Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Untitled1.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
9.96 Mб
Скачать

Дослідження двигуна постійного струму послідовного збудження

1. Метароботи.

Вивчити будову двигуна постійного струму послідовного збудження і отримати практичні навики в зборці схеми при дослідженні двигуна для отримання даних його основних характеристик; отримати експериментальне підтвердження теоретичних даних про властивості двигунів постійного струму послідовного збудження.

2. Програма роботи.

2.1 .Познайомитись з конструкцією двигуна і навантажуючим пристроєм; записати паспортні дані двигуна і дані вимірювальних приладів.

2.2.Зібрати схему згідно рисунку 3.1.; провести пробний запуск двигуна; попередньо навантаживши його.

2.3.При розімкнутому вимикачі SА зняти дані і побудувати робочі характеристики двигуна.

2.4.При замкнутому вимикачі SА (шунтуючий обмотку збудження) зняти дані і побудувати графік залежності частоти обертання п від струму в обмотці збудження .

2.5. Скласти звіт і зробити висновки по виконаній роботі.

3. Порядок проведення роботи.

3.1. Схема з'єднань і пробний пуск двигуна.

Схема з'єднань двигуна послідовного збудження включає в себе пусковий реостат регулювальний реостат . який шунтує обмотку збудження, два амперметри: А, для вимірювання струму якоря I і для вимірювання струму збудження . Напругу мережі контролює вольтметр V. В ролі навантажуючого пристрою використовується генератор постійного струму. Особливістю пуску двигунів послідовного збудження є необхідність пуску їх під навантаженням не менше 25% номінального. Враховуючи цей факт, необхідно слідкувати за тим, щоб двигун постійно знаходився під навантаженням не меншим 25% від номінального. Створивши навантаження на двигун, включають вимикач і поступово виводять опір (вимикач при цьому повинен бути розімкнутий). Потім, встановивши на регулювальному реостаті , максимальний опір, включаємо вимикач SA і поступово зменшуючи опір , слідкуємо за зміною частоти обертання двигуна.

3.2. Робочі характеристики.

Ці характеристики представляють собою залежність частоти обертання п, моменту на валу М і корисної потужності P від струму в обмотці якоря при номінальній напрузі живлення і при розімкнутому вимикачі.

Включивши двигун, збільшуємо навантаження на його валу до значення, при якому Ія=1,2 Іном. Потім двигун поступово розвантажують до значення струму навантаження Ія =0,25Іном . При цьому через приблизно одинакові інтервали струму Ія знімають покази струму знімають покази приладів і заносять їх в таблицю 3.1.

U(B)

(A)

n(об/хв)

М2 (Н М)

Р2(Вт)

Корисна потужність двигуна

По даним таблиці 3.1. будуємо робочі характеристики двигуна в одних осях координат.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]