Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
отчет НПЗ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
475.65 Кб
Скачать

Екологія

АТ "Укртатнафта", будучи найбільшим в Україні нафтопереробним комплексом, вважає охорону навколишнього середовища пріоритетним напрямом своєї діяльності.

Останніми роками виконані наступні природоохоронні заходи:

  • заміна застарілого устаткування;

  • використання малосірчистого рідкого палива;

  • пуск установки утилізації факельних газів;

-будівництво протифільтраційної завіси навколо ставків очисних споруд;

- створення системи інженерного захисту промплощадки з відкачуванням забруднених вод і нафтопродуктів з підземних горизонтів;

-глибше очищення оборотної води, а також підвищення технологічної дисципліни, привели до досягнення істотних результатів в рівні захисту оточюючого середовища

-відмова від використання свинцевмісних добавок.

Завдяки цьому:

1. Підприємству вдалося понизити безповоротні втрати.

2. Завод має найвищий в галузі показник водообороту 99,7-99,8 % і є єдиним НПЗ, що працює без скидання стічних вод у відкриті водоймища. Регулярні дослідження, охорона вод, що проводиться Українським центром, по свердловинах навколо ставка-випарника, підтверджують зниження забрудненості підземних вод і відповідно правильність прогнозу фахівців із завершення самоочищення підземних горизонтів, в 2003-2007 роках.

3.У області утилізації відходів, в 1994 році зданий в експлуатацію єдиний в Полтавській області полігон, що відповідає екологічні норми, для поховання токсичних промислових відходів.

4.У області захисту підземних вод від нафтопродуктів, що профільтрувалися, проведений великий об'єм науково-дослідних і проектно-конструкторських робіт, і разом з пасивними методами , застосовуються і активні установки роздільного витягання з підземних горизонтів нафтопродуктів і забруднених вод. З часу виявлення скупчень нафтопродуктів в роботі знаходиться дослідна установка по витяганню нафтопродуктів з підземних горизонтів, оснащена американським устаткуванням, продуктивністю 200-300 літрів 100 %-го нафтопродукту в добу. Продовжуються роботи капітального характеру по заміні заглиблених залізобетонних резервуарів, що не виключають фільтрації, на сталеві надземні. В результаті виконаних робіт вдалося істотно зменшити вплив на підземні горизонти ставка-випарника і практично запобігти розповсюдженню нафтопродуктів з основною промплощадки шляхом створення зворотного градієнта. На даному етапі забруднення підземних вод практично ліквідоване (в порівнянні з 1996 роком воно понижене на 94 %). Роботи наближаються до завершення.

5. Результатом роботи у області захисту атмосферного повітря з'явилося значне зниження валових викидів шкідливих речовин в атмосферу (більш ніж в 5 разів, в порівнянні з 1991 роком). Цим досягнутий встановлений контролюючими державними органами, відповідно до діючих нормативних документів, гранично допустимий викид. Таким чином, АТ "Укртатнафта" за останні 10 років не має істотних претензій і штрафних санкцій з екологічних питань з боку контролюючих державних органів.

6. Введення в експлуатацію в 2001 році установки по виробництву метилтритбутилового ефіру (МТБЭ) підвищило як економічну ефективністьвиробництва в цілому, так і дозволив одержати значний екологічнийефект, який полягає в зниженні, як кількості викидів шкідливих речовин від джерел перепрофільованого виробництва, так і в зниженні викидів шкідливих речовин автотранспортом, як в Кременчуці, так і по всій території України за рахунок повнішого згорання палива і зменшення його питомої витрати. Застосування високооктанових кисневмісних добавок до бензинів значною мірою поліпшить їх споживчі і екологічні якості за рахунок зменшення вмісту шкідливих речовин у відпрацьованих автомобільних газах і сприяє виконанню зобов'язань України по відмові до 2005 року від виробництва і застосування этильованого бензину, прийнятого на IV Конференції Міністрів охорони навколишнього середовища країн - членів Європейського Союзу.

7. Введення в експлуатацію в 2005 році установки ректифікації сульфід з тримаючих конденсатів з проектним завантаженням по стічних водах 320 тис.м3 в рік дозволив повністю розділити токсичний вид стічних вод на окремі компоненти і направити сірководень на установку виробництва елементарної сірки для отримання додаткової продукції; аміачну воду і феноли - на існуюче технологічне очищення, а очищений конденсат направити на повторне використання у виробництві.

Соціальна сфера

Маючи великий виробничий потенціал, АТ "Укртатнафта" створила і розвиває соціальну сферу. Турботою про здоров'я членів трудового колективу продиктовано створення цілого комплексу лікувально-оздоровчих і культурних установ. Це:

  • санаторій - профілакторій "Верба";

  • дитячий оздоровчий табір "Сонячний";

  • -медико-санітарна частина "Нафтохімік";

  • спортивний комплекс;

- палац культури "Нафтохімік".

2.ВИРОБНИЧИЙ - ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ПОТЕНЦІАЛ ЗАВОДУ

Виробництво № 1 (паливне)

До складу Виробництва входять:

  • установка електрознесолення й зневоднення нафти ЗЛОУ;

  • установка первинної перегонки нафти, вторинної перегонки бензину й вакуумної перегонки мазуту АТ-1 ГК-3/1 № 1;

  • установка каталітичного крекінгу КК-1 ГК-3/1 № 1;

  • установка первинної перегонки нафти, вторинної перегонки бензину АТ-2 ГК-3/1 № 2;

  • установка первинної перегонки нафти, вакуумної перегонки мазуту АВТ-3 ГК-3/1 № 2;

  • установка каталітичного крекінгу КК-2 ГК-3/1 № 2;

  • установка газофракціонування ГФУ;

  • установка вторинної перегонки світлих нафтопродуктів УВПСНП;

  • установка утилізації факельних газів УУФГ;

  • установка ректифікації сульфідовмісних технологічних конденсатів УРССК;

  • ремонтна ділянка;

  • ділянка контрольно - вимірювальних приладів й автоматики.

Призначення виробництва №1 — первинная переробка нафти по паливній схемі з отриманням продуктів, які є сировиною длявторинних процесів підприємства, а так само отримання компонентів товарних продуктів (наприклад: бензин каталітичного крекінгу) й готової продукції (наприклад: побутовий газ,паливний газ й ін.).