Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Коблянська О._. Ф_нансовий обл_к.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

7.1. Власний капітал та його складові

У момент створення підприємства його стартовий капітал втілюється в активах, інвестованих засновниками (учасниками), і являє собою вартість майна підприємства. Займаючись підприєм­ницькою діяльністю, підприємство використовує залучені кошти, в результаті чого виникають борги. Боргові зобов'язання підтвер­джують права і вимоги кредиторів щодо активів підприємства (А = 3 + К) і мають пріоритет порівняно з вимогами власників. Тому власний капітал підприємства визначається як різниця між вартістю його майна і борговими зобов'язаннями: К = А 3.

Власний капітал — це частина в активах підприємства, що залишається після вирахування його зобов'язань.

До власного капіталу належать: статутний капітал, пайовий капітал, додатковий вкладений капітал, інший додатковий капі­тал; резервний капітал, нерозподілений прибуток (непокритий збиток), неоплачений капітал, вилучений капітал (рис. 2.7.1).

Основним елементом власного капіталу є статутний капі­тал — один з основних показників, що власне характеризує розміри і фінансовий стан підприємства. Він відображається в сумі, що зареєстрована в установчих документах як сукупність внесків (часток, акцій за номінальною вартістю, пайових внесків)

Облік формування і змін статутного фонду

379

Пайовий капітал складається із сум пайових внесків, членів споживчого товариства, житлово-будівельних кооперативів, кре­дитних спілок та інших підприємств, а також паїв членів колек­тивних сільськогосподарських підприємств (КСП) у сільському господарстві, одержаних у результаті розподілу на паї колектив­ної власності.

Додатковий капітал складається з емісійного доходу, тобто доходу, одержаного від розміщення акцій власної емісії за ціна­ми, які перевищують номінальну вартість; іншого вкладеного капіталу; дооцінки активів; безоплатного одержання необорот­них активів; іншого додаткового капіталу.

Суми вилученого капіталу відображають вартість акцій влас­ної емісії, які на певний момент не розміщені серед акціонерів. Вилучений капітал не впливає на суму власного капіталу, а лише показує, що цей капітал належить підприємству, але не закріп­лений за конкретною фізичною особою (акціонером). Вилучений капітал має бути або перепроданий, або анульований.

Кошти резервного (страхового) капіталу використовують відповідно до напрямків, передбачених в установчих докумен­тах: як правило, у разі нестачі прибутку за рахунок резервного (страхового) капіталу покриваються непередбачені витрати, по­гашаються борги перед кредиторами при ліквідації товариства, виплачуються дивіденди за привілейованими акціями тощо.

Ст. 14 Закону України "Про господарські товариства" перед­бачено створення в господарському товаристві резервного (стра­хового) капіталу в розмірі, встановленому установчими докумен­тами, але не менше як 25 % статутного капіталу, а також інші капітали, передбачені законодавством України або установчими документами товариства. Розмір щорічних відрахувань до резер­вного (страхового) капіталу передбачається установчими докумен­тами, але не може становити менше ніж 5 % суми чистого при­бутку.

Нерозподілені прибутки — це прибутки, одержані в резуль­таті господарсько-фінансової діяльності підприємства, зменшені на суму прибутків, використаних у звітному році, включаючи нарахування податку на прибуток. Нерозподілений прибуток є

380

Розділ 7

власністю акціонерів і збільшує суму власного капіталу. Якщо фінансові результати діяльності збиткові, то сума збитку змен­шує суму власного капіталу.

7.2. Фінансовий облік статутного капіталу та розрахунків із засновниками

Для обліку власного капіталу передбачено такі рахунки: 40 "Ста­тутний капітал", 41 "Пайовий капітал", 42 "Додатковий капітал", 43 "Резервний капітал", 44 "Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)", 45 "Вилучений капітал", 46 "Неоплачении капітал"

Рахунки 42, 43 і 44 призначені для обліку власного капіталу, який створюється в процесі господарської діяльності підприємства, але не є статутним капіталом. Цей капітал належить власникам і спрямовується на задоволення потреб суб'єкта господарювання, проте він не закріплений за частками за кожним з учасників.

Рахунки 40, 41, 45 і 46 використовують для формування стар­тового капіталу підприємства. Залежно від організаційної форми підприємства це може бути статутний або пайовий капітал.

Для обліку статутного капіталу використовують три основні рахунки: 40 "Статутний капітал", 46 "Неоплачении капітал" та 45 "Вилучений капітал".

Рахунок 40 "Статутний капітал" призначений для обліку та узагальнення інформації про стан та рух статутного капіталу підприємства.

За кредитом рахунка 40 відображається збільшення статутно­го капіталу, за дебетом — його зменшення (вилучення). Сальдо на цьому рахунку має відповідати розмірові статутного капіталу, який зафіксовано в установчих документах підприємства. Ана­літичний облік статутного капіталу ведеться за видами капіталу за кожним засновником, учасником, акціонером та ін.

Рахунок 46 "Неоплачений капітал" активний, розрахунковий, призначений для обліку розрахунків із засновниками підприєм­ства (акціонерами акціонерних товариств, учасниками господар­ського товариства і т. д.) за вкладами до статутного капіталу підприємства.

За дебетом рахунка 46 відображається заборгованість заснов­ників (учасників) господарського товариства за внесками до ста-

Облік формування і змін статутного фонду

381

тутного капіталу підприємства, за кредитом — погашення цієї заборгованості.

Аналітичний облік неоплаченого капіталу ведеться за видами розміщених неоплачених акцій (для акціонерних товариств) та за кожним засновником (учасником) підприємства.

На рахунку 45 "Вилучений капітал" ведеться облік вилученого капіталу у разі викупу власних акцій (часток) у акціонерів з метою їх перепродажу, анулювання (зменшення статутного капіталу) тощо.

За дебетом рахунка 45 відображається фактична собівартість акцій власної емісії або часток, викуплених господарським това­риством у його учасників. Оплата одержаних акцій може здійсню­ватися грошовими коштами, векселями та з позикових рахунків. За кредитом показують вартість анульованих або перепроданих акцій (часток). Якщо акції анульовано, то на цю суму зменшу­ється статутний капітал, у разі перепродажу — показують змен­шення вилученого капіталу та збільшення відповідних активів. При реалізації акцій своїм акціонерам заборгованість може відоб­ражатись на рахунку 46 "Неоплачений капітал".

Рахунок 45 "Вилучений " капітал" має такі субрахунки:

  1. "Вилучені акції";

  2. "Вилучені вклади і паї";

  3. "Інший вилучений капітал".

Аналітичний облік вилученого капіталу ведеться за видами акцій (вкладів, паїв).

Облік викуплених акцій подано в табл. 2.7.1.

Підприємства різних організаційно-правових форм мають особ­ливості щодо їх створення і функціонування, які, як правило, впливають на відображення господарських операцій у бухгал­терському обліку щодо формування власного капіталу.

Облік статутного капіталу в товаристві з обмеженою відповідальністю (ТОВ)

До моменту державної реєстрації ТОВ кожен з учасників пови­нен внести не менше ЗО % внеску, вказаного в установчих доку­ментах, що затверджується (коли внесок здійснюється грошовими коштами через банк) документами, виданими банком. Враховую­чи цей момент, а також те, що господарська діяльність на під­приємстві починається з дня його реєстрації, і фактично записи в

382

Розділ 7

Таблиця 2.7.1. Відображення обліку викуплених акцій

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Д-т

К-т

1

Викуплено 800 акцій купівельною вартістю 32 грн за акцію

451 "Вилучені акції"

301 "Каса

в національній

валюті"

2

Реалізовано 200 акцій за ціною 33 грн за акцію:

— на купівельну вартість акцій

301 "Каса в націо­нальній валюті" 311 "Поточні рахунки в націо­нальній валюті"

451 "Вилучені акції"

421 "Емісійний дохід"

— на різницю між продажною і купівельною вартістю

301 "Каса в націо­нальній валюті" 311 "Поточні рахунки в націо­нальній валюті"

Реалізовано 250 акцій за ціною ЗО грн за акцію:

— на продажну вартість викуп­лених акцій

301 "Каса в на­ціональній валюті" ЗІГ'Поточні рахунки в націо­нальній валюті"

451 "Вилучені акції"

7500

— на різницю між купівельною та продажною вартостями

421 "Емісійний доход"

451 "Вилучені акції"

500

Анульовано 100 акцій (номінальна вартість — 30 грн, купівельна вартість — 32 грн):

— на номінальну вартість

40 "Статутний капітал"

451 "Вилучені акції"

3000

— на різницю між купівельною і номінальною вартістю

412 "Емісійний дохід"

451 "Вилучені акції"

200

Облік формування і змін статутного фонду

383

реєстрах бухгалтерського обліку мають здійснюватися також з дня реєстрації (навіть якщо бухгалтера, бухгалтерської служби немає, підприємство (директор, бухгалтер підприємства та ін.) передусім робить проводки за операціями, наведеними в табл. 2.7.2).

