Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Машинне доїння корів.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
2.09 Mб
Скачать

Лабораторна робота 4 Лічильники молока

Мета роботи: вивчити будову, принцип роботи, правила технологічного налагодження

і експлуатації лічильників молока УЗМ-1А, АДМ-52.000 і доїльного

апарата четвертей ДАЧ-1.

Обладнання робочого місця: лічильники молока УЗМ-1А, АДМ-52.000 і доїльний

апарат четвертей ДАЧ-1, їх вузли, деталі. Плакати, креслення, інструкції

і методичні вказівки.

Програма роботи

  1. Вивчити будову лічильників молока УЗМ-1А, АДМ-52.000 і доїльного апарату четвертей ДАЧ-1.

  2. Засвоїти процес роботи лічильників молока і доїльного апарату четвертей.

  3. Навчитися налагоджувати лічильники молока і доїльний апарат і використовувати їх в умовах виробництва.

  4. Змоделювати процеси роботи пристроїв, що вивчаються з введенням несправностей окремих вузлів. Проаналізувати причини перебоїв в роботі і їх шляхи усунення.

Звіт по роботі

  1. Нарисувати технологічні схеми УЗМ-1А, АДМ-52.000 і ДАЧ-1.

  2. Описати їх техніко-економічні дані.

  3. Описати процес роботи. Вказати причини перебоїв в роботі і шляхи їх усунення.

  4. Описати правила технологічного налагодження лічильників і доїльного апарата четвертей (налагодження на точність замірів, правила забору проб молока і інше.)

Література

  1. Белехов И.П. Практикум по машинам и оборудованию для животноводства. – м.: Агропромиздат, 1986. – 288с.

  2. Колесник А.П. Практикум по механизации животноводства. М.: Агропромиздат, 1987.-248с.

  3. Мельников С.В. Технологическое оборудование животноводческих ферм и комплексов. М.: Агропромиздат, 1985.- 497с.

  4. Посібник майстра-наладчика обладнання тваринницьких ферм і комплексів/ І.І.Ревенко, Є.М.Мозоленко, М.М.Чос. – К.: Урожай, 1992. – 264с.

  5. Довідник майстра машинного доїння/ В.І.Грицаєнко, І.А.Бузун, В.С.Шебельниченко та ін. – Вид. 3-тє перероб. і доп. – К.: Урожай, 1987. – 184с.

Методична довідка

Пристрій для зоотехнічного обліку молока УЗМ-1А використовують при проведенні контрольних надоїв для індивідуального обліку молока від кожної корови при доїнні в загальний молокопровід.

Пристрій складається з про­зорого ковпака, розподіль­ника, камери, мензурки (рис. 1). Ковпак 5 створює приймальну камеру 1, яка заповнюється молоком че­рез патрубок Р. Молоко по­тім потрапляє в камеру II. Повітря, що засмоктується з молоком, надходить в верхню частину камери І, а те що надходить через отвір К у вимірювальну камеру ІI, теж надходить у камеру І через трубку В.

З верхньої частини камери І повітря разом з молоком відсмоктується через патрубок Н в молокопровід. Розподільник 6 відділяє камеру І від камери II і має трубки В, Д, Т та отвір Ж. Трубка В призначена для від­ведення повітря від камери II, а трубка Д — молока від ка­мери II. На ній закріплено наконечник з двома отворами Б та Л.

Трубка Т служить для вводу молока в мензурку 12. На цій трубці встановлено клапан 2 з вкладишем. Якщо зняти ковпак 4, то відкривається доступ до отвору Л при очищенні пристрою. Для відбору частини молока, що проходить через пристрій, і взяття проб служить мензурка 12. У камері II розміщується поплавок, який складається з корпуса 18 та прокладки 16, при заповненні молоком камери II він пере­криває отвір Ж. Для притискування ковпачка 5 до камери 15 служить дуга 1.

Рис.1 Пристрій для зоотехнічного обліку молока УЗМ-1А:

І і II – відповідно приймальне і вимі­рювальна камери; Б – верхній завужений отвір; В – трубка відсмоктування повітря; Г – канавка; Д – трубка відведення мо­лока; Ж – отвір і сідло поплавка; И – патрубок відведення молока; К – отвір впуску повітря; Л – калібрований отвір; Р – патрубок введення молока; Т – труб­ка для введення молока в мензурку; 1 – скоба; 2 – клапан; 3 – вкладка; 4 – гу­мовий ковпачок; 5 – прозорий ковпак; 6 – розподільник; 7 – прокладка; 8 – пробка гумова; 9 – фіксатор; 10 – гумо­вий ковпачок; 11 – скоба; 12 – мензурка: 13 – гумовий ковпак; 14 – клапан; 15 – камера; 16 – прокладка; 17 – фільтр; 18 – корпус поплавка; 19 – патрубок.

