Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Нові метод. вказ -2011стомат.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
455.17 Кб
Скачать

Тема № 4 методика гiгiєнiчної оцiнки вентиляцiї примiщень

АКТУАЛЬНIСТЬ ТЕМИ

Перебування людей у примiщеннях призводить до погiршення фiзичних та хiмiчних властивостей повiтря. Вiд якостi повiтря в примiщеннях залежить працездатнiсть та рiвень захворюваностi людей. Якiсть повiтря впливає на процеси видужання хворих, якi перебувають у стацiонарi або домашнiх умовах. Лiкар повинен умiти давати об'єктивну оцiнку ефективностi вентиляцiї примiщень i рекомендувати заходи оптимiзацiї повiтряного середовища.

МЕТА ЗАНЯТТЯ

Оволодiти методикою гiгiєнiчної оцiнки повітряного середовища та визначення ефективностi природної і штучної вентиляцiї примiщень.

ПИТАННЯ ДЛЯ САМОПIДГОТОВКИ

1. Хiмiчний склад атмосферного повiтря, фiзiологiчне значення окремих його складових компонентiв.

2. Змiни складу повiтря в примiщеннях, пов'язанi з тривалим перебуванням людей. Показники забруднення повiтря примiщень (фiзичнi, хiмiчнi, бактерiологiчнi).

3. Вплив диоксиду вуглецю на органiзм людини. Диоксид вуглецю як санiтарний показник ступеня чистоти примiщень житлових i громадських примiщень.

4. Гiгiєнiчне значення аерацiї примiщень, способи посилення аерацiї. Вентиляцiя примiщень, види природної та штучної вентиляцiї. Показники, що характеризують вентиляцiю: об'єм вентиляцiї (необхідний, фактичний), кратнiсть повiтрообмiну (необхідна, фактична). Кондиціонування повітря.

5. Методи оцiнки ефективностi вентиляцiї. Визначення концентрацiї диоксиду вуглецю в повiтрi жилих примiщень експрес-методом (за Лунге-Цекендорфом).

ЗАВДАННЯ ДЛЯ ПЕРЕВIРКИ ЗАСВОЄННЯ НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРIАЛУ

1. На першому поверсi полiклiнiки розташованi: вестибюль, реєстратура, гардероб, три терапевтичних кабiнети, рентгендiагностичний кабiнет i туалетнi кiмнати. В яких iз перелiчених примiщень повинно бути органiзоване найбiльш ефективне видалення повiтря?

2. Житлова площа у квартирi на одну людину становить 9 м2, висота примiщення - 2,8 м. Якою повинна бути кратнiсть повiтрообмiну, щоб концентрацiя диоксиду вуглецю не перевищила максимально допустимi величини?

3. У стацiонарi лiкарнi вiдчувається рiзкий запах медикаментiв i дезинфiкуючих засобiв. Бiльшiсть палат у хiрургiчному вiддiленнi чотирьохлiжковi, вентиляцiя в палатах природна через кватирки. Влiтку провiтрювання малоефективне. Кубатура палат - 84 м3, кратнiсть повiтрообмiну складає 2 рази на годину. Було вирiшено встановити припливно-витяжну механiчну вентиляцiю. Який об'єм повiтря слiд подавати в 4-х лiжкову палату за одиницю часу за допомогою цiєї системи, щоб якiсть повiтря у вiддiленнi була доброю?

4. В аудиторiї, об'єм якої 1500 м3, навчається 100 студентiв. Аудиторiя оснащена механiчною припливно-витяжною вентиляцiєю з кратнiстю повiтрообмiну -3. Встановити, чи достатньо свiжого повiтря подається в аудиторiю?

ЕТАЛОНИ ПРАВИЛЬНИХ ВIДПОВIДЕЙ

1. В рентгендiагностичному кабiнетi та туалетах.

2. 1,5.

3. 220 м3/год.

4. Достатньо.

САМОСТIЙНА РОБОТА НА ЗАНЯТТI

1. Визначити концентрацiю диоксиду вуглецю в повiтрi навчальної лабораторiї експрес-методом. Скласти гiгiєнiчний висновок про стан повiтряного середовища в цьому примiщеннi. При необхiдностi розробити заходи щодо поліпшення вентиляцiї.

