, дуже отруйний газ плюмбан РbН4.

Свинець практично не розчиняється в розбавлених хлоридній і сульфатній кислотах, швидко покриваючись плівками малорозчинних солей. Тільки при дії концентрованої сульфатної кислоти утворюється розчинна кисла сіль Рb(НSO4)2, і свинець починає розчинятись.

На відміну від олова, свинець проявляє себе як метал і при взаємодії з розбавленою та концентрованою нітратною кислотою, утворюючи сіль плюмбум (ІІ) нітрат:

Рb + 4НNO3(конц.) = Рb(NO3)2 + 2NO2 + 2Н2О.

При нагріванні свинцю на повітрі утворюється плюмбум (ІІ) оксид РbО. За наявності великої кількості кисню і не дуже високої температури він поступово переходить у оксид Рb3О4 (сурик). РbО – жовтого кольору, РbО2 – темно-коричневого, а Рb3О4 – яскраво-червоного.

Для Плюмбуму більш характерні сполуки з ступенем окиснення +2. Так при дії на плюмбум (ІІ) оксид хлоридної кислоти спочатку утворюється плюмбуму (ІV) хлорид, який легко відщеплює хлор, переходячи в плюмбум (ІІ) хлорид:

РbО2 + 4НCl ⇄ РbCl4 + 2Н2О;

РbCl4 ⇄ РbCl2 + Cl2.

Окислення сполук плюмбуму (ІІ) до плюмбуму (ІV) відбувається тільки з застосуванням сильних окисників:

Рb(СН3СОО)2 + СаОCl2 + Н2О = РbО2 + 2СН3СООН + СаCl2.

Сполуки Плюмбуму (ІV) являються сильними окисниками. Наприклад, при кип’ятінні з 30% сульфатною кислотою плюмбум (ІІ) оксид окиснює Манган (ІІ) до Мангана (VІІ):

5РbО2 + 2MnSO4 + 3H2SO4 = 5РbSO4 + 2HMnO4 + 2Н2О.

Свинець входить до складу багатьох сплавів. Його застосовують для виготовлення пуль та дробу. Свинець сильно поглинає гамма-проміні, і тому його використовують для захисту від гамма-випромінення в роботі з радіоактивними речовинами. Плюмбум (ІІ) оксид використовують при виготовленні скла, а саме, кришталю, плюмбуму (ІV) оксид – в кислотних акумуляторах. Плюмбум (ІІ) ацетат Рb(СН3СОО)2 використовують при фарбуванні тканин, а плюмбум (ІІ) хромат РbСrО4 – для виготовлення жовтої фарби.

Для узагальнення знань з властивостей розглянутих р-елементів ІІІ та ІV груп ПС та їх сполук складемо таблицю.

Таблиця 13.1 Узагальнення властивостей р-елементів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]