Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мінеральні в’яжучі речовини_2011.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
1.72 Mб
Скачать

Послідовність виконання роботи

1.1. Визначення стандартної консистенції (нормальної густоти) гіпсового тіста

Стандартна консистенція (нормальна густота) характеризується діаметром розпливання (рис.1) гіпсового тіста, що витекло із циліндра, регламентованого стандартом [5], при його піднятті на висоту не менше ніж 100 мм. Діаметр розпливання повинен дорівнювати (180±5) мм. Нормальна густота характеризується кількістю води, яку необхідно додати до гіпсу для одержання зазначеного розпливання гіпсового тіста. Кількість води є основним критерієм для визначення властивостей гіпсового в’яжучого: термінів тужавіння, границі міцності.

У чисту чашку, попередньо протерту вологою тканиною, вливають воду, кількість якої залежить від властивостей гіпсового в’яжучого. Після цього у воду засипають 300 г гіпсу. Масу перемішують протягом 30 с., починаючи відлік часу від моменту засипання в’яжучого у воду. Після припинення перемішування, циліндр встановлений у центрі скла, заповнюють гіпсовим тістом, надлишок якого зрізають лінійкою. Циліндр і скло попередньо протирають вологою тканиною.

Через 45 с., рахуючи від початку засипання гіпсового в’яжучого у воду, циліндр швидко піднімають (вертикально) на висоту не менше ніж 100 мм і відводять у бік.

Рисунок 1 – Циліндр для вимірювання нормальної густоти

Діаметр розпливання тіста вимірюють безпосередньо після підняття циліндра лінійкою у двох перпендикулярних напрямках з похибкою не більше ніж 5 мм і знаходять середнє арифметичне значення. Якщо діаметр розпливання тіста не відповідає (180± 5) мм, випробовування повторюють з іншою кількістю води.

Кількість води виражають у відсотках, як відношення маси води, необхідної для отримання гіпсового тіста стандартної консистенції, до маси в’яжучого за формулою:

НГ=В/m *100%, де

В - витрата води, мл; m – маса наважки гіпсу, г.

1.2. Визначення термінів тужавіння гіпсового в’яжучого

Суть методу полягає у визначенні часу від початку замішування гіпсового в’яжучого з водою до початку і до кінця тужавіння тіста.

Для дослідження використовують прилад Віка (рис.1). При визначенні термінів тужавіння кільце та пластинку приладу попередньо змащують мінеральним маслом.

Для досліду беруть наважку гіпсу масою 300 г, готують тісто нормальної густоти, відмічаючи момент засипання гіпсу у воду. Тісто заливають у кільце приладу. Для виділення бульбашок повітря з тіста, кільце з пластинкою струшують 4-5 разів, надлишок тіста зрізають рівно з вінцями та ставлять кільце з тістом під голку приладу. За допомогою рухомого стрижня голку опускають до зіткнення з поверхнею тіста в центрі кільця. Закріплюють стрижень та через кожні 30 с. вимірюють глибину занурення голки в тісто. Після кожного занурення голку витирають, а пластинку з кільцем переміщують так, щоб голка при новому занурюванні потрапляла в інше місце.

Мал.1. Прибор Віка стандартний

Прибор Віка "VICATRONIC" призначений для визначення часу початку і кінця тужавіння. Випробовування матеріалу на приборі Віка виконуєтьтся в автоматичному режимі. Він дає точні результати, які друкуются на вмонтованому принтері.

Дисплей прибору Віка:

LCD-дисплей має великі разміри та великі можливості, дозволяючі відображати дані випробувань.

В приборі Віка "VICATRONIC" графік відображається на дисплеї.

Прибор має вмонтовані годинник та календар, що дозволяють запрограмувати цикли випробувань.

Програмне забезпечення прибору Віка:Прибор Віка "VICATRONIC" дозволяє з набором стандартних програм, дозволяючих в автоматичному режимі виконувати випробовування відповідно до стандарту ДСТУ Б В.2.7-82-99.

На базі програмного забезпечення оператор має можливість запрограмувати 5 додаткових тестових процедур, які визначають число занурень, координати кожного занурення та число циклів.

Дані можливості прибору Віка необхідні для проведення випробовувань нових розчинів, добавок та при виконанні складних дослідницьких випробовувань.

Прибор Віка дозволяє вираховувати, відображати та друкувати:

  • час, який пройшов з моменту приготовлення зразку (вводиться оператором)

  • час початку випробовувань;

  • лишок часу до слідуючого занурення;

  • лишок часу до закінчення випробовування;

  • кількість виконаних та залишкових занурень

Прибор Віка "VICATRONIC" записує в пам`ять всі параметри випробовувань та їх результати. В пам`яті могуть зберігатися дані більше 50 виконаних досліджень..

В приборі передбачено підключення до компьютеру (RS-232) з можливістю загрузки параметрів досліджень з допомогою звичайних програм (Microsoft Hyper Terminal), встановлених в компьютері разом з "WINDOWS".

Мал.2. Прибор Віка автоматичний

Початок тужавіння – це час від початку замішування гіпсу водою до моменту, коли вільно опущена голка перший раз не доходить до дна (поверхні пластинки) на 0,5…1,0 мм.

Кінець тужавіння – це час від початку замішування гіпсу водою до моменту, коли вільно опущена голка занурюється в тісто не більше ніж 1 мм. Час початку та кінця тужавіння визначають у хвилинах.