Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Etika_ta_etiket_zalik.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
82.22 Кб
Скачать

58.Правила повидінки в громадських місцях

Під час розмови бажано утримуватися від енергійних жестів перед обличчям співрозмовника, не варто стукати кулаком по столу — це не аргумент у суперечці. Всі жести мають бути стриманими й доцільними.

Порушення правил етикету часто призводить до того, що ми позбавляємо навколишніх задоволення від спілкування з нами через свої дурні звички.

Норми етикету і правила ввічливості мають кілька заповідей, про які слід пам´ятати постійно. Неввічливо, негарно: показувати пальцем, особливо на людину; розрізати сторінки часопису або книги гребінцем; слинити палець, коли перегортаєш сторінки книг, часописів, газет.

Правила пристойності, гарні манери зобов´язують пам´ятати, що по-справжньому інтелігентною, культурною є не та людина, що автоматично опанувала необхідні навички ввічливості й поштивості, а та, в якої ці навички ввійшли в повсякденне життя.

Правилами етикету передбачено поведінку людей у ситуаціях, коли вони мимоволі, несвідомо припустилися помилки. Наведемо кілька прикладів класичних казусів: познайомитися з кимось удруге; перекинути келих із шампанським; запитати в сусіда за столом: "Ви не знаєте, хто ця балакуча білявка, що сидить навпроти?" Й одержати відповідь: "Це моя дружина".

Проте складніше, коли свідомо порушені правила етикету, коли одна особа не приховує своєї ворожості до іншої, а навпаки, усіляко її наголошує; демонстративно не подає руки; наділяє свого супротивника вголос образливими епітетами; повертає листи або подарунки; у неповажному тоні відгукується про когось із близьких співрозмовника. Такі дії можуть призвести до остаточного розриву і припинення знайомства.

Існують правила, виконання яких є обов´язковим: неприпустимо відкривати чужу сумку, заглядати в неї, якщо вона випадково виявиться відкритою. Це стосується і чужих портфелів. Не можна самовільно відкривати і перекладати вміст шухляди чужого столу як удома, так і на роботі; не варто відкривати й заглядати в чужу шафу, буфет, комору.

Додержуватися правил етикету на вулиці необхідно для нормування людського співіснування. Ці правила передбачають не тільки ввічливість, а й спостережливість (звільняти дорогу жінці, що йде назустріч, особливо якщо вона з дитиною); допомогу старому, жінці з великою кількістю пакетів при переході вулиці або транспортуванні важкого вантажу; захист жінки (та й не тільки жінки) від злодія.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]