Таблиця 2.7.2. Відображення в обліку створення ТОВ

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Д-т

К-т

1

Відображено заборго­ваність учасників товариства за внеска­ми до статутного капі­талу

46 "Неоплачений капітал"

40 "Статут­ний капітал"

2

Відображено погашен­ня заборгованості за внесками до статут­ного капіталу. Здійс­нюється за кожним учасником до повного погашення заборгова­ності

10 "Основні засоби",

11 "Інші необоротні матеріальні активи",

12 "Нематеріальні активи",

20 "Виробничі запаси",

21 "Тварини на вирощуванні та відгодівлі", 22 "Малоцін­ ні та швидкозношувані предмети", ЗО "Каса",

31 "Рахунки в банках", 33 "Інші кошти"

46 "Неопла­чений капітал"

Після того, як підприємство зареєстровано і засновники вне­сли (кожен) по ЗО % своїх внесків, ТОВ може розпочинати госпо­дарську діяльність, практично не звертаючи увагу на статутний капітал протягом року з дня державної реєстрації. Але керівни­ки підприємства (засновники) зобов'язані пам'ятати про те, що протягом року з дня реєстрації статутний капітал має бути сфор­мований повністю. Якщо цю вимогу не буде виконано, то до учас­ників може бути застосована санкція, згідно з якою вони сплачу­ватимуть за час прострочки 10 % річних від недовнесеної суми, якщо інше не передбачено засновницькими документами.

Подальше формування статутного капіталу товариства в бух­галтерському обліку має відображатися записами, показаними в табл. 2.7.З.

Відображення операцій, пов'язаних з оплатою учаснику на­лежної йому частки, на рахунках бухгалтерського обліку пока­зано в табл. 2.7.4.

384 Розділ 7

Таблиця 2.7.3. Відображення у бухгалтерському обліку формуван­ня статутного капіталу товариства

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Д-т

К-т

1

Збільшення статутного капіталу ТОВ за рахунок додаткових вне­сків учасників або при збіль­шенні кількості учасників: а) відображення заборгованості засновників (чи нових учасни­ків) за внесками до статутного капіталу;

46 "Неоплачений капітал"

40 "Статутний капітал"

б) погашення заборгованості засновників за внесками до статутного капіталу

10 "Основні засо­би", 20 "Вироб­ничі запаси",

30 "Каса",

31 "Рахунки

в банках" тощо

46 "Неоплаче­ний капітал"

2

Збільшення статутного капіталу ТОВ за рахунок прибутку

46 "Неоплачений капітал"

40 "Статутний капітал", 441 "Прибуток нерозподіле­ний",

46 "Неоплаче­ний капітал"

Таблиця 2.1 А. Відображення у бухгалтерському обліку операцій, пов'язаних з оплатою учаснику ТОВ належної йому частки

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Д-т

К-т

1

2

3

4

1

Вартість матеріальних цінностей, що внесені учасником до статут­ного капіталу, які повертаються йому при виході з ТОВ

40 "Статутний капітал", 672 "Розрахунки за іншими випла­тами"

672 "Розрахунки за іншими виплатами", 10 "Основні засоби", 20 "Виробничі запаси", 30 "Каса", 31 "Рахун­ки в банках" тощо

2

Нараховано частину прибутку, що належить учаснику

441 "Прибуток нерозподілений"

672 "Розрахунки

за іншими виплатами"

Зблік формування і змін статутного фонду

385

Закінчення табл. 2.7А

1

2

3

4

3

Здійснено виплату

672 "Розрахунки

30 "Каса",

учаснику певної

за іншими випла-

31 "Рахунки в банках"

частини прибутку (дивіденди)

тами"

4

Списання збитків

40 "Статутний

672 "Розрахунки

товариства за рахунок

капітал",

за іншими виплатами",

внесків учасників

672 "Розрахунки

443 "Прибуток,

за іншими

використаний у звітно-

виплатами"

му періоді"

Облік акціонерного капіталу ВАТ

Згідно із законодавством до дня скликання установчих зборів особи, які підписалися на акції, повинні внести не менше ЗО % їхньої номінальної вартості, а якщо всі акції розподіляються між засновниками, то 50 %. Акції засвідчують право власності на активи підприємства. Акціонери не можуть вимагати від AT внесеного ними капіталу, за винятком випадків реорганізації і ліквідації товариства. У період функціонування AT вони мають можливість повернути споживчу вартість всього капіталу тільки шляхом продажу належних їм акцій на фондовому ринку. Ак­ціонерне товариство не припиняє свого існування у зв'язку зі зміною власників. Право власності на акціонерний капітал у його майновому і грошовому виразі належить AT як юридичній особі.

Збільшення статутного капіталу AT можливе у зв'язку із за­лученням додаткових інвестицій, індексацією основних засобів та з інших причин за умови повної оплати (за вартістю не ниж­чою за номінальну) всіх випущених акцій. У разі додаткової емісії акцій AT затверджує проспект емісії або інформацію про випуск цінних паперів.

Акціонерний капітал слугує забезпеченням зобов'язань AT. Після повної оплати вартості всіх випущених акцій акціонерні товариства можуть випускати облігації на суму більшу ніж 25 % розміру статутного капіталу. Акціонерні товариства можуть кон­вертувати цінні папери, тобто обмінювати одні види їх на інші. При обміні акцій на облігації відбувається зменшення акціонер­ного капіталу та збільшення зобов'язань. При обміні облігацій на акції збільшується статутний капітал (рахунок 40) та зменшу-,

25 — 4-1132

386

Розділ 7

ються зобов'язання (рахунок 521). Позитивна різниця при обміні цінних паперів відноситься на доходи від реалізації фінансових інвестицій (рахунок 741), негативна — на фінансові витрати (ра­хунок 952).

Облік і узагальнення інформації про стан і рух статутного капіталу AT відображаються на рахунку 40 "Статутний капітал". На цьому рахунку ведеться облік внесків і акцій за первісною (номінальною) їхньою вартістю, визначеною в установчих доку­ментах.

Облік статутного капіталу в усіх товариствах, крім акціонер­них, тісно пов'язаний з обліком внесків кожного учасника, а в акціонерних — з обліком акцій власної емісії (табл. 2.7.5).

Таблиця 2.7.5. Облік статутного капіталу акціонерного товариства

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Д-т

К-т

1

2

3

4

1

Зареєстровано статутний капітал і здійснено випуск акцій

46 "Неоплачений капітал"

40 "Статутний капітал"

2

Учасниками оплачено акції:

а) грошовими коштами

30 "Каса",

31 "Рахунки в банках"

46 "Неоплачений капітал"

б) основними засобами

10 "Основні засо­би"

46 "Неоплачений капітал"

в) нематеріальними активами

12 "Нематеріальні активи"

46 "Неоплачений капітал"

г) матеріальними акти­вами

20 "Виробничі запаси", 22 "Малоцінні та швидкозношу­вані предмети"

46 "Неоплачений капітал"

д) цінними паперами

14 "Довгостро­кові фінансові інвестиції"

46 "Неоплачений капітал"

Облік формування і змін статутного фонду

387

Закінчення табл. 2.7.5

1

2

3

4

3

Різницю між емісійною і номінальною вартістю оплачених акцій віднесе­но на додатковий капітал

30 "Каса",

31 "Рахунки в банках"

421 "Емісійний дохід"

4

Викуплено акції у акціо­нерів

45 "Вилучений капітал"

30 "Каса",

31 "Рахунки в банках"

5

Здійснено перепродаж акцій, що викуплені:

а) на суму номінальної вартості

30 "Каса",

31 "Рахунки в банках"

45 "Вилучений капітал"

б) на суму курсової надбавки

30 "Каса",

31 "Рахунки в банках"

741 "Дохід від реа­лізації фінансових інвестицій"

Акціонерне товариство за рішенням загальних зборів може підвищувати або знижувати номінальну вартість акцій.

Збільшення розміру статутного капіталу відображається в бух­галтерському обліку після внесення змін про це в державний реєстр.

7.3. Звітність про власний капітал

Складання Звіту про власний капітал регламентується П(С)БО 5 "Звіт про власний капітал". У цьому звіті відображаються всі зміни, які відбулися з власним капіталом за звітний період, у розрізі елементів (статей) власного капіталу. Зміну статей форми 4 "Звіт про власний капітал" на підставі операцій, що відбулися за рік, показано в табл. 2.7.6.

В основі побудови Звіту про власний капітал лежить балансо­вий метод, тобто для кожного елемента підрахунок здійснюється таким чином: сальдо на початок звітного періоду плюс (мінус) зміни за звітний період дорівнює сальдо на кінець звітного періо­ду. Результати останньої графи й останнього рядка збігаються.

Ведення рахунків бухгалтерського обліку класу 4 "Власний капітал і забезпечення зобов'язань" дає змогу переносити залиш­ки за зазначеними статтями прямо в баланс підприємства.

25*

388

Розділ 7

Таблиця 2.7.6. Відображення зміни власного капіталу

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Д-т

К-т

1

Виправлено помилку в нараху­ванні суми амортизації, яка була допущена в поперед­ньому році (завищено суму амортизації і занижено при­буток на 40 тис. грн)

131 "Знос основ­них засобів"

441 "Прибуток нерозподілений"

2

Надійшли кошти в сумі 300 тис. грн в оплату за підписані, але неповністю сплачені акції

311 "Поточні рахунки в націо­нальній валюті"

46 "Неоплачений капітал"

3

Надійшов благодійний внесок у сумі 40 тис. грн

311 "Поточні рахунки в націо­нальній валюті"

424 "Безоплатно одержані необо­ротні активи"

4

Викуплено акції власної емісії на суму 250 тис. грн

451 "Вилучені акції"

311 "Поточні рахунки в націо­нальній валюті"

5

Повністю анульовано викуп­лені власні акції

40 "Статутний капітал"

451 "Вилучені акції"

6

Чистий прибуток за звітний період становить 40 тис. грн

Із форми 2 "Звіт про фінансові результати" рядок 220, 225

7

На поповнення резервного капіталу було спрямовано 10 тис. грн

441 "Прибуток нерозподілений"

43 "Резервний капітал"

8

За підсумками звітного року оголошено дивіденди на при­вілейовані акції — 10 тис. грн, на прості акції — 60 тис. грн

441 "Прибуток нерозподілений"

671 "Розрахунки за нарахованими дивідендами"

7.4. Фінансовий облік при ліквідації товариства

Припинення діяльності ТОВ може бути пов'язане або з його реорганізацією (злиття, приєднання, розділення, виділення, пе­ретворення товариства), або з його ліквідацією (з дотриманням антимонопольного законодавства) (ст. 19 Закону України "Про господарські товариства"). Облік операцій з ліквідації ТОВ ре­гламентується чинним законодавством (табл. 2.7.7).

