Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч Посібник з КомпГр _ 3.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
5.2 Mб
Скачать

Креслярські приладдя.

Якість виконання креслень залежить від креслярського приладдя та від того, як користуватися ним.

Для виконання графічних робіт як креслярське приладдя застосовуються:

а) креслярські дошки, виготовлені з м'яких порід деревини або із спеціальних пластмас розмірами 500х700, 700х1000, 1000х1300 мм та ін.;

б)  лінійки і косинці, призначені для проведення коротких ліній та побудови кутів;

в)  рейсшина – довга лінійка з короткою планкою, що прикріплюється під прямим кутом до одного кінця лінійки;

г) лекало – фігурна пластина з криволінійними окресленнями для креслення кривих ліній;

д)  транспортир – півкруг, поділений на 180°, нижню частину якого з'єднано з лінійкою, на якій центр позначено рискою. Транспортир призначений для побудови та вимірювання кутів;

е)  готовальня – набір креслярських інструментів, розміщених у спеціальному футлярі зі спеціальними гніздами.

є) креслярський прилад – пристрій, що складається зі стола з дошкою, на якому закріплено механічний пристрій для проведення паралельних ліній. За конструкцією останній може бути пантографної системи, стрічковим або координатної системи.

 

Креслярські матеріали.

Креслярський папір – цупкий білий папір, який виготовляють з біленої деревної целюлози. На папері з гладкою поверхнею виконують креслення тушшю, а на папері з шорсткою поверхнею – олівцем. Кращим креслярським папером є ватман.

Міліметровий папір – це папір з нанесеною сіткою взаємно перпендикулярних ліній, що відстоять одна від одної на 1 мм. Такий папір застосовують для виконання діаграм, графіків, ескізів.

Калька – це прозорий водонепроникний аркуш паперу або іншого матеріалу з гладкою поверхнею, її використовують для зняття копій тушшю з креслень. Зняття копій олівцем виконують на прозорому креслярському папері з матовою поверхнею (олівцевій кальці).

Олівці бувають тверді (їх позначають літерою Т), м'які (їх позначають літерою М) і середньої твердості (їх позначають літерами ТМ та СТ). Тверді олівці – це олівці, наприклад, з позначенням Т, 2Т, ЗТ, м'які – М, 2М, ЗМ. У зарубіжних країнах тверді олівці позначають літерою Н, а м'які – літерою В. Тверді олівці застосовують під час виконання точних креслень, м'які – начерків, рисунків, ескізів; обведення креслення провадиться олівцем середньої твердості.

Туш – це чорна або кольорова рідина, яка на відміну від чорнила після висихання не розчиняється водою. Як правило, туш використовують для обведення та копіювання креслень.

Креслення, призначені для разового використання у виробництві, допускається виконувати у вигляді ескізних конструкторських документів.

Лінії креслення.

Основні відомості щодо ліній креслення наведено в табл. 1. Товщину ліній вибирають залежно від розмірів, складності зображення та призначення креслення, причому вибрані товщини мають бути однаковими для всіх зображень на цьому кресленні. Товщини ліній на кресленні залежать від вибраної товщини s суцільної основної лінії. Практично значення s вибирають у межах 0,6...1,5 мм залежно від розмірів і складності зображення, а також розмірів формату креслення. Найменша товщина ліній, що виконуються олівцем, має бути 0,3 мм, а найменша відстань між лініями – 0,8...1,0 мм.

Таблиця 1.

 

Накреслення лінії

 

Наймену-

вання лінії

Товщина лінії відносно товщини основної лінії

Основне призначення

 

Суцільна товста (основна)

S

Лінії видимого контуру; лінії переходу видні; лінії контуру перерізу (винесеного та вхідного до складу перерізу)

Суцільна тонка

Від S/3

 до S/2

Лінії контуру накладеного перерізу; лінії розмірні та виносні; лінії штрихування; лінії-виноски; полички ліній-виносок і підкреслювання написів; лінії для зображення примежових деталей

“обстановка”; лінії обмеження на виносних елементів на виглядах, розрізах і перерізах; лінії переходу уявні, сліди площин; лінії побудови характерних точок при спеціальних побудовах

Суцільна хвиляста

Те саме

Лінії обриву; лінії розмежування вигляду та розрізу

Штрихова

Те саме

Лінії невидимого контуру; лінії переходу невидні

Штрихпунк-тирна тонка

Те саме

Лінії осьові та центрові; лінії перерізів, що є осями симетрії для накладених або винесених перерізів

Продовження таблиці 1.

Штрихпунк-тирна потовщена

Від S/2 до (2/3)S

Лінії, що позначають поверхні, які підлягають термообробці або покриттю; лінії для зображення елементів, розташованих перед січною площиною («накладена проекція»)

Розімкнена

Від S до 1,5 S

Лінія перерізів і розрізів

Суцільна тонка зі зломом

Від S/3 до S/2

Довгі лінії обриву

Штрихпунк-тирна з двома точками тонка

Те саме

Лінії згину на розгортках; лінії для зображення частин виробів у крайніх або проміжних положеннях; лінії для зображення розгортки, суміщеної з виглядом