При роботі пристрій знаходиться між доїльним апаратом і молокопроводом. При цьому молочний і шланг від доїльного апарата приєднують до патрубка Р, а В від патрубка И до молокопроводу. Молоко разом з повітрям від доїльного апарата через отвір патрубка Р надходить в камеру І, а потім через отвір Ж в камеру II. У міру наповнення камери II поплавок спливає і перекриває отвір Ж з трубкою В. Повітря, яке надходить через отвір К, ство­рює в камері II підвищений тиск порівняно з камерою І. Під дією цього тиску поплавок щільно притискується до гнізда отвору Ж, а молоко витискується по трубці Д. У вер­хній частині трубки Д є звуження, що створює підвищений тиск молока на стінки трубки. Тому через калібрований отвір Л і трубку Т приблизно 2 % молока надходить в мен­зурку 12. Основна частина молока через верхній отвір Б і патрубок И відсмоктується в молокопровід. Як тільки моло­ко заберуть з камери II, через трубку Д починає відсмокту­ватися повітря, яке надходить через отвір К. Тиск у каме­рі II зрівноважиться з тиском у камері І і поплавок 18 під дією своєї маси опускається вниз. При надходженні но­вих порцій молока процес повторюється, а при закінченні доїння кожної корови поплавок за допомогою впуску пові­тря через клапан 14 притискається до гнізда. Під час доїн­ня повітря витиснуте молоком з мензурки відсмоктуються через клапан 2 та камеру І. Після видоювання мензурку знімають, потік повітря підіймає клапан 2, перекривається отвір виходу повітря. Повітря, що надходить через калібро­ваний отвір Л, звільняє його від залишків молока. В молокозбірнику (рис. 2) молоко відділяється від повітря і видаляється за допомогою відцентрового молочного насоса через фільтр і охолодник до резервуару для зберігання. Молокозбірник – це місткість з поплавковим датчиком, який з'єднаний із запобіжною камерою та молочним на­сосом. При значному відхиленні показань пристрою від норми УЗМ-1А перевіряють і регулюють згідно з інструкцією. Для цього молоко з пристрою збирають у відро і зважують. Регулюють пристрій вгвинчуванням або вигвинчуванням трубки з каліброваним отвором. Після регулювання точність показань пристрою перевіряють 3 – 4 рази.

Таблиця 1

Технічна характеристика УЗМ-1А

Показники

Норма

Тип пристрою

Допустима помилка вимірювання при робочому вакуумі 360-380 мм.рт.ст. при надої: до 4 кг

понад 4 кг, %

Пропускна здатність, при якій зберігається точність в зазначених межах, л/хв

Максимальна величина разового надою, який може бути виміряний, кг

Ціна поділки шкали мензурки, кг

Габарити, мм (довжина х ширина х висота)

Маса, кг

Пропорціональний

Не більше 0,2

± 0,3

0,2 – 6

15

0,1

172 х 170 х 575

1,2

Дозатор молока АДМ.52.000 призначений для автома­тичного обліку кількості молока, надоєного від групи корів, закріплених за одним оператором машинного доїння. Він складається з приймаль­ної 8 та мірної 12 камер, клапанно-поплавкового пристрою, лічильного механізму 1 та патрубків і шлангів (рис. 3). Молоко, яке надходить по молокопроводу 5, заповнює камеру 8, звідки через отвір зливається в мірну камеру 12. Поплавок 10 спливає, переміщуючи вгору трубку 9 з отво­ром А за межі кришки 7. Повітря через калібрований отвір А та трубку 9 мірної камери надходить в камеру, внаслі­док чого клапан 11 щільно притискується до гнізда 14. Мо­локо під дією перепаду тиску надходить (атмосферне повітря в верхній частині мірної камери 12 і робочий вакуум в молокозбірнику) по шлангу 13 в колектор 16 і далі в мо­локозбірник.

Після повного випорожнювання мірної каме­ри за рахунок більшого прохідного перерізу шланга 13 по­рівняно з діаметром отвору А розрідження в мірній каме­рі 12 та камері 8 практично вирівнюється. Тоді поплавко­вий пристрій під дією своєї маси і маси молока, що зібралось у молокоприймальній камері опускається, в результа­ті цього мірна камера знову заповнюється молоком.

Рис.3. Схема групового дозатора молока АДМ 52.000

а – під час наповнювання молоком мірної камери; б – під час випорожнювання мірної камери;

1 – лічильний механізм; 2 – гофрована трубка; 3 – шланг; 4 – кран молокопровода; 5 – молокопровід; 6 – регулювальна втулка; 7 – кришка; 8 – молокоприймальна камера; 9 – трубка; 10 – поплавок; 11 – клапан; 12 – мірна камера; 13 – молочний шланг; 14 – гніздо клапана; 15 – хомут кріплення шланга; 16 – колектор.