Облік формування і змін статутного фонду

389

Таблиця 2.7.7. Відображення в бухгалтерському обліку операцій з ліквідації ТОВ

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума, грн

Д-т

К-т

1

2

3

4

5

1

Продані основні фонди груп 1 і 2:

— за залишковою варті­стю (з ПДВ) (47 000 грн + + 9400 грн ПДВ)

377 "Розрахун­ки з іншими дебіторами"

742 "Дохід від реалізації необо­ротних активів"

56 400

— нараховано податкові зобов'язання з ПДВ

92 "Адміністра­тивні витрати"

641 "Розрахунки за податками"

9 400

— списано залишкову вартість

972 "Собівар­тість реалізова­них необорот­них активів"

103 "Будинки та споруди", 105 "Транспорт­ні засоби"

47 000

— списано сума зносу

131 "Знос основних засобів"

103 "Будинки та споруди", 105 "Транспорт­ні засоби"

20 100

2

Продано частину товарів на суму 10 000 грн і ПДВ 2000 грн (їхня купівель­на вартість — 8000 грн)

361 "Розрахун­ки з вітчизня­ними покупця­ми"

702 "Дохід від реалізації товарів"

12 000

3

Відображені податкові зобов'язання з ПДВ

92 "Адміністра­тивні витрати"

641 "Розрахунки за податками"

2 000

Списана купівельна вартість товарів

902 "Собівар­тість реалізова­них товарів"

281 "Товари на складі"

8 000

Списано купівельну вартість товарів

791 "Результат

основної

діяльності"

902 "Собівар­тість реалізова­них товарів"

8 000

Нараховано податок на прибуток, який у цьо­му прикладі обчислений за декларацією та у фінан­совому звіті в однаковому розмірі [(10 000 грн -- 8000 грн) • ЗО %]

981 "Податки на прибуток від звичайної діяльності"

641 "Розрахун­ки за податка­ми"

600

390

Розділ 7

Продовження табл. 2.7.7

1

2

3

4

5

4

Відображено фінансовий результат:

Закрито субрахунок 981

791 "Результат основної діяль­ності"

981 "Податки на прибуток від звичайної діяльності"

600

Закрито рахунок 702 на рахунок 791

702 "Дохід від реалізації товарів"

791 "Результат основної діяль­ності"

10 000

Закрито рахунок 791 (10 000 грн - 8000 грн -- 600 грн)

791 "Результат основної діяль­ності"

441 "Прибуток нерозподіле­ний"

1 400

Надійшли грошові кошти за продані:

Товари

311 "Поточні

рахунки

в національній

валюті"

361 "Розрахун­ки з вітчизня­ними покупця­ми"

12 000

Перераховано до бюдже­ту ПДВ (9400 грн + + 2000 грн) і податок на прибуток (600 грн)

641 "Розрахун­ки за податка­ми"

311 "Поточні рахунки в національній валюті"

12 000

7

Виплачено заробітну плату (для зручності проводка скорочена)

611 "Поточна заборгованість за довгостроко­вими зобов'я­заннями в національній валюті"

311 "Поточні

рахунки

в національній

валюті"

700

8

Перераховано заборгова­ність Пенсійному фонду і Фонду соціального стра­хування (262 грн + + 48 грн)

651 "За пенсій­ ним забезпечен­ ням",

652 "За соці­ альним страху­ ванням",

653 "За страху­ ванням на ви­ падок безро­ біття"

311 "Поточні

рахунки

в національній

валюті"

272

Облік формування і змін статутного фонду

391

Закінчення табл. 2.7.7

1

2

3

4

5

9

Перераховано прибутко­вий податок

641 "Розрахун­ки за податка­ми"

311 "Поточні

рахунки

в національній

валюті"

70

10

Перераховано заборгова­ність кредиторам

631 "Розрахун­ки з вітчизня­ними поста­чальниками"

311 "Поточні

рахунки

в національній

валюті"

60 708

Ліквідація ТОВ відбувається у зв'язку з обставинами, зазна­ченими у ст. 19 Закону "Про господарські товариства", а саме: закінчення терміну, на який воно створювалось; досягнення мети, поставленої при його створенні; рішенням загальних зборів учас­ників ТОВ; рішенням суду або арбітражного суду; іншими при­чинами, передбаченими засновницькими документами.

Розглянемо облік операцій при ліквідації ТОВ за рішенням його учасників. Відповідно до ст. 20 Закону "Про господарські товариства" ліквідація ТОВ за рішенням його загальних зборів здійснюється ліквідаційною комісією, яка створюється за рішен­ням цих же загальних зборів.

Відповідальність за бухгалтерський облік господарських опе­рацій, пов'язаних з ліквідацією підприємства, включаючи оцін­ку майна та зобов'язань підприємства і складання ліквідаційно­го балансу та фінансової звітності, покладається на ліквідаційну комісію (п. 8 ст. 8 Закону "Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні").

Передусім ліквідаційна комісія має у триденний термін з мо­менту її призначення опубліковувати в одному з офіційних (дер­жавному і місцевому) органів преси інформацію про ліквідацію ТОВ із зазначенням терміну подання кредиторами заяв про свої претензії.

Далі комісія оцінює майно, яке є в наявності у ТОВ, виявляє дебіторів і кредиторів ТОВ, розраховується з ними, вживає заходів щодо сплати боргів третім особам і учасникам ТОВ.

Майно, оцінене комісією, розпродується, а грошові кошти від розпродажу та інші грошові кошти ТОВ використовуються:

392

Розділ 7

  • для розрахунків з оплати праці осіб, які працюють на умо­вах найму;

  • виконання зобов'язань перед бюджетом, банками, власни­ками облігацій, випущених ТОВ, та іншими кредиторами;

  • розподілу між учасниками товариства у порядку і на умо­вах, визначених Законом "Про господарські товариства" (тобто пропорційно частці у статутному капіталі згідно зі ст. 54 назва­ного вище закону) і засновницькими документами (якщо поря­док розподілу майна інший, ніж передбачено ст. 54) (ст. 21 Зако­ну "Про господарські товариства").

Після розпродажу майна і здійснення розрахунків, зазначе­них вище, ліквідаційна комісія складає ліквідаційний баланс і подає його до вищого органу ТОВ або органу, який призначив ліквідаційну комісію.

Незалежно від причини ліквідації ТОВ достовірність і повно­ту його ліквідаційного балансу має підтвердити аудитор (ауди­торська фірма). Однак, якщо річний господарський оборот ТОВ становить менше 250 неоподатковуваних мінімумів доходів гро­мадян (на сьогодні це 4250 грн), підтвердження аудитора законо­давством не передбачено (ст. 20 Закону про господарські товари­ства).

Після розпродажу майна залишок непроданих товарів, МШП, кошти резервного і соціального фондів розподілено між учасни­ками ТОВ пропорційно їхній частці у статутному фонді (тобто у числовому прикладі — 50 % кожному з учасників) та повернено суму статутного капіталу.

В обліку ці операції відображаються проводками, показаними в табл. 2.7.8.

Таблиця 2.7.8. Розподілення майна ТОВ між учасниками

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Д-т

К-т

1

2

3

4

1

Відображено вартість МШП, яка підлягає розподілу між учас­никами ТОВ

441 "Прибуток нерозподілений"

672 "Розрахунки за іншими випла­тами"

Облік формування і змін статутного фонду

393

Продовження табл. 2.7.8

1

2

3

4

2

Розподілено вартість і видано МШП:

— учасникам ТОВ — юридичним особам (50 %)

672 "Розрахунки за іншими

виплатами"

22 "Малоцінні та швидкозношу­вані предмети"

— учасникам ТОВ — фізичним особам (50 %)

672 "Розрахунки за іншими виплатами"

22 "Малоцінні та швидкозношу­вані предмети"

3

Відображена вартість товарів, яка підлягає розподілу між учасни­ками ТОВ

441 "Прибуток нерозподілений"

672 "Розрахунки за іншими виплатами"

4

Розподілено вартість товарів і видані товари:

— учасникам ТОВ — юридичним особам (50 %)

672 "Розрахунки за іншими випла­тами"

281 "Товари на складі"

— учасникам ТОВ — фізичним особам (50 %)

672 "Розрахунки за іншими випла­тами"

281 "Товари на складі"

5

Списано на фінансові результати:

— сума резервного фонду

43 "Резервний капітал"

441 "Прибуток нерозподілений"

— сума фондів спеці­ального призначення

423 "Дооцінка активів"

441 "Прибуток нерозподілений"

6

Розподілено прибуток між:

а) юридичними осо­бами:

— прибуток на поча­ ток ліквідації;

— збиток від лікві­ дації

441 "Прибуток нерозподілений"

672 "Розрахунки за іншими випла­тами"

672 "Розрахунки

за іншими виплатами"

442 "Непокриті збитки"

б) фізичними особами:

— прибуток на поча­ ток ліквідації;

— збиток від лікві­ дації

441 "Прибуток нерозподілений"

672 "Розрахунки за іншими випла­тами"

672 "Розрахунки

за іншими виплатами"

442 "Непокриті збитки"

Облік формування і змін статутного фонду 395

Контрольні запитання та тести

Контрольні запитання

  1. Дайте визначення власного капіталу.

