Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
отчет НПЗ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
475.65 Кб
Скачать

Кременчуцький нпз сьогодні

Закрите акціонерне товариствоство транснаціональна фінансово-промислова нафтова компанія "Укртатнафта" (АТ «Укртатнафта») перша в Україні компанія, яка працює за принципом: "від свердловини - до бензоколонки".

Нова корпоративна культура, високий професіоналізм і відданість справі співробітників допомогли їй стати лідером в українській нафтопереробці.

АТ «Укртатнафта» займає провідні позиції в країні по виробництву всієї гамми нафтопродуктів: від моторних палив і масел до продуктів нафтохімії.

На сьогодні АТ «Укртатнафта» є стратегічним підприємством, яке виробляє третину нафтопродуктів в країні, а також забезпечує потреби військово-промислового комплексу України.

Створене на основі партнерських зв'язків, які склалися історично, АТ «Укртатнафта» ефективно втілило в життя реальні переваги вертикально-інтегрованої структури, яка об'єднує видобуток нафти, її переробку і реалізацію нафтопродуктів. Творчо об'єднуючи традиції і досвід попередників з гнучкістю, сміливістю думки і енергією молодих керівників, Компанія з успіхом конкурує на ринку, розширює асортимент продукції і підвищує її якість і займає міцні позиції лідера в українській нафтопереробній промисловості.

Закрите акціонерне суспільство транснаціональна фінансово-промислова нафтова компанія "Укртатнафта" створене в 1995 році відповідно до указів Президентів України і Республіки Татарстан. До складу АТ "Укртатнафта" входять структурні підрозділи . об'єднуючі розвідку, видобуток, переробку нафти і збут нафтопродуктів. Це перша в Україні вертикально-інтегрована компанія.

Історія АТ «Укртатнафта» - це, в першу чергу, історія Кременчуцького НПЗ, який потенційно дотепер є одним з найбільших нафтопереробних комплексів в Європі.

Певна унікальність цього українського НПЗ не тільки в тому, що він має в своєму розпорядженні єдиний в Україні маслоблок, але і в тому, що має гнучку технологічну схему, що дозволяє підприємству оптимально комбінувати набір процесів і працювати без зупинок. Достатня кількість вторинних процесів забезпечує хороші показники глибини переробки і висока якість нафтопродуктів.

На потужностях підприємства випускається широкий асортимент товарної продукції високої якості - а це більше 100 видів, зокрема неетильованих бензинів марок А-76, А-92, А-95, літнє і зимове дизельне паливо, моторні, трансмісійні та інші види масел, ароматичні вуглеводні, нафтові розчинники, парафін, бітум, мазут, сірку.

Потужності Компанії розраховані на роботу з річним завантаженням 18 млн. тонн.

Нафта поступає в Компанію по трьох магістральних трубопроводах з нафтових родовищ Західного Сибіру, Поволжья і Східної України. Найближче східно--українське родовище розташоване за 200 км від підприємства, що значно скорочує витрати на транспортування нафти.

АТ "Укртатнафта" займає вигідне географічне положення. Знаходячись в центрі України і використовуючи розвинену мережу залізничного і автомобільного транспорту, Компанія забезпечує швидку доставку нафтопродуктів споживачу. Близьке розташування морських портів Одеси, Феодосії і Севастополя значно розширює експортні можливості Компанії.

АТ "Укртатнафта" проводить гнучку цінову і кредитну політику в багатьох галузях економіки України і має міцні ділові зв'язки з провідними російськими і зарубіжними компаніями і фінансовими організаціями.

Як вже було сказано, підприємство має достатньо високий технологічний рівень потужностей, проте новий час пред'являє нові вимоги - починають діяти жорсткіші державні і міжнародні стандарти.

Наприклад, в Європі в 1996 році були введені обмеження на вміст сірки в дизпаливі не більше 0,05 %. Тому на даному етапі АТ «Укртатнафта» має намір здійснити технологічний прорив, модернізувавши існуючі технологічні потужності і побудувати нові установки.

Компанія підготувала техніко-економічне обгрунтування розвитку підприємства, запропонувавши варіанти оптимізації виробництва - основними цілями майбутньої модернізації є поліпшення якості нафтопродуктів, а також збільшення глибини переробки виходу світлих нафтопродуктів.

Основним завданням найближчого майбутнього є удосконалення схем виробництва бензину і дизельного палива.

Рішення головної технічної задачі можна умовно розділити на два етапи.

Перший етап передбачає вихід на випуск конкурентоздатної продукції, що відповідає сучасним стандартам і новим вимогам, а основним завданням другого етапу є поглиблення переробки і збільшення виходу світлих нафтопродуктів.

На першому етапі планується будівництво установок ізомеризації легких фракцій бензину і гідроочищення бензину каталітичних крекінгів, а також реконструкція існуючої установки гідроочищення дизельного палива ЛЧ-24-7/68. Після виконання цих робіт буде забезпечений випуск бензину і дизельного палива європейської якості.

Другий етап передбачає набір установок для поглиблення переробки нафти, конкретніше шлях буде вибраний після закінчення робіт по першому етапу.

Формування будь-якої крупної і могутньої компанії починається з інтеграції і диверсифікації бізнесу і виробництва, а потім неминуче приходить час для побудови бізнес-моделі управління. А потім наступає етап її вдосконалення - підвищення якості і ефективності управління за рахунок впровадження сучасних корпоративних систем.

У АТ «Укртатнафта» успішно стартувала і функціонує корпоративна інформаційна система управління підприємством, призначена для комплексного вирішення функціональних завдань управління підприємством, забезпечення високої надійності, масштабування і захищеності інвестицій.

Саме ця система, збираючи і систематизуючи інформацію про всі види діяльності підприємства, якнайповніші відображають особливості взаємодії виробничого, економічного і фінансового блоків підприємства, дозволяють оцінити ефективність діяльності підрозділів, планувати розвиток підприємства, управляти ним.