2. Враховуючи призначення одного з примiщень кафедри, його розмiри, допустиму концентрацiю диоксиду вуглецю для даного типу примiщень i кiлькiсть людей у ньому, визначити необхiдний об'єм вентиляцiї та кратнiсть повiтрообмiну.

3. Розв’язати ситуаційну задачу.

ЛIТЕРАТУРА

О с н о в н а

1. Бардов В.Г., Сергета І.В. Загальна гігієна та екологія людини: навчальний посібник для студентів стоматологічних факультетів / За ред. В.Г. Бардова та І.В. Сергети. – Вінниця: НОВА КНИГА, 2002. – С. 38-43.

2. Даценко І.І., Габович Р.Д. Профілактична медицина. – К.: Здоров’я, 1999. – С. 74-96.

3. Минх А. А. Общая гигиена.- М.: Медицина, 1984.- С. 68-70, 178-183, 193-195.

4. Лекційний матеріал.

Додаткова

1. Гончарук Є.Г., Кундієв Ю.І., Бардов В.Г. та ін. Загальна гігієна: пропедевтика гігієни. – К.: Вища шк., 1995. – С. 124-127.

2. Гончарук Е.И., Кундиев Ю.И., Бардов В.Г. и др. Общая гигиена, пропедевтика гигиены. – К.: Вища шк., 2000. – С. 140-142.

3. Пивоваров Ю. П., Гоева О. Э., Величко А. А. Руководство к лабораторным занятиям по гигиене.- М.: Медицина, 1983.- С. 99-101.

Тема № 5

МЕТОДИКА ГIГIЄНIЧНОЇ ОЦIНКИ ПИТНОЇ ВОДИ ЗА ДАНИМИ ЛАБОРАТОРНОГО АНАЛIЗУ

МЕТОДИКА ВИЗНАЧЕННЯ ВМІСТУ ФТОРУ У ВОДІ

ТА ОЦІНКА ПРОТИКАРІЄСНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ФТОРУВАННЯ ВОДИ

АКТУАЛЬНIСТЬ ТЕМИ

Вода є життєво необхiдною для людини речовиною. Крiм того, вона вiдiграє важливу роль у розповсюдженнi кишкових iнфекцiй, гельмiнтозiв, отруєння нітратами та інших захворювань, пов’язаних з впливом водного фактора.

З метою проведення ефективної профілактики карієсу лікар-стоматолог повинен добре знати фізіологічну роль фтору, розуміти механізм його профілактичної дії, вміти оцінити геохімічну ситуацію і правильно вибрати засоби профілактики.

МЕТА ЗАНЯТТЯ

Оволодiти методикою гiгiєнiчної оцiнки якостi води (водопровiдної, колодязьної).

Вміти прогнозувати захворюваність карієсом зубів і флюорозом в залежності від геохімічної обстановки та складати заходи профілактики цих захворювань.

ПИТАННЯ ДЛЯ САМОПIДГОТОВКИ

1. Гігієнічні вимоги до якості питної води (органолептичні властивості, хімічний склад, епідеміологічна безпека).

2. Фтор як біоелемент. Фізіологічне значення фтору.

3. Джерела поступлення фтору в організм та його добова потреба.

4. Гігієнічні нормативи фтору в питній воді та їх наукове обґрунтування.

5. Епідемічний та професійний флюороз, умови виникнення та засоби профілактики.

6. Фторування води, показання до фторування, вибір оптимальних концентрацій фтору, реагенти; методика вивчення протикарієсної ефективності та оцінка результатів дефторування води.

7. Принцип методу визначення вмісту фтору у воді, порядок проведення аналізу, оцінка результатів досліджень.

ЗАВДАННЯ ДЛЯ ПЕРЕВIРКИ ЗАСВОЄННЯ НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРIАЛУ

1. Скласти перелік харчових продуктів, які є джерелами поступлення фтору в організм.

2. Перелічити реагенти, які використовуються для фторування води.

3. Розрахувати кількість фтору, яку отримує людина при добових енерговитратах 3000 ккал та концентрації фтору у питній воді 0,5 мг/дм3. Дати оцінку забезпечення організму фтором.