Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мінеральні в’яжучі речовини_2011.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
1.72 Mб
Скачать

5.2. Визначення впливу хімічних додатків на кінетику тужавіння цементного тіста

Строки тужавіння є важливою характеристикою портландцементу, яка в значній мірі залежить від вмісту додатку. Кінетику процесу тужавіння цементного тіста досліджують за допомогою приладу Віка шляхом занурення голки в кільце, заповнене тістом нормальної густоти. Тобто це визначення проводиться тільки після встановлення нормальної густоти цементного тіста всіх досліджуваних складів.

Дослідження проводять одночасно для всіх складів, включаючи контрольний /без додатків/. Для цього потрібно мати у розпорядженні таку кількість однакових кілець, що відповідає кількості досліджуваних складів. Готують послідовно цементне тісто всіх досліджуваних складів з кількістю води, що відповідає його нормальній густоті. Розраховану кількість додатку вводять з водою затворення в цемент, при цьому необхідно зафіксувати час вливання води до цементу τ0 та прийняти його за початок відліку. Для попередження сплутування кожне кільце необхідно промаркувати згідно з його складом.

Наступний етап роботи полягає у визначенні початку тужавіння цементного тіста. Для цього періодично /через 5-15 хв/ голку приладу підводять до поверхні цементного тіста, відпускаючи стопорний гвинт та фіксують глибину її занурення за шкалою. При цьому послідовно досліджують всі кільця, пересуваючи їх та слідкуючи, щоб голка кожний раз попадала в різні місця. При кожному вийманні голки з тіста її необхідно витирати. За початок тужавіння τп.т. приймають час з моменту затворення до того моменту τ1, коли голка не буде доходити до пластинки на 1…2 мм. Початок тужавіння умовно відповідає стадії колоїдації в процесі тверднення зв’язного за О.О.Байковим [1]. По мірі накопичення продуктів гідратації глибина занурення в часі буде зменшуватися. Відкладаючи по осі ординат глибину занурення голки, а по осі абсцис- час, одержимо графіки кінетичних кривих процесу тужавіння тіста, характерних для кожного з досліджуваних складів. Глибину занурення голки після початку тужавіння необхідно вимірювати для всіх складів через рівні проміжки часу /15…30 хв/ до кінця тужавіння. За кінець тужавіння приймають час від початку затворення до моменту τ2, коли голка буде опускатися в тісто не глибше ніж на 1 мм. При цьому

τп.т.= τ1- τ0 ; τк.т.= τ2 - τ0,

τп.т – час початку тужавіння τк.т. – час кінця тужавіння.

Результати досліджень заносять в табл.2.1. аналіз одержаних результатів дозволяє прослідкувати особливості процесу тужавіння цементного тіста в присутності певних хімічних додатків.

Таблиця 2.1

Вплив кількості та виду додатків на кінетику тужавіння портландцементу

№ складу

Назва додатку

Кількість додатку, мас. %

Час, хв.

Глибина занурення голки, мм

    1. В5.3. Визначення впливу кількості хімічних додатків на міцність портландцементу

Дослідження проводять на зразках-кубах 2х2х2 см, що формують з тіста нормальної густоти різного складу: без додатків /контрольний склад/ та з різною кількістю додатків. Цементне тісто після визначення нормальної густоти в 2 прийоми вкладають у попередньо змащену форму, штикуючи кожен шар 10 разів за допомогою шпателя або скляної палички. Надлишки тіста зрізають ножем, загладжують поверхню зразків та залишають їх для тверднення у вологому просторі на 24 години /накритими вологою тканиною/. Через 24 години зразки розформовують, маркують згідно з їх складом та вміщують в ексикатор для тверднення над водою. Випробовують зразки через 1, 3, 7, 28 діб. На кожний строк випробування з ексикатора виймають по 3 зразки всіх заформованих складів, витирають їх та відразу піддають випробуванню на стиск. Границю міцності на стиск визначають для кожного складу, як середнє значення з трьох випробувань за формулою:

R = P/F, де

P- руйнівна сила, кг; F – площа зразка,см2.

Результати випробувань заносять в табл.2.2. після завершення всіх випробувань будують графічну залежність в координатах “міцність – кількість додатку” для кожного строку випробувань.

Таблиця 2.2.

Вплив кількості та виду хімічних додатків на властивості портландцементу

№ складу

Назва додатку

Кількість додатку, мас.%

Нормальна густина, %

Строки тужавіння, год.- хв..

Границя міцності при стиску МПа, зразків через, діб

початок

кінець

1

3

7

28