  2. Розкрийте основний зміст складових власного капіталу.

  3. Наведіть визначення статутного капіталу.

  4. Як відображається в обліку статутний капітал?

  5. Де реєструється сума статутного капіталу?

  6. Які рахунки використовують для обліку статутного ка­піталу?

  7. За рахунок чого збільшується величина статутного капі­талу?

  8. За рахунок чого зменшується величина статутного капі­талу?

  9. Як відображається в обліку створення ТОВ?

  1. Як на рахунках бухгалтерського обліку відображаються операції, пов'язані з оплатою учаснику належної йому частки?

  2. Де фіксується формування статутного капіталу за раху­нок внесків засновників?

  3. У зв'язку з якими обставинами ліквідується ТОВ?

  4. Хто і за чиїм рішенням здійснює ліквідацію ТОВ?

  5. Чим регламентується складання звіту про власний капітал?

  6. Що відображається у звіті про власний капітал?

Тести

1. Власний капітал підприємства — це:

а) різниця між борговими зобов'язаннями та вартістю майна підприємства;

б) частина в активах підприємства, що залишається після вирахування його зобов'язань;

в) майно підприємства;

г) немає правильної відповіді.

2. До власного капіталу не належить:

а) неоплачений капітал;

б) вилучений капітал;

в) залучений капітал;

г) резервний капітал.

396

Розділ 7

3. Формування статутного капіталу за рахунок внесків зас­ новників (учасників) фіксується:

а) у засновницьких документах підприємства;

б) Державному реєстрі господарських одиниць;

в) статуті підприємства;

г) немає правильної відповіді.

4. Сума статутного капіталу за балансом підприємства та сума, зареєстрована в Державному реєстрі, має бути:

а) більшою;

б) меншою;

в) однаковою;

г) більшою на 1.

5. Сума, яку на дату реєстрації підприємства заявлено, але фактично не внесено засновниками, являє собою:

а) резервний капітал;

б) неоплачений капітал;

в) пайовий капітал;

г) інший додатковий капітал.

6. Для обліку статутного капіталу не використовують рахунок:

а) 41;

б) 40;

в) 46;

г) 45.

7. Величина статутного капіталу не зменшується за рахунок:

а) зменшення номінальної вартості акцій;

б) зменшення вартості акцій шляхом їх викупу та анулювання;

в) зменшення резервного капіталу;

г) зменшення додаткового капіталу.

8. Фактична собівартість акцій власної емісії або часток, ви­ куплених господарським товариством у його учасників, відобра­ жається:

а) за дебетом рахунка 45;

б) за кредитом рахунка 45;

в) за дебетом рахунка 46;

г) за кредитом рахунка 46.

Облік формування і змін статутного фонду 397

9. Для обліку розрахунків із засновниками підприємства (ак­ціонерами акціонерних товариств, учасниками господарського товариства і т. д.) за вкладами до статутного капіталу підприєм­ства використовують рахунок:

а) 45;

6)41;

в) 46;

г)40.

10. Після того, як підприємство зареєстроване і засновники внесли (кожен) по ЗО % своїх внесків, ТОВ може розпочинати господарську діяльність, практично не звертаючи увагу на ста­ тутний капітал, протягом:

а) одного року з дня державної реєстрації;

б) одного місяця з дня державної реєстрації;

в) 6 місяців з дня державної реєстрації;

г) одного тижня.

11. Складання "Звіту про власний капітал" регламентується:

а) П(С)БО 2;

б) П(С)БО 3;

в) П(С)БО 4;

г) П(С)БО 5.

12. Ліквідаційний баланс складає:

а) головний бухгалтер підприємства;

б) ліквідаційна комісія;

в) головний бухгалтер підприємства та ліквідаційна комісія;

г) інша особа.

13. Після повної оплати вартості всіх випущених акцій акціо­ нерні товариства можуть випускати облігації на суму більшу ніж:

а) 25 % розміру статутного капіталу;

б) 50 % розміру статутного капіталу;

в) 10 % розміру статутного капіталу;

г) 5 % розміру статутного капіталу.

14. Збільшення розміру статутного капіталу відображається в бухгалтерському обліку після внесення змін про це:

а) до балансу;

398 Розділ 7

б) звіту про власний капітал;

в) державного реєстру;

г) немає правильної відповіді.

15. Фактична собівартість акцій власної емісії або часток, ви­ куплених господарським товариством у його учасників, відобра­ жається:

а) за дебетом рахунка 45;

б) за кредитом рахунка 45;

в) за дебетом рахунка 42;

г) за кредитом рахунка 42.

16. Відповідно до ст. 20 Закону України "Про господарські то­ вариства" ліквідація ТОВ за рішенням його загальних зборів здійснюється:

а) директором;

б) ліквідаційною комісією;

в) власником;

г) бухгалтером.

17. Ліквідаційна комісія передусім має:

а) у триденний термін сповістити власника підприємства про ліквідацію;

б) у триденний термін з моменту її призначення опублікувати в одному з офіційних органів преси (державному і місцево­ му) інформацію про ліквідацію ТОВ із зазначенням терміну подання кредиторами заяв про свої претензії;

в) у п'ятиденний термін з моменту її призначення опублікува­ ти в одному з офіційних органів преси (державному і місце­ вому) інформацію про ліквідацію ТОВ із зазначенням тер­ міну подання кредиторами заяв про свої претензії;

г) немає правленої відповіді.

18. Ліквідація ТОВ відбувається у зв'язку з обставинами, вка­ заними:

а) у Законі України "Про господарські товариства";

б) Законі України "Про підприємства";

в) Законі України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність";

г) немає правильної відповіді.

Облік формування і змін статутного фонду

399

Матриця відповідей на тести

Запитання

1

2

3

4

5

Відповідь

б

в

а

в

б

Запитання

6

7

8

9

10

Відповідь

а

в

а

в

а

Запитання

11

12

13

14

15

Відповідь

г

б

а

в

а

Запитання

16

17

18

Відповідь

б

б

а

Розділ 8

ОБЛІК РЕЗЕРВНОГО КАПІТАЛУ, ВИЛУЧЕНОГО

КАПІТАЛУ ТА НЕРОЗПОДІЛЕНОГО ПРИБУТКУ

8.1. Облік резервів підприємства. 8.1.1. Резерв сумнівних боргів.

8.,1.2. Резервний капітал.

8.1.3. Резерв на виплату відпусток.

  1. Облік вилученого капіталу.

  2. Облік нерозподіленого прибутку.

8.1. Облік резервів підприємства

Усі резерви можна поділити на дві категорії:

  1. резерви, що створюються в обов'язковому порядку;

  2. резерви, що створюються на розсуд підприємства.

До обов'язкових резервів належать резерв сумнівних боргів та резервний капітал.

8.1.1. Резерв сумнівних боргів

Враховуючи, що розрахунки між суб'єктами господарювання здійснюються далеко не ідеально, що особливо характерно для економіки України; сторони не завжди додержуються договір­них умов, завжди є певний ризик, що якусь частину боргу борж-ник-дебітор підприємству-кредитору не поверне. У зв'язку з цим у національних стандартах бухгалтерського обліку введено такі поняття, як "сумнівна дебіторська заборгованість" і "безнадійна дебіторська заборгованість".

Сумнівна дебіторська заборгованість — це поточна дебі­торська заборгованість за продукцію, товари, послуги, відносно якої є впевненість щодо її погашення боржником. Безнадійна

Облік резервного капіталу, вилученого капіталу та нерозподіленого прибутку 401

дебіторська заборгованість — це поточна заборгованість, віднос­но якої є впевненість щодо її неповернення боржником, або щодо якої минув строк позовної давності. Відмінності між цими по­няттями такі. Якщо щодо погашення першої заборгованості підприємство лише має сумніви, то в другому випадку кредитор уже не розраховує на одержання суми боргу, бо впевнений, що цього не відбудеться. Аналізуючи обидва поняття, можна дійти висновку, що по суті безнадійна дебіторська заборгованість є частиною сумнівної дебіторської заборгованості, відносно повер­нення якої підприємство раніше мало сумніви, але тепер повністю впевнене в її непогашенні.

Оскільки звітність підприємства згідно з вимогами П(С)БО має містити достовірну інформацію про фінансовий стан підприєм­ства і при цьому одним із принципів її складання є принцип обач­ливості, відповідно до якого методи оцінки, застосовувані в бух­галтерському обліку, мають запобігати заниженню оцінки зобо­в'язань витрат і завищенню оцінки активів і доходів підприєм­ства, то на дату балансу має бути відображена "реальна" сума дебіторської заборгованості, тобто сума, яку підприємство має намір реально отримати від своїх боржників (на одержання якої підприємство реально розраховує). Це означає, що суму дебітор­ської заборгованості підприємства необхідно відображати у звітності за чистою реалізаційною вартістю.

Для визначення чистої реалізаційної вартості дебіторської забор­гованості обчислюється величина резерву сумнівних боргів. Чиста реалізаційна вартість визначається шляхом зменшення дебіторської заборгованості на суму резерву. Отже, створення резерву сумнів­них боргів необхідне для уточнення оцінки дебіторської заборго­ваності та незавищення підприємством величини своїх активів.

Згідно з П(С)БО поточна дебіторська заборгованість включає три складові:

  • дебіторську заборгованість за товари, роботи, послуги;

  • дебіторську заборгованість щодо розрахунків;

  • іншу поточну дебіторську заборгованість.

