Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЇ 4, 5.doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
267.26 Кб
Скачать

Лекція 4, 5. Форми організації учбового процесу у вищій школі

ПЛАН ЛЕКЦІЇ

  1. Лекція.

  2. Семінарські і практичні заняття у вищому навчальному закладі.

  3. Самостійна робота як розвиток і самоорганізація особи, яка навчається.

  4. Основи педагогічного контролю у вищій школі.

1. Лекція

1.1. Роль і місце лекції у вузі

Вузівська лекція - головна ланка дидактичного циклу навчання. Її мета - формування орієнтовної основи для подальшого засвоєння студентами учбового матеріалу. Лекція з'явилася в Стародавній Греції, одержала свій подальший розвиток в Стародавньому Римі і в середні віки. Яскраві сторінки в історію розвитку лекційної форми навчання в Росії вписав засновник першого вітчизняного університету М. В. Ломоносов, по гідності що цінував живе слово викладачів. Він вважав необхідним систематично і наполегливо вчитися красномовству, під яким розумів "мистецтво про всяку дану матерію червоне говорити і тим преклоняти інших до свого про одну думці». І тому він радив лекторам "розум свій гострить через безупинну вправу в творі і вимові слів, а не покладатися на одні правила і читання авторів".

До найбільш прославлених лекторів вітчизняної школи слід віднести математика М. В. Остроградського. Михайло Васильович Остроградський надавав велике значення як науковій, так і методичній стороні лекції. Він починав з огляду прочитаного раніше, потім слідували міркування і методи доказу по новій темі. Лекція закінчувалася висновками і пожвавлювалася екскурсами в життя і діяльність маститих учених.

Видатними лекторами були історики О. В.Ключевській і Т. Н. Грановський. Лекції Грановського були такі блискучі, що відсунули на другий план книгу, підручник. Н. Г. Чернишевський називав Грановського "одним з сильних посередників між наукою і нашим суспільством". Лекції цього ученого-гуманітарія надавали сильне духовна, етична дія на слухачів.

З середини XIX в. у міру зростання наукових і технічних знань у всьому світі посилилася потреба доповнення лекцій практичними заняттями, стимулюючими самостійність і активність студентів. Призначення лекції бачиться як підготовка студентів до самостійної роботи з книгою. Відомий російський хірург і педагог Н. І. Пирогов стверджував, що лекція повинна читатися тільки в тому випадку, якщо лектор володіє абсолютно новим науковим матеріалом або володіє особливим даром слова. Н. Р. Чернишевський, Н. А. Добролюбов, Д. І. Писарєв надавали велике значення самостійній роботі студентів, але в той же час підкреслювали емоційну дію лекцій в процесі педагогічного спілкування. У 1896 р. другий з'їзд російських діячів по технічній і професійній освіті виступив в захист лекції, підкресливши, що живе слово - це могутній засіб для повідомлення наукових знань і по своїй здатності міцно відобразити найбільш істотні сторони предмету не може бути замінено ніякою книгою. У 30-і рр. в деяких вузах у порядку експерименту припинили читати лекції. Експеримент себе не виправдав. Різко знизився рівень знань у студентів.

В даний час разом з прихильниками існують супротивники лекційного викладу учбового матеріалу. У їх контраргументах є частка істини, в усякому разі над ними варто подумати. Які їх доводи?

1. Лекція привчає до пасивного сприйняття чужих думок, гальмує самостійне мислення. Чим краще лекція, тим ця вірогідність більше.

2. Лекція відбиває смак до самостійних занять.

3. Лекції потрібні, якщо немає підручників або їх мало.

4. Одні студенти встигають осмислити, інші - тільки механічно записати слова лектора.

Проте досвід показує, що відмова від лекцій знижує науковий рівень підготовки студентів, порушує системність і рівномірність роботи протягом семестру.

Тому лекція як і раніше продовжує залишатися провідною формою організації учбового процесу у вузі. Вказані вище недоліки значною мірою можуть бути подолані правильною методикою і раціональною побудовою матеріалу.

У учбовому процесі складається ряд ситуацій, коли лекційна форма навчання не може бути замінена ніякою інший:

• за відсутності підручників по нових курсах, що складаються, лекція - основне джерело інформації;

• новий учбовий матеріал по конкретній темі не знайшов ще віддзеркалення в існуючих підручниках або деякі його розділи застаріли;

• окремі теми підручника особливо важкі для самостійного вивчення і вимагають методичної переробки лектором;

• по основним проблемам курсу існують суперечливі концепції. Лекція необхідна для їх об'єктивного освітлення;

• лекція незамінна в тих випадках, де особливо важливе особиста емоційна дія лектора на студентів з метою вплинути на формування їх поглядів.

Емоційне забарвлення лекції, поєднуючись з глибоким науковим змістом, створює гармонію думки, слова і сприйняття слухачами. Емоційність дії лекції грає важливу роль у викладанні гуманітарних дисциплін. Але і викладачам природних і точних наук не слід її недооцінювати.

Особливо дієва авторська лекція, коли йдуть не стільки на дисципліну, скільки на "лектора". Тімірязєв говорив із цього приводу, що лектор повинен бути не фотографом, але художником, не простим акустичним інструментом, передаючи що усно черпнуло з книг, все повинно бути переплавлено творчістю. По Тімірязєву, в лекції повинні поєднуватися правильність дозволу наукових проблем з пристрасністю, захопленістю ідеєю. Саме такими достоїнствами славилися лекції Д. І. Менделєєва. По спогадах слухачів, мова рядового ученого - це садок з чахлими билинками, до яких підвішені етикетки. На лекціях Менделєєва на очах у слухачів із зерен його думок зростали могутні стовбури, які гілкувалися, бурхливо квітнули і буквально завалювали слухачів золотими плодами.

Переваги лекції:

• творче спілкування лектора з аудиторією, співтворчість, емоційна взаємодія;

• лекція - вельми економний спосіб отримання в загальному виді основ знань;

• лекція активізує уявну діяльність, якщо добре зрозуміли і уважно прослуховували, тому завдання лектора - розвивати активну увагу студентів, викликати рух їх думки услід за думкою лектора.

Останнім часом намітилася тенденція вільного вибору лектора студентами, яка актуалізує проблему лекторської майстерності. Від майстерності викладача залежить максимальне використання потенційних можливостей цієї ведучої форми вузівського навчання. Але процес навчання, починаючись на лекції, продовжується на практичних заняттях і заглиблюється самостійною роботою.

Багато викладачів вважають, що завдання лектора полягає в тому, щоб добре знать предмет і ясно його висловлювати. Але що значить "ясність викладу"? Це складна педагогічна проблема: це і послідовність, і наочність викладу, і свідоме активне засвоєння висловлюваного слухачами, і, як результат, розуміння.