Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ППЗ_Діл_в_гот_інд_(ГРС).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
190.98 Кб
Скачать
  1. Визначте, які це документи за: а) найменуванням; б) призначенням; в) походженням; г) складністю.

А) Доводжу до Вашого відома, що студенти 25-ї групи юридичного факультету не з’явились на семінар з конституційного права (ІІ пара). Прошу вжити суворих заходів щодо студентів 25-ї групи, оскільки це не перший випадок їхньої відсутності на заняттях із цієї дисципліни.

Б) Студенти 31-ї економічного факультету були відсутні 10. 03 05 на практичному занятті з економіки підприємств (ІІІ пара) через те, що відвідували м’ясокомбінат з метою ознайомлення з веденням бухгалтерії підприємства. Екскурсія організована кафедрою економічних наук.

7) Прочитайте складені вдома пояснювальні та доповідні записки.

8) Класифікуйте документи за групами:

Акт Розпорядчі документи

Доповідна записка

Заява

Автобіографія Довідково-інформаційні документи

Наказ

Довідка

Пояснювальна записка Обліково-фінансові документи

Характеристика

Лист

Розпорядження Документи щодо особового складу

  • Оформлення яких документів ми ще не розглядали?

ІІ. Повідомлення теми й мети заняття

На занятті ми розгрянемо оформлення реквізитів заяви – документа з групи щодо особового складу, довідки й листа – з групи довідково-інформаційних документів.

ІІ. Новий матеріал

1. – Заява – найбільш використовуваний документ. Це документ, який містить прохання особи чи установи щодо здійснення своїх прав або захисту інтересів.

Особиста заява Службова заява

Заява пишеться власноручно в одному примірнику. Різновидами заяви є заява-зобов’язання (прохання про надання позики), заява про відкриття рахунка, про притягнення до відповідальності тощо. Наше завдання – скласти заяву про надання щорічної відпустки.

Реквізити

  1. Адресат (назва установи або посада, прізвище та ініціали керівника у давальному відмінку, на ім’я яких подається заява).

  2. Адресант (назва установи або посада, прізвище, ім’я, по батькові у родовому відмінку (іноді адреса і паспортні дані) особи, яка звертається із заявою).

  3. Назва виду документа.

  4. Текст.

  5. Підстава (додаток): перелік документів, доданих до заяви на підтвердження її правомірності.

  6. Дата.

  7. Підпис.

  • Пригадайте, які дані слід указувати в тексті наказу про надання відпустки. ( а) вид відпустки (основна); б) загальну кількість робочих днів; в) дата виходу у відпустку і повернення; г) період, за який надано відпустку).

Прізвища чоловічого роду ІІ відміни відмінюються за загальними правилами відмінювання іменників. У родовому відмінку вони мають закінчення -а, (-я): Павленка, Комара.

У давальному відмінку однини іменників-прізвищ чоловічого роду II відміни вживаються паралельні закінчення -ові, -еві (-сві) і -у, -ю: надіслати Дрозду (Дроздові), рекомендувати Горобцю(Горобцеві).

У діловому мовленні прийнято вживати коротку форму, що має закінчення -у, -ю.

Не відмінюються:

Іншомовні прізвища з кінцевим приголосним: Бізе, Бруно, Вівальді, Дю.ма, Дідро, Мюссе, Россіні, Руссо.

Жіночі прізвища як власне українського походження з кінцевим приголосним, -о, -й, так й іншомовні: Кухаренко, Повертайло, Масло, Комар, Яковець, Пінчук, Плахтій, Повалій, Маковій, Свистун, Чак, Петраш, Макаревич, Моріц

  • Аналіз запропонованих зразків заяв.

  • Складання заяв студентами.

  1. – Наступний етап заняття – набування вмінь складання довідки.

Д овідка це документ, що засвідчує факти біографії або діяльності особи чи установи, надається на їх вимогу до іншої установи.

Особисті (стосуються окремих осіб) Службові (щодо установи в цілому)

Найчастіше довідки оформляються на бланках установи, в них від руки заповнюють тільки індивідуальні відомості.