Резерв сумнівних боргів, а відповідно, і чиста реалізаційна вартість визначаються лише стосовно поточної дебіторської за­боргованості за товари, роботи, послуги. При цьому створення резерву сумнівних боргів обов'язкове, оскільки національними

26 — 4-1132

402

Розділ 8

стандартами бухгалтерського обліку передбачено, що поточна дебіторська заборгованість підприємства за продукцію, товари, роботи, послуги включається до підсумку балансу за чистою ре-алізаційною вартістю.

Згідно з П(С)БО величину резерву сумнівних боргів можна визначити за допомогою двох методів: виходячи з платоспромож­ності окремих дебіторів або на підставі окремої класифікації де­біторської заборгованості.

Вибраний підприємством метод визначення величини резерву сумнівних боргів має бути зазначений у примітках до фінансової звітності. У примітках до фінансової звітності також наводиться сума поточної дебіторської заборгованості за продукцію, товари, роботи, послуги в розрізі її класифікації за термінами непогашення.

Аналітичний облік резерву сумнівних боргів ведеться на ра­хунку 38 "Резерв сумнівних боргів". За кредитом рахунка 38 "Резерв сумнівних боргів" відображається створення резерву сум­нівних боргів, за дебетом — списання сумнівної заборгованості або зменшення нарахованих резервів у кореспонденції з рахун­ком обліку доходів. Нарахування суми резерву відображається у складі інших операційних витрат.

Аналізуючи стан дебіторської заборгованості, підприємство може дійти висновку, що певна частина сумнівного боргу являє собою безнадійну дебіторську заборгованість. Отже, якщо у підприємства раніше була деяка невпевненість відносно погашен­ня сумнівної заборгованості боржником, то тепер підприємство повністю впевнене в її неповерненні дебітором.

Оскільки безнадійна дебіторська заборгованість за своєю сут­ністю не відповідає критерію активу, тому що не обіцяє підприєм­ству жодних економічних вигід у майбутньому, то її слід виклю­чити зі складу активів підприємства і списати з балансу.

У бухгалтерському обліку на величину безнадійної дебіторської заборгованості не коригується сума відображеного раніше дохо­ду. Сума такої заборгованості списується з балансу з відображен­ням втрат у складі інших операційних витрат.

Незважаючи на те, що показаний раніше дохід на суму безна­дійної заборгованості не коригується, така заборгованість вклю­чається до витрат у момент нарахування резерву і в такий спосіб уточнює дохід підприємства.

У податковому обліку згідно з підпунктом 5.2.8 ст. 5 Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" у редакції

Облік резервного капіталу, вилученого капіталу та нерозподіленого прибутку 403

від 22 травня 1997 р. № 283/97-ВР, зі змінами і доповненнями, суми безнадійної заборгованості, строк позовної давності щодо яких минув, включаються до складу валових витрат платника.

У фінансовій звітності сума резерву сумнівних боргів, нарахо­ваного за звітний період, відображається у вигляді інших опера­ційних витрат на рядку 090 розділу І "Фінансові результати" і на рядку 270 "Інші операційні витрати" розділу II "Елементи опера­ційних витрат" Звіту про фінансові результати.

У балансі сума поточної дебіторської заборгованості підприєм­ства за товари, роботи, послуги відображається в таких рядках:

  • 160 "Чиста реалізаційна вартість";

  • 161 "Первісна вартість";

  • 162 "Резерв сумнівних боргів".

До підсумку Балансу включається поточна дебіторська заборго­ваність за чистою реалізаційною вартістю (рядок 160 Балансу).

8.1.2. Резервний капітал

Деякі суб'єкти підприємницької діяльності згідно з чинним законодавством і засновницькими документами обов'язково по­винні спрямовувати частину прибутку звітного періоду на створен­ня резервного капіталу. Резервний капітал являє собою частину капіталу підприємства, призначену для покриття можливих у майбутньому непередбачуваних збитків, втрат.

Резервний капітал формується за рахунок нерозподіленого прибутку підприємства в розмірах, установлених засновницьки­ми документами підприємства. Резервний капітал, зокрема, ви­користовується для покриття: балансового збитку підприємства за звітний період, на виплату боргів при ліквідації підприємства, на виплату дивідендів у разі недостатності нерозподіленого при­бутку і на інші цілі, передбачені законодавством. Для узагаль­нення інформації про стан і рух резервного капіталу підприєм­ства призначено рахунок 43 "Резервний капітал". За кредитом рахунка 43 відображається створення резерву, за дебетом — ви­користання. Сальдо цього рахунка відображає залишок резерв­ного капіталу на кінець звітного періоду. Аналітичний облік резервного капіталу ведеться за його видами і напрямками вико­ристання.

26*

404

Розділ 8

Приклад

Протягом звітного періоду підприємство спрямувало частину нерозподіленого прибутку в сумі 1000 грн на поповнення резерв­ного капіталу. За підсумками наступного звітного періоду части­ну зарезервованих коштів у сумі 500 грн було спрямовано на погашення непокритих збитків. В обліку підприємства буде зроб­лено записи, показані в табл. 2.8.1.

Таблиця 2.8.1. Відображення в обліку резервного капіталу

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

Д-т

К-т

Здійснено відрахування до резервного капіталу підприємства

443 "Прибуток,

використаний

у звітному періоді"

43 "Резервний капітал"

1000

Списано прибуток, вико­ристаний у звітному періоді

441 "Прибуток нерозподілений"

443 "Прибуток,

використаний

у звітному періоді"

1000

У наступному звітному періоді списано непокриті збитки за рахунок коштів резервного капіталу

43 "Резервний капітал"

442 "Непокриті збитки"

500

У фінансовій звітності інформація про залишки резервного капіталу відображається за рядком 340 "Резервний капітал" Балансу підприємства. Сума нерозподіленого прибутку, спрямо­ваного протягом звітного періоду на поповнення резервного капі­талу, відображається за рядком 160 "Відрахування до резервного капіталу" Звіту про власний капітал підприємства. Також у Звіті про власний капітал підприємства міститься інформація про рух резервного капіталу. Крім обов'язкового резервування сум, підприємства на свій розсуд можуть створювати забезпечення (ре­зерви) для відпікодування майбутніх витрат. Відповідно до П(С)БО під забезпеченням розуміють зобов'язання з невизначе-ними сумою або часом погашення на дату балансу. Забезпечення використовується для відшкодування лише тих витрат, для по­криття яких воно було створене. На кожну дату балансу зали­шок забезпечення переглядається, і в разі необхідності коригу­ється (збільшується або зменшується). П(С)БО передбачають ство­рення таких видів забезпечень (резервів):

» їж резервного капіталу, вилученого капіталу та нерозподіленого прибутку 405

  • на виплату відпусток працівникам;

  • на виконання гарантійних зобов'язань;

  • на додаткове пенсійне забезпечення;

  • на реструктуризацію;

  • на виконання зобов'язань за обтяжливими контрактами.

З перелічених вище видів резервів розглянемо перші два.

8.1.3. Резерв на виплату відпусток

З метою рівномірного включення майбутніх витрат до витрат звітного періоду підприємство може прийняти рішення про ство­рення резерву відпусток. Резерв на оплату відпусток створюється щомісяця. При цьому величина резерву визначається як добуток фактично нарахованої заробітної плати працівникам і відсотка, обчисленого як відношення річної планової суми на оплату відпу­сток до загального планового фонду оплати праці. Облік руху і залишку коштів на оплату чергових відпусток працівникам ве­деться на субрахунку 471 "Забезпечення виплат відпусток" ра­хунка 47 "Забезпечення майбутніх виплат і платежів". За креди­том рахунка відображається нарахування забезпечень, за дебе­том — їх використання. На цьому ж субрахунку узагальнюється інформація про забезпечення обов'язкових відрахувань (зборів) від забезпечення оплат відпусток на збори на обов'язкове дер­жавне пенсійне страхування, на обов'язкове соціальне страху­вання, на обов'язкове соціальне страхування на випадок безро­біття тощо.

Щомісяця певна сума резерву в бухгалтерському обліку вклю­чається до складу витрат звітного періоду. В результаті, нарахо­вуючи резерв, підприємство рівномірно включає суми відпуск­них до виплат звітного періоду і таким чином уникає їх різких коливань. При безпосередньому нарахуванні відпускних праців­никам сума відпускних уже не включається до витрат звітного періоду, а нараховується за рахунок коштів, сформованого ре­зерву. В обліку створення і використання резерву відображається записами, показаними в табл. 2.8.2.

Інформація про величину резерву на виплату відпусток пра­цівникам відображається на рядку 400 "Забезпечення виплат пер­соналу" розділу II "Забезпечення майбутніх витрат і платежів" пасиву Балансу. Створення резерву відпусток не спричинює жод-

406

Розділ 8

Таблиця 2.8.2. Відображення в обліку створення і використання резервів

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

Д-т

К-т

1. Зарезервовано суми відпускних

— основними виробни­чими робітниками

23 "Виробництво"

471 "Забезпечення

виплат відпусток"

— іншому виробничому капіталу

91 "Загальновиробничі витрати"

471 "Забезпечення виплат відпусток"

— адміністративному персоналу

92 "Виробничі витра­ти"

471 "Забезпечення виплат відпусток"

— персоналу, який зай­мається збутом продукції

93 "Витрати на збут"

471 "Забепечення виплат відпусток"

2. Нараховано за рахунок резерву суми відпусток

— заробітна плата

471 "Забезпечення виплат відпусток"

66 "Розрахунки з оплати праці"

— відрахування на соці­альні заходи

471 "Забезпечення виплат відпусток"

65 "Розрахунки за страхування"

3. Списано надміру нараховану суму резерву

471 "Забезпечення виплат відпусток"

71 "Інший опера­ційний дохід"

них наслідків у податковому обліку. Валові витрати виникнуть у підприємства безпосередньо в момент нарахування відпуск­них до виплати (тобто в момент використовування резервова-них сум).

