Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мінеральні в’яжучі речовини_2011.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
1.72 Mб
Скачать

Висновки

Необхідно вказати сорт та вид випробуваного вапна (за швидкістю та температурою гасіння, дисперсності тощо), його умовне позначення. Оцінити якість випалу.

Запитання до самостійної роботи

  1. На які види класифікуються мінеральні в’яжучі речовини?

  2. На які види поділяється вапно?

  3. У чому полягає технологія виробництва повітряного вапна, що слугує сировиною?

  4. Які види повітряного вапна розрізняють?

  5. Як оцінюють якість вапна?

  6. Що таке активність вапна?

  7. У чому полягає гасіння вапна; як поділяється вапно за швидкістю гасіння?

  8. Як впливає кількість непогашених зерен на якість вапа; що вони являють собою?

  9. Де застосовується вапно?

Список літератури

  1. Пащенко О.О., Сербін В.П., Старчевська О.А. В’яжучі матеріали.-К.: Вища школа, 1995,-416 с.

  2. Бутт Ю.М., Січев М.М., Тимашев В.В. Химическая технология в’яжучих материалов: Ученик для вузов/ Под ред. В.В.Тимашева.-М.:Вісшая школа, 1980.-472 с.

  3. Бутт Ю.М., Тимашев В.В. Практикум по химической технологи в’яжучих материалов: Учебное пособие для химико-технологических спеціальностей вузов.- М.: Вісшая школа, 1973,- 504 с.

  4. Будівельне матеріалознавство/ Під ред..П.В.Кривенко.- К.: Вища школа,2004, -704 с.

  5. ДСТУ Б В.2.7-90-99 Будівельні матеріали. Вапно будівельне. ТУ.

Лабораторна робота №4

1. Вивчення властивостей портландцементу

Мета: дослідити фізико-механічні та реологічні характеристики портландцементу, вивчити методики визначення його активності та марки.

Загальні вимоги

Портландцемент є гідравлічною в’яжучою речовиною у вигляді тонкомолотого порошку, отриманого помолом портландцементного клінкеру з добавкою гіпсу в кількості 1,5…3,0% в перерахунку на ангідрит сірчаної кислоти. Портландцемент одержують тонким помелом обпаленої до спікання сировинної суміші у вигляді клінкеру вапняку та глини, що забезпечує переважання в ньому силікатів кальцію. Виготовляють портландцемент без добавок і з активними мінеральними добавками в кількості до 20% від маси цементу. Властивості та якість портландцементу залежать від якості портландцементного клінкеру, його мінералогічного та хімічного складів, а коректуючі добавки лише регулюють його властивості. Якість клінкеру залежить від ретельності підготовки сировини, умов випалення, режиму охолоджування. Хімічний склад клінкеру характеризується вмістом головних оксидів: кальцію, кремнію, алюмінію та заліза, які в процесі випалення та спікання утворюють клінкерні мінерали кристалічної структури, а деякі з них входять в скловидну фазу. Мінералогічний склад клінкеру визначається вмістом штучних мінералів - аліту, беліту, трьохкальцієвого алюмінату та чотирьохкальцієвого алюмофериту.

При змішуванні портландцементу з водою утворюється пластичне, легкоформуєме клейке тісто, що поступово густіє та поступово переходить в каменеподібний стан. Твердіння цементу - це процес, що включає ряд хімічних та фізичних явищ, результатом яких є синтез новоутворень, які, у свою чергу, утворюють нові співвідношення. При твердінні портландцементу характерні реакції гідратації (приєднання), які йдуть без розпаду його основної речовини або з його розпадом - гідролізом. Через малу розчинність компонентів процес твердіння цементу протікає тривалий час - протягом багатьох років. Проте наростання міцності каменю з часом значно сповільнюється. Тому, якість цементу прийнято оцінювати по його межі міцності при стисненні, набираючої їм на 28 добу твердіння в нормальних умовах.

До різновидів портландцементу відносяться шлакові цементи, пуцоланові, пластифікуючі, гідрофобні, білий, кольорові та ін.

Таблиця 1

Вимоги до цементів (згідноДСТУ Б В.2.7- 46-96)

Цемент

Марка

Межа міцності при вигині у віці 28 діб, МПа (кгс/см2)

Межа міцності при стисненні у віці 28 діб, МПа (кгс/см2)

Портландцемент та портландцемент з мінеральними добавками

400

5,5 (55)

40 (400)

500

6(60)

50 (500)

550

6,2 (62)

55 (550)

600

6,5 (65)

60 (600)

Шлакопортландцемент

300

400

4,5 (45)

6,5 (55)

30 (300)

40 (400)

600

6(60)

50 (500)

Примітка. З дозволу Укрбудматеріалів України допускається випуск портландцементу з добавками марки М300 з міцністю в 28 діб при вигині не менш - 4,5 МПа (45 кгс/см2), при стисненні - не менше 30 МПа (300 кгс/см2).

Физико-механічні властивості портландцементу вивчаються та визначаються на зразках цементного каменя, отриманого в результаті схоплювання та твердіння цементу, затвореного оптимальною кількістю води. Одним з основних факторів, від якого залежать властивості цементного каменя, є водоцементне відношення - В/Ц. З властивостей цементного тіста до найважливіших відносяться тонина помолу, нормальна густина, строки схоплювання цементу, активність цементу.