Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції_спецкурс.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
493.57 Кб
Скачать

3. Особливості юридичної відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності

  • Передбачається чисельними нормативно-правовими актами (кодексами – КК, КЗпП, ЦК, КУпАП, ГК, ПК та ін. , законами – «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» від 15.05.2003 р., «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» від 01.06.2000 р. та ін.);

  • Суб’єкти юридичної відповідальності у сфері господарської діяльності можуть бути як індивідуальні, так і колективні (органи публічної влади, юридичні особи – дискусія в адміністративному праві). Систему суб’єктів юридичної відповідальності у сфері господарювання складають: ФОП; службові особи СГД та органів публічної влади; посадові особи; громадяни, іноземці та особи без громадянства, як наймані працівники та які досягли віку юридичної відповідальності;

  • Сторонами відповідальності є: СГД (юридичні особи, ФОП) та органи публічного адміністрування .

  • У сфері господарювання до учасників правовідносин можуть бути застосовані такі види юридичної відповідальності: адміністративна, кримінальна, цивільно-правова, дисциплінарна (наймані працівники та посадові особи) та матеріальна (наймані працівники та посадові особи).

  • Невизначеність щодо видів юридичної відповідальності, наприклад, фінансові санкції.

  • Правопорушення у сфері господарювання слід кваліфікувати на проступки (адміністративні, дисциплінарні, цивільно-правові) та злочини.

  • Найбільш поширеними у сфері господарювання є адміністративні проступки та злочини.

  • Адміністративна відповідальність передбачається КУпАП та відповідними законами України, які регулюють правовідносини у певних сферах суспільства. Застосовуються адміністративні стягнення, як правило, майнового характеру: штраф, конфіскація знаряддя вчинення або об’єкта правопорушення, неправомірно отриманої вигоди матеріального характеру; згідно відповідних законів – організаційного характеру (призупинення дії ліцензії, відміна державної реєстрації тощо).

  • Кримінальна відповідальність передбачається КК України за вчинення злочину; суб’єктами відповідальності є фізичні особи-громадяни, ФОП та посадові особи; застосовуються покарання як особистого, так і майнового характеру: до СГД – штраф, позбавлення волі, конфіскація майна, незаконно виготовленої продукції чи обладнання; позбавлення права займати певні посади або займатися певною діяльністю; до службових осіб органів публічного адміністрування – виправні роботи, арешт, обмеження волі, позбавлення волі, позбавлення права займати певні посади або займатися певною діяльністю, конфіскація майна, штраф.

  • Тенденції розвитку інституту юридичної відповідальності у сфері господарської діяльності: а) посилення відповідальності держави - посадових осіб органів публічної влади (ст. 3 Конституції України), глава ХІІІ-А «Адміністративні корупційні правопорушення» КУпАП, розділ 17 КК України «Злочини у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг», Закон України «Про засади запобігання і протидії корупції» від 7 квітня 2011 р.); б) гуманізація юридичної відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності (Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності» від 15 листопада 2011 р.).

  • Створення адміністративної юстиції відповідно до КАС України від 06.07.2005р.; створення системи адміністративних судів для здійснення адміністративного судочинства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]