8.1.4. Резерв на виконання гарантійних зобов'язань

За товарами, на які встановлено гарантійний термін, до обо­в'язків продавця (виробника) входить виконання гарантійних зобов'язань протягом терміну гарантії. У разі виявлення дефектів або фальсифікації товарів протягом гарантійного терміну екс­плуатації споживач має право вимагати від продавця (виробни­ка) їх усунення. Низка робіт, пов'язаних з усуненням дефектів товарів, котрі перебувають на гарантії, становлять гарантійний ремонт.

Облік резервного капіталу, вилученого капіталу та нерозподіленого прибутку 407

З метою рівномірного віднесення на собівартість продукції витрат на гарантійний ремонт підприємство може сформувати резерв на виконання гарантійних зобов'язань. Величину резерву встановлюють, виходячи з рівня гарантійних замін, установле­ного підприємством. Облік руху і залишків коштів, резервова-них для забезпечення майбутніх витрат на проведення гарантій­них ремонтів проданої продукції, ведеться на субрахунку 473 "Забезпечення гарантійних зобов'язань". Якщо коштів, зарезер­вованих для виконання гарантійного ремонту, виявилося недо­статньо, то сума, якої не вистачає, списується безпосередньо на рахунок 24 "Брак у виробництві". Стосовно величини витрат на гарантійний ремонт, які включаються до собівартості продукції, зауважимо, що з 1 січня 2000 р. такі витрати включаються до собівартості в повній сумі. Нагадаємо, що до 1 січня 2000 р. Ти­повим положенням щодо планування, обліку і калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) у промисловості, затвер­дженим Постановою Кабінету Міністрів України від 26 квітня 1996 р. № 473, було встановлено обмеження, яке передбачало включення до собівартості витрат на гарантійний ремонт у сумі, яка не перевищує 2 % вартості виробленої продукції. У зв'язку з переходом до П(С)БО основоположним документом, що регла­ментує порядок формування собівартості, є П(С)БО 16 "Витра­ти", яким жодних обмежень щодо обмеження на собівартість витрат на гарантійний ремонт не передбачено. В обліку все зазна­чене вище відображається записами, показаними в табл. 2.8.З.

Таблиця 2.8.3. Відображення в обліку операції з резервом на вико­нання гарантійних зобов'язань

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

Д-т

К-т

1

2

3

1. Сформовано резерв на виконання гарантійних зобов'язань (у межах рівня гарантійних змін)

23 "Вироб­ництво"

473 "Забезпечення гарантій­них зобов'язань"

2. Відображено проведен­ня гарантійного ремонту за рахунок зарезервованих коштів

473 "Забезпе­чення гаран­тійних зобо­в'язань"

20 "Виробничі запаси", 25 "На­півфабрикати", 66 "Розрахун­ки з оплати праці", 65 "Розра­хунки за страхуванням"

Розділ 8

Закінчення табл. 2.8.3

1

2

3

3. Списано витрати на гарантійний ремонт, що перевищують норму

24 "Брак у вироб­ництві"

20 "Виробничі запаси", 25 "Напівфабрикати", 66 "Розра­хунки з оплати праці", 65 "Розра­хунки за страхуванням"

Інформація про величину резерву на виконання гарантійних зобов'язань відображається за рядком 410 "Інші забезпечення" розділу II "Забезпечення майбутніх витрат і платежів" пасиву Балансу. В податковому обліку до складу валових витрат плат­ника включаються будь-які витрати на гарантійний ремонт (об­слуговування) або гарантійні заміни товарів, проданих платни­ком податку, вартість яких не компенсується за рахунок покупців таких товарів. Сума, що відноситься на валові витрати, не може перевищувати 10 % сукупної вартості таких проданих товарів.

8.2. Облік вилученого капіталу

Вилучений капітал — це фактична собівартість акцій влас­ної емісії або часток, викуплених акціонерним товариством у його учасників.

Суми вилученого капіталу відображають вартість акцій влас­ної емісії, які на певний момент не розміщені серед акціонерів. Вилучений капітал не впливає на суму власного капіталу, а лише показує, що цей капітал належить підприємству, але не закріп­лений за конкретною фізичною особою (акціонером).

Акціонерне товариство має право викупити в акціонера опла­чені ним акції з метою їх наступного анулювання, перепродажу чи поширення серед своїх працівників. Викуплені акції мають бути реалізовані або анульовані протягом року. В цей період прибуток акціонерного товариства розподіляється без урахуван­ня викуплених власних акцій.

Викуплені акції відображаються за ціною придбання

Д-т 451 "Вилучені акції"

К-т 30 "Каса"

або К-т 31 "Рахунки в банках"

410

Розділ 8

Рахунок 45 "Вилучений капітал" кореспондує: За дебетом з кредитом рахунків:

  1. "Каса";

  2. "Рахунки в банках";

34 "Короткострокові векселі одержані";

50 "Довгострокові позики";

52 "Довгострокові зобов'язання за облігаціями";

60 "Короткострокові позики";

62 "Короткострокові векселі одержані".

За кредитом з дебетом рахунків:

  1. "Каса";

  2. "Рахунки в банках"; 40 "Статутний капітал"; 42 "Додатковий капітал"; 46 "Неоплачений капітал".

Відображення повернення частки учасника, що вибуває, в бухгалтерському обліку

Розглянемо використання рахунка 45 "Вилучений капітал" на прикладі відображення в бухгалтерському обліку виплати част­ки учаснику, що виходить.

Учасник зробив грошовими коштами вклад до статутного фон­ду ТОВ у розмірі 7000 грн. При виході з товариства його частка, виплачувана грошовими коштами, становила 10 000 грн.

Розглянемо такі варіанти.

  1. Товариство зменшує розмір статутного фонду.

  2. Учасник, що виходить, поступається своєю часткою самому товариству, яке протягом одного року передає її іншим учасни­кам.

  3. Учасник, що виходить, поступається своєю часткою учас­никам, що залишилися.

Відображення на рахунках бухгалтерського обліку цієї опе­рації показано в табл. 2.8.4.

Облік резервного капіталу, вилученого капіталу та нерозподіленого прибутку 411

Таблиця 2.8.4. Приклад відображення в обліку виплати частки учас­нику, що виходить

Зміст операції

облік

Окремий облік

П. 7.6 Закону "Про оподаткування прибутку підпри­ємств"

Сума, грн

Д-т

К-т

Доходи

Витрати

1

2

3

4

5

6

Внесення вкладу учасником

Відображення розміру ста­тутного капіталу у статуті капіталу, що підлягає внесенню засновником

7000

46

40

7000

Надходження внесків від учасника в рахунок його вкладу до статутного фонду грошовими коштами

7000

301, 311

46

1. Товариство зменшує розмір статутного фонду

Зменшення розміру статут­ного фонду

7000

40

45

7000

Зменшення розміру відповід­них джерел

3000

443

672

3000

Виплата учаснику, що вихо­дить, частки у статутному фонді

7000

45

301, 311

Виплата учаснику,

що виходить, його частки

майна

3000

672

301, 311

2. Товариство викуповує частку учасника, що вибуває,

з подальшою передачею частки (протягом року)

іншим учасникам

Вилучення частини статут­ного капіталу з одночасною його виплатою учаснику, що виходить

7000

45

301, 311

7000

412 Розділв

Закінчення табл. 2.8.4

1

2

3

4

5

6

Зменшення розміру відпо­відних джерел

3000

443

672

3000

Виплата учаснику, що вихо­дить, його частини майна товариства

3000

672

301, 311

Передача частки учасника, що вибув, іншим учасникам

7000

40, 46

45, 40

7000

Внесення грошових коштів учасником, що викуповує частину майна

7000

301, 311

46

3. Частку учасника, що виходить, викуповують учасники, що залишаються

Зменшення розміру статут­ного фонду на суму внеску учасника, що входить

7000

40

45

7000

Зменшення розміру відповідних джерел

3000

443

672

3000

Повернення учаснику, що вибуває, його вкладу до статутного фонду

7000

45

301, 311

Виплата учаснику, що вихо­дить, його частки майна про­порційно вкладу до статут­ного фонду

3000

672

301, 311

Збільшення розміру статут­ного фонду за рахунок вику­пу частки учасниками, що залишаються

7000

46

40

7000

Внесення грошових коштів учасником, що викупив частку майна

7000

301, 311

46

414 Розділ 8

  1. "Непокриті збитки";

  2. "Прибуток, використаний у звітному періоді".

На субрахунку 441 "Прибуток нерозподілений" відобража­ються наявність та рух нерозподіленого прибутку.

На субрахунку 442 "Непокриті збитки" відображаються не­покриті збитки. їх списання здійснюють за рахунок нерозподіле­ного прибутку, резервного, пайового чи додаткового капіталу тощо.

На субрахунку 443 "Прибуток, використаний у звітному пе­ріоді" відображаються розподіл прибутку між власниками (нара­хування дивідендів), виплати за облігаціями, відрахування в резервний капітал та інше використання прибутку в поточному періоді.

Виправлення помилок за минулий рік, виявлених у поточно­му році, відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 6 "Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах" відображається кореспонденцією рахунка 44 "Нерозподілені при­бутки (непокриті збитки)" з рахунками бухгалтерського обліку відповідних об'єктів класів 1—6.

