Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
отчет НПЗ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
475.65 Кб
Скачать

3 Шлангові протигази

3.1 Шланговий протигаз ПШ-1 є ізолюючим дихальним апаратом і служить для захисту органів дихання, особи і очей в атмосфері тієї, що містить менше 18% об'ємних кисню, а також при змісті більше 0,5% об'ємних шкідливих домішок. Область застосування: замкнуті простори місткості, колодязі, цистерни, відсіки, резервуари, колони і т.д.

3.2 У комплект ПШ-1 входять: резино-тканинний шланг завдовжки 10 м для подачі під шолом-маску повітря, дві гофровані трубки для приєднання маски шолома до шланга, фільтруюча коробка для очищення вдихуваного повітря від пилу, три шолом-маски 1, 2 і 3 розмірів, рятувальний пояс, сигнально-рятувальний мотузок завдовжки 15 м, металевий штир для кріплення кінця шланга і чемодан, в якому зберігається протигаз.

3.3 Для збірки протигаза один кінець шланга прикріпляється до поясу. До цього кінця пригвинчується здвоєна гофрована трубка з лямками, на лямці за допомогою хомута кріпиться гофрована трубка. Мотузок кріпиться до спорядження на перехресті плечових ременів (лямок) на спині. Другий кінець шланга з фільтруючою коробкою кріпиться до металевого штиря. Штир надійно забивається в землю.

3.4 Перед роботою в шланговому протигазі необхідно ретельно перевірити шланг, гофровані трубки і шолом-маску на відсутність прокладок і надривів, перевірити міцність і надійність з'єднання всіх частин протигаза і наявність прокладок в місцях з'єднань, продути шланг від пилу. Необхідно також перевірити наявність бирок на поясі і мотузку з вказівкою дати останнього випробування.

3.5 Термін випробування поясу і мотузка один раз в 6 місяців.

3.6 Перед входом в загазовану зону надягають маску і перевіряють її герметичність і герметичність з'єднання маски з гофрованою трубкою, для чого останню пережимають біля з'єднання з маскою. Якщо дихання стає неможливим, маска і її з'єднання з гофрованою трубкою герметичні.

3.7 Увійшовши до загазованої зони, необхідно зробити декілька глибоких вдихів для перевірки справності протигаза. При появі щонайменшого запаху необхідно негайно вийти на свіже повітря.

3.8 Працювати в шланговому протигазі можна тільки з помічником (дублером). Дублер повинен мати запасний шланговий протигаз для надання допомоги що працює безпосередньо в загазованій зоні і його порятунки.

3.9 Між тими, що працюють в протигазі і дублером повинні бути вироблені умовні знаки, передавані за допомогою сіпання мотузка або іншим способом. Якщо на сигнали дублера відповіді не послідує, дублер повинен негайно витягувати того, що працює з небезпечної зони за допомогою мотузка.

3.10 При роботі в протигазі необхідно стежити, щоб шланг і мотузок не скручувалися і не затискалися якими або предметами, не можна входити в приміщення, де є небезпеку заплутати шланг. Кінець шланга постійно повинен знаходитися в зоні чистого повітря.

3.11 Дихання людини під час роботи повинне бути спокійним і глибоким.

3.12 Після закінчення роботи всі деталі протигаза очищаються від грязі і пилу, просушуються і складаються в чемодан.

3.13 Шланговий протигаз ПШ-2 є воздухонапорный двух-или одноканальний ізолюючий дихальний апарат, призначений для захисту, органів дихання, особи і очей людини в атмосфері тієї, що містить менше 18% об'ємних кисню, а також при змісті більше 0,5 % об'ємних шкідливих домішок.

3.14 Протигаз ПШ-2 складається з повітродувки з електромотором і редуктором, розташованої в зоні чистого повітря, двох шлангів завдовжки по 20 м, двох рятувальних поясів, двох сигнально-рятувальних вірьовок завдовжки по 25 м, масок шолома 1, 2 і 3 розміри з гофрованими трубками.

3.15 Область застосування ПШ-2 ч місткості, колодязі, цистерни, відсіки і інші замкнуті простори.

3.16 ПШ-2 забезпечує одночасну роботу в ньому 2-х людина, для чого повітродувка має два штуцери для під'єднування шлангів.

Якщо ж протигазом користується одна людина, то другий штуцер щільно закривається заглушкою-ковпачком.

3.17 Повітродувка встановлюється в зоні чистого повітря і приводиться в дію уручну через редуктор або електромонтером від мережі з напругою 127 вольт. Забороняється включення електромотора в місцях можливого виділення в атмосферу взрывопожароопасных речовин. Працюють в ПШ-2 повинні обслуговуватися не менше ніж двома помічниками (дублерами).

3.18 Збірка і перевірка протигаза ПШ-2 перед роботою проводиться в тому ж порядку, що і ПШ-1, крім того, необхідно перевіряти справність повітродувки шляхом включення електромотора в мережу або обертанням вентилятора через редуктор уручну. Обертання повинне бути рівним, без заїдань.

3.19 Повітродувка повинна працювати безперервно з моменту одягання маски шолома що працює і до виходу його із загазованого середовища.

3.20 При роботі повітродувки від електромотора редуктор відключають, а при обертанні уручну – включають. Включення і виключення редуктора проводиться за допомогою спеціального пристрою, розташованого на бічній стіні повітродувки.

3.21 При ручній подачі повітря ручку приводу необхідно обертати в напрямі, вказаному стрілкою на кришці ящика.

Обертання ручки повинне бути безперервним і рівномірним. Об'єм повітря, що подається, погоджують з тим, що працює в протигазі.

При використанні в роботі двох шлангів дублер повинен мати запасний протигаз – ПШ-2.