При кожному переміщенні трубки 9 отвір А опиняєть­ся в зоні атмосферного або вакуумметричного тиску, а че­рез шланг 3 відбувається така ж зміна тиску в гофрованій трубці 2, яка періодично приводить в дію лічильний меха­нізм 1. Лічильник показує кількість порцій, що заповнили камеру 12 під час доїння групи корів. Знаючи обсяг однієї порції (встановлюють при таруванні – 1кг), визначають надій від групи. Після доїння для випорожнення мірної ка­мери від залишків молока піднімають трубку 9. Точність обліку молока регулюють пересуванням шланга 13. Довжина нижньої частини шлангу (від нижньої точки дуги до хомута 15) повинна бути 800 мм. Пересування шланга на 20 мм змінює показання лічильника на 1 %. Похибка вимі­рювання не повинна перевищувати 3 % .

Під час циркуляційного промивання дозатора при інтен­сивному надходженні мийного розчину в дозатор останній не встигає перекачувати весь мийний розчин через шланг 13. Молокоприймальна камера заповнюється розчином до кришки 7 і тоді частина розчину відводиться через патру­бок кришки в колектор і далі в молокозбірник, що супро­водить промивання всіх внутрішніх поверхонь дозатора. Тривалість безрозбірної експлуатації дозатора становить 14 днів при виконанні положень інструкції по промиванню молочних ліній.

Доїльний апарат четвертей вимені ДАЧ-1 призначений для встановлення продуктивності і тривалості доїння окре­мих часток вимені корів, щоб визначити їх придатність до машинного доїння.

Доїльний апарат приєднують до лінії перед молоко­проводом або доїльним відром. Після підключення чет­вертого доїльного стакана в роботу натискують кнопку «Включення».

Апарат складається з вимірювача, пульта, кронштей­на, підвісної частини та шлангів. Підвісна частина та вимірювач (рис. 4) з'єднуються за допомогою шлангів. На вимірювачі є цифри, яким відповідають певні частки вимені: 1 – ліва передня, 2 – права передня, 3 – ліва задня, 4 – права задня.

Рис.4 Схема під’єднання доїльного апарата ДАЧ-1 до

доїльної установки з молокопроводом:

1 – ручка молоко вакуумного крана; 2 та 3 – молочний і магістральний шланги доїльного апарата;4 – пульсатор; 5 – пульт; 6 – вимірювач; 7 – кронштейн; 8 – підвісна частина.

Вимірювач складається з корпуса (рис. 5), на якому притискачами закріплено основу, де розміщено чо­тири вимірювальних ковші. Зверху корпус закрито кришкою, що має чотири пробки з патрубками для підключення до колектора молочних шлангів. Для ре­гулювання наповнення ковшів є регулювальні гвинти з гайками.

Вимірювач та пульт закріплено на кронштейні. Пульт приймає та обробляє сигнали від вимірювача. При необхідності до пульту підключають самостійний прилад.

Молоко з підвісної частини надходить у приймальну камеру вимірювача (рис. 6), повітря відокремлюється і відсмоктується по вирівнювальній трубці, а молоко зливається в одну з камер ковша. При набиранні 50 г молока ковш перекидається, підставляючи під потік молока другу камеру. Магніт в мить спорожнення за­микає контакт датчика і сигнал потрапляє в блок па­м'яті пульта. Після закінчення відрахунку часу доїння всіх часток загоряється світловий індикатор. В цей мо­мент натискують кнопку «Додоювання» на пульті і по­чинають операцію машинного додоювання. Відрахунок часу по всіх частках починається знову, однак світло­вий індикатор мигтить. При зниженні інтенсивності молоковіддачі менше 50 г за 30 с світловий індикатор загоряється постійним світлом, що означає закінчення доїння. В цей момент на табло буде позначено надій однієї частки.

Рис.5. Вимірювач доїльного апарата ДАЧ-1: Рис.6 Схема роботи ДАЧ-1:

1 – корпус вимірювача; 2 – гайка; 3 – гвинт; 1 – камера; 2 – канал; 3 – отвір;

4 – кронштейн; 5 – кільце; 6 – кришка; 4 – контакти датчика; 5 – двока­мерний ківш;

7 – пробка; 8 – ковші; 9 – притискач; 6 – магніт; 7 – корпус; 8 – гвинт.

10 – основа.

Рис.7. Панель пульта керування:

1 – кнопка переключення показників тривалості та величини надою; 2 – цифрове табло пульта; 3 – світлодіод, який сигналізує про необхідність початку додоювання і закінчення доїння; 4 – кнопки виклику показників тривалості і величини надою по частках вимені.

Послідовним натискуванням кнопок «2, 3, 4» на табло викликають позначення надою інших часток. Потім, натискуючи кнопку «Г – С», переписують покази трива­лості доїння першої частки, а послідовним натискуван­ням кнопок «2, 3, 4» – відповідно інших часток вимені (рис. 7).