Рахунок 44 "Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)" ко­респондує:

за дебетом з кредитом рахунків:

  1. "Статутний капітал";

  2. "Пайовий капітал";

  1. "Резервний капітал";

  2. "Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)"; 52 "Довгострокові зобов'язання за облігаціями"; 67 "Розрахунки з учасниками";

79 "Фінансові результати";

за кредитом з дебетом рахунків:

  1. "Пайовий капітал";

  2. "Додатковий капітал";

  3. "Резервний капітал";

  4. "Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)"; 79 "Фінансові результати".

Облік резервного капіталу, вилученого капіталу та нерозподіленого прибутку 415

Контрольні запитання та тести

Контрольні запитання

  1. Що таке вилучений капітал?

  2. Дайте визначення рахунка 44.

  3. Як обчислюється сума нерозподіленого прибутку?

  4. Які є варіанти повернення частки учаснику, що вибуває з товариства?

  5. Якою кореспонденцією слід відобразити передачу частки учасника, що вибув, іншим учасникам?

  6. Що таке резервний капітал?

7. З якою метою на підприємстві створюється резервний капітал?

8. Назвіть види резервів і дайте їм характеристику (причи­ на створення, значення, відмінності).

9. Дайте визначення безнадійної дебіторської заборгованості. 10. З якою метою на підприємстві створюється резерв на ви­ конання гарантійних зобов'язань?

Тести

1. Сумнівна дебіторська заборгованість являє собою:

а) поточну заборгованість, відносно якої є впевненість віднос­ но її непогашення боржником;

б) поточну дебіторську заборгованість, відносно якої є сумні­ ви щодо повернення;

в) поточну дебіторську заборгованість за продукцію, товари й послуги, відносно якої є впевненість щодо її повернення.

2. Яке з наведених тверджень правильне:

а) безнадійна дебіторська заборгованість є частиною сумнівної дебіторської заборгованості;

б) сумнівна дебіторська заборгованість є частиною безнадійної дебіторської заборгованості;

в) між цими двома поняттями немає взаємозв'язку, особливо при складанні звітності підприємства?

3. Резервний капітал не являє собою:

416

Розділ 8

а) частину капіталу, яка використовується для покриття не­ передбачених збитків та втрат у майбутньому;

б) частину капіталу, яка спрямовується на виплату боргів при ліквідації підприємства;

в) частину капіталу, яка спрямовується на виплату дивідендів при недостатності нерозподіленого прибутку;

г) частину капіталу, яка використовується для погашення поточної дебіторської заборгованості.

4. Яка з наведених кореспонденцій рахунків відображає здійснення відрахування до резервного капіталу підприємства:

а) Д-т 443 — К-т 43;

б) Д-т 43 — К-т 43;

в) Д-т 442 — К-т 43;

г) Д-т 441 — К-т 43?

5. Яка з наведених кореспонденція рахунків відображає спи­ сання прибутку, використаного у звітному періоді:

а) Д-т 442 — К-т 443;

б) Д-т 441 — К-т 443;

в) Д-т 443 — К-т 442;

г) Д-т 441 — К-т 442?

6. У фінансовій звітності інформація про залишки резервного капіталу та сума нерозподіленого прибутку на поповнення резер­ вного капіталу відображаються за рядками відповідно:

а) 340, 160;

б) 160, 340;

в) 470, 340;

г) 340, 470.

7. Які з перелічених забезпечень не передбачає П(С)БО:

а) на реструктуризацію;

б) на виконання зобов'язань за обтяжливими контрактами;

в) на вдосконалення та підвищення ефективності виробництва на підприємстві;

г) на виплату відпусток працівникам?

8. Інформація про величину резерву на виплату відпусток працівникам відображається:

418

ЧПпр — чистий прибуток поточного року;

Дпр — дивіденди за поточний рік;

В — внески на поповнення резервного капіталу.

13. Виплати за облігаціями, розподіл прибутку між власника­ ми та відрахування в резервний капітал відображаються на суб­ рахунку:

а) 441 "Прибуток нерозподілений";

б) 442 "Непокриті збитки";

в) 443 "Прибуток, використаний у звітному періоді".

14. Рахунок 44 "Нерозподілені прибутки" не кореспондує за дебетом з кредитом рахунка:

а) 41;

б) 43;

в) 44;

г) 48.

15. Ймовірність банкрутства підприємства досить висока, якщо величина Z-рахунка:

а) 3,0 і вище;

б) від 1,81 до 2,7;

в) 1,8 і менше;

г) від 2,8 до 2,9.

16. Вилучений капітал — це:

а) капітал, вилучений після ліквідації підприємства;

б) грошові кошти, що розподіляються між керівниками після ліквідації підприємства;

в) фактична собівартість акцій власної емісії або часток, ви­ куплених акціонерним товариством у його учасників;

г) немає правильної відповіді.

17. Облік вилученого капіталу ведеться на підставі:

а) платіжних доручень;

б) виписок банку;

в) видаткового касового ордера;

г) прибуткового касового ордера;

д) всі відповіді правильні.

Облік резервного капіталу, вилученого капіталу та нерозподіленого прибутку 419

Матриця відповідей на тести

Запитання

1

2

3

4

5

Відповідь

в

а

г

а

б

Запитання

6

7

8

9

10

Відповідь

а

в

а

а

а

Запитання

11

12

13

14

15

Відповідь

б

в

в

г

в

Запитання

16

17

Відповідь

в

д

27'

Розділ 9

ОБЛІК ПОДАТКУ НА ПРИБУТОК

  1. Нормативна база ведення податкового обліку в Україні.

  2. Облік валових доходів та валових витрат.

9.1. Нормативна база ведення податкового обліку в Україні

Ведення податкового обліку в Україні регламентується Законом України "Про оподаткування прибутку підприємств" № 283/97-ВР від 22 травня 1997 p., а також змінами до Закону від 24 груд­ня 2002 р. Основні поняття податкового обліку такі.

Платники податку — з числа резидентів — суб'єкти підприєм­ницької діяльності, бюджетні, громадські та інші підприємства, установи та організації, які здійснюють діяльність, спрямовану на отримання прибутку як на території України, так і за її межами; з числа нерезидентів — фізичні чи юридичні особи, створені у будь-якій організаційно-правовій формі, які отримують доходи з дже­релом їх походження з України, за винятком установ та органі­зацій, що мають дипломатичний статус або імунітет згідно з міжна­родними договорами України або законом.

Об'єкт оподаткування — прибуток, який визначається шля­хом зменшення суми скоригованого валового доходу звітного пе­ріоду на суму валових витрат платника податку та суму амортиза­ційних відрахувань, нарахованих згідно зі статтями 8 і 9 Закону.

Валовий дохід — загальна сума доходу платника податку від усіх видів діяльності, отриманого (нарахованого) протягом звітно-

Облік податку на прибуток

421

го періоду в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах як на території України, її континентальному шельфі, виключній (морській) економічній зоні, так і за її межами.

Валові витрати виробництва та обігу (далі — валові витра­ти) — сума будь-яких витрат платника податку в грошовій, ма­теріальній або нематеріальній формах, здійснюваних як компен­сація вартості товарів (робіт, послуг), які придбаваються (виго­товляються) таким платником податку для їх подальшого вико­ристання у власній господарській діяльності.

Також П(С)БО 17 "Податок на прибуток" дає визначення та­ких понять.

Відстрочений податковий актив — сума податку на прибу­ток, що підлягає відшкодуванню в наступних періодах внаслідок тимчасової різниці, що підлягає вирахуванню; перенесення по­даткового збитку, не включеного до розрахунку зменшення по­датку на прибуток у звітному періоді; перенесення на майбутні періоди податкових пільг, якими скористатися у звітному пері­оді неможливо.

Відстрочене податкове зобов'язання сума податку на при­буток, який сплачуватиметься в наступних періодах з тимчасо­вих різниць, які підлягають оподаткуванню.

Податковий прибуток (збиток) — сума прибутку, визначе­на за податковим законодавством, об'єкта оподаткування за звітний період.

Відповідно до Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" № 283/97-ВР від 22 травня 1997 р. підприємство одночасно з бухгалтерським обліком організовує податковий облік, який відрізняється визначенням сум валових доходів та валових витрат, датою збільшення доходів і витрат для здійснен­ня цілей оподаткування, яка не збігається з моментом отриман­ня прибутку від реалізації в бухгалтерському обліку; сума витрат на виробництво не відповідає сумі валових витрат.

Об'єктом оподаткування стала величина, що не збігається з одержаним фінансовим результатом виробничо-господарської

422

Розділ 9

діяльності підприємства. Об'єктом оподаткування є валовий при­буток, визначений у податковому обліку.

Відповідно до Указу Президента "Про деякі зміни в оподаткуван­ні" № 857/98 від 7 липня 1998 p., який набрав чинності з 1 жовт­ня 1998 p., реалізація продукції (робіт, послуг) відбувається з попередньою оплатою та без оплати. Згідно з цим указом термін дати визначення податкових зобов'язань і податкового кредиту з дати одержання (сплати) коштів переноситься на дату відванта­ження (одержання) продукції, товарів (робіт, послуг). Дата ви­никнення податкових зобов'язань визначається п. 7.3, а дата виникнення податкового кредиту — п. 7.4 та 7.5 Закону України "Про податок на додану вартість".

Можливі такі варіанти розвитку подій:

I. Реалізація при попередній оплаті.

II. Реалізація після відвантаження (без оплати).

  1. При попередній оплаті постачальникові за продукцію, то­вар, матеріали, послуги.

  2. При оприбуткуванні товарно-матеріальних цінностей без оплати.

Відобразимо їх у проводках.

Приклад

Вихідні дані: оборот 120 грн, ПДВ 20 грн, собівартість реалі­зації — 50 грн.

