Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Untitled1.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
9.96 Mб
Скачать

3.3. Характеристика

Після пуску двигуна збільшуємо навантаження на його валу до значення, при якому струм якоря =0,75IНОМ. Після заміри частоти обертання, включаємо вимикач SА, попередньо встановивши на найбільший опір. Потім поступово зменшуємо опір до того часу, поки струм в обмотці збудження не досягне значення =0,5 IНОМ, що відповідає коефіцієнту регулювання Кр2= / =0,5. Після цього, не змінюючи величину опору , поступово розвантажують двигун. При цьому заміряють частоту обертання і струм збудження заносять їх в таблицю 3.2.

Таблиця 3.2.

п, об/хв

,A

Будуємо графік залежності

Рис. 3.1. Схема для дослідження двигуна постійного струму з послідовним збудженням.

4. Аналіз результатів лабораторної роботи.

Аналізуючи результати лабораторної роботи, необхідно, в першу чергу, встановити відповідність номінальних даних двигуна, отриманих дослідним шляхом, його паспортним даним. Потім слід проаналізувати робочі характеристики двигуна.

Із теорії відомо, що в зоні невеликих навантажень, які відповідають ненасиченому стану магнітної системи двигуна, швидкісна характеристика п=а) представляє собою графік зворотної пропорційності:

а характеристика корисного момента: - графік квадратичної залежності:

В цих виразах і - частота обертання і корисний момент при

навантаженні двигуна, який відповідає струму якоря = 0.25IНОМ

Задавшись рядом значень відношення Іа / , наприклад 1,0; 1,6; 2,4;3,2; 4,0; визначають відповідні їм значення п і М і заносять їх в таблицю 3.3ю

Таблиця 3.3.

Іа /

1,0

1,6

2,4

3,2

4,0

Іа , А

п, об/хв

М2, Нм

По отриманим даним будуємо графіки п (1) і М=(I)в одних осях координат з робочими характеристиками (тонкими лініями). Порівняв ці графіки з робочими характеристиками, робимо висновки, наскільки дослідні криві відрізняються від теоретичних і при якому навантаженні ця різниця стає найбільш суттєвою.

Лабораторна робота №4

ДОСЛІДЖЕННЯ ДВУХОБМОТОЧНОГО силового ТРАНСФОРМАТОРАМЕТОДОМ ХОЛОСТОГО ХОДА І КОРОТКОГО ЗАМИКАННЯ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]