І. Реалізація при попередній оплаті

Зміст операції

Д-т

К-т

Сума, грн

1-ша подія

Надходження грошових коштів

311

361

120

Розрахунки з податкових зобов'язань

643

641

20

2-га подія

Відвантажені ТМЦ

361

701

120

Списано фактичну собівартість

901

26, 28

50

Списано суму ПДВ

701

643

20

Списання на фінансовий результат доходів та витрат від операції

701 791

791 901

100 50

Облік податку на прибуток

423

II. Реалізація після відвантаження (без оплати)

Зміст операції

Дт

К-т

Сума, грн

1-ша подія

Відвантажені ТМЦ

361

701

120

Зобов'язання з ПДВ

701

641

20

Списано фактичну собівартість

901

26, 28

50

2-га подія

Надходження грошових коштів

311

361

120

Списання на фінансовий результат доходів та витрат від операції

701 791

791 901

100 50

III. При попередній оплаті постачальникові за продукцію, товар, мате­ріали, послуги

Зміст операції

Д-т

К-т

Сума, грн

1-ша подія

Попередня оплата

631

311

120

Сума податкового кредиту з ПДВ

641

644

20

2-га подія

Оприбуткування ТМЦ, отримання податкової накладної

644 20, 28

631 631

20 100

IV. При оприбуткуванні товарно-матеріальних цінностей без оплати

Зміст операції

Д-т

К-т

Сума, грн

1-ша подія

Оприбуткування ТМЦ, отримання податкової накладної

20, 281

631

100

Податковий кредит із ПДВ

644

631

20

Оплата

631

311

120

У новому Плані рахунків бухгалтерського обліку передбаче­но рахунки 17 "Відстрочені податкові активи" та 54 "Відстро­чені податкові зобов'язання". Ці рахунки призначені для відоб­раження тимчасової різниці в сумі податку на прибуток, яка виникає внаслідок розбіжності в сумах прибутку за даними бухгалтерського обліку та прибутку, який є об'єктом оподатку­вання.

424

Розділ 9

Вони встановлені П(С)БО № 17 "Податок на прибуток"

Приклад

У 1998 р. підприємство отримало дохід від реалізації в сумі 250 тис. грн та аванси від покупців у сумі 40 тис. грн.

У 1999 р. дохід від реалізації становив 300 тис. грн (у тому числі у рахунок авансів, отриманих у 1998 p.), аванси постачаль­никам — 50 тис. грн.

Податок на прибуток, що підлягає сплаті, становить у 1998 р. за ставкою ЗО %: (250 + 40) • 30 % = 87 (тис. грн); обліковий пода­ток на прибуток — тільки: 250 • 30 % = 75 (тис. грн).

Отже, виникає відстрочений податковий актив у сумі 87 - 75 = = 12 тис. грн, який становить оподатковуваний прибуток у 1999 р.

В обліку це виглядає так:

Д-т 98 "Податки на прибуток" — 75 тис. грн

Д-т 17 "Відстрочені податкові активи" — 12 тис. грн

К-т 64 "Розрахунки за податковими платежами"— 87 тис. грн.

У 1999 р. податок на прибуток, який підлягає сплаті, станови­тиме: (300 - 40 - 50) • ЗО % - 63 тис. грн.

На витрати слід віднести 90 тис. грн (300 • ЗО %). В обліку:

Д-т 98 "Податки на прибуток" — 90 тис. грн К-т 64 "Розрахунки за податковими платежами" — 63 тис. грн К-т 54 "Відстрочені податкові зобов'язання" — 15 тис. грн К-т 17 "Відстрочені податкові активи" — 12 тис. грн.

Отже, очевидні розбіжності між податковим та бухгалтерським обліком.

У Балансі сальдо за рахунком 17 "Відстрочені податкові акти­ви" відображається в Активі, сальдо за рахунком 54 "Відстро­чені податкові зобов'язання"— у Пасиві.

Облік податку на прибуток

425

9.2. Облік валових доходів та валових витрат

Податковий облік в Україні регулюється Законом України "Про оподаткування прибутку підприємств".

Відповідно до цього закону прибуток до оподаткування, як правило, не збігається з балансовим прибутком (рахунок 79).

Валові доходи та валові витрати — це операційна частина податкового обліку.

Валовий дохід — загальна сума доходу платника податку від усіх видів діяльності, отриманого (нарахованого) протягом звітно­го періоду в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах як на території України, її континентальному шельфі, виключній (морській) економічній зоні, так і за її межами.

Валові витрати — сума будь-яких витрат платника податку в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах, здійснюва­них як компенсація вартості товарів (робіт, послуг), які придба-ваються (виготовляються) таким платником податку для їх по­дальшого використання у власній господарській діяльності.

Прибуток до оподаткування за податковим обліком визначається так:

Прибуток на оподаткування = Валові доходи -- Валові витрати - Амортизація.

Інформація про валові витрати накопичується на рахунку 900 "Валові витрати", про валові доходи — на рахунку 700 "Валові доходи".

Облік валових витрат

На рахунку 900 суми відображаються одночасно за дебетом і за кредитом без ПДВ, сальдо немає.

Типові проводки

1. Попередня оплата за товари, роботи, послуги

Зміст

Дт

К-т

1.1

Включено до складу валових витрат вартість попередньо сплачених ТМЦ, робіт чи послуг виробничого призначення

900

301, 311 312, 601

1.2

Списано вартість витрат, вказаних у п. 1, на рахунки бухгалтерського обліку

631, 632, 371, 377

900

426

Розділ 9

2. Оприбуткування матеріальних цінностей, отриманих без попе­редньої оплати

Зміст

Д-т

К-т

2.1

Включено до складу валових витрат суму акцептованих рахунків постачаль­ників за ТМЦ для здійснення статутної діяльності

900

631, 632, 377

2.2

Оприбутковано матеріальні цінності, вказані у п. 1, які отримані без попе­редньої оплати

20, 22, 28

900

3. Різні витрати підприємства

Зміст

Д-т

К-т

3.1

Включено до складу валових витрат:

— суму акцептованих рахунків поста­ чальників за енергію;

— страхування, роботи та послуги вироб­ ничого призначення;

— відсотки за користування позикою;

— витрати на відрядження фізичних осіб;

— витрати на гарантійний ремонт;

— витрати на рекламу та представницькі витрати;

— плата за реєстрацію підприємства у органах державної реєстрації

900

631, 372, 377

3.2

Списані на рахунки витрат, витрати, зазначені у п. 1

90, 91, 92, 93, 94

900

4. Придбання ліцензій

Зміст

Д-т

К-т

4.1

Включено до складу валових витрат суму витрат на придбання ліцензій та інших спеціальних дозволів, що видаються державними органами для ведення госпо­дарської діяльності

900

311

4.2

Включено до складу нематеріальних активів витрати, що наведені у п. 1

15

900

Облік податку на прибуток 427

5. Відображення курсових різниць

Зміст

Д-т

К-т

5.1

Включено до складу валових витрат суму негативних курсових різниць, що вирахо­вуються на вартість цінностей та зобов'я­зань, виражених в іноземній валюті

900

302, 312, 502, 602

5.2

Списані на витрати курсові різниці

945, 974

900

6. Погашення дебіторської заборгованості

Зміст

Д-т

К-т

6.1

Включено до складу валових витрат суму дебіторської заборгованості, що залишилась непогашеною і списується з балансу відпо­відно до законодавства

900

361, 371,

377

6.2

Списано безнадійну заборгованість, коли відповідні заходи, яких вжито до стягнен­ня таких боргів, не привели до позитив­них результатів, а також суми заборгова­ностей, за якими закінчився строк позовної давності

944

900

7. Поточний та капітальний ремонт основних засобів

М

Зміст

Д-т

К-т

7.1

Включено до складу валових витрат суму витрат на ремонт у межах 10 % балансової вартості основних засобів на початок року

900

631

7.2

Списані на рахунки 9 класу витрати, наведені у п. 1

91,92, 93, 94

900

8. Нарахування заробітної плати

Зміст

Д-т

К-т

8.1

Включено до складу валових витрат суму нарахованої заробітної плати

900

661

8.2

Списано на рахунки класу 9 витрати за нарахованою заробітною платою

23, 91, 92, 93, 94

900

428

Розділ 9

9. Нарахування податків та зборів

Зміст

Д-т

К-т

9.1

Включено до складу валових витрат суми належних до сплати податків (комуналь­ний податок, податок за використання символіки, податок з оренди, збори до органів соціального та пенсійного страхування, нараховані на фонд оплати праці)

900

641, 651,

652, 653,

656

9.2

Списані на витрати платежі, вказані У п. 1

23, 91, 92, 93, 94

900

10. Коригування валових витрат

Зміст

Д-т

К-т

10.1

Включено до складу валових витрат суми витрат, які не було враховано в минулих періодах

900

900

10.2

Виключено зі складу валових витрат суми витрат, які були помилково враховані в минулих періодах до складу валових витрат

900

900

Облік валових доходів

1. Реалізація товарів за готівку

Зміст

Д-т

К-т

1.1

Отримано готівкові кошти за реалізовані ТМЦ або надані послуги

301

700

1.2

Сума отриманого доходу включена до складу доходів від реалізації

700

701, 702, 703

Облік податку на прибуток

2. Надходження від покупців попередньої оплати

Зміст

Д-т

К-т

2.1

Зараховані на розрахунковий рахунок грошові кошти від покупців у сплату продукції, товарів, послуг, що належить відвантажити

311, 312

700

2.2

Відображено у складі розрахунків суму грошових коштів, яку було зараховано на розрахунковий рахунок

700

681, 685

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]