Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Нові маніпуляції 2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
746.5 Кб
Скачать

Які потребують дієтичного харчування

Початковий обсяг знань. Продукти харчування - є єдиним джерелом життєво важливих речо­вин; Б, Ж, У, мінеральних речовин, мікроелементів і вітамінів, необхід­них для гармонійного росту дитини. Харчування повинно відповідати по складу, кількістю і якістю всіх компонентів віковим фізіологічним погре­бам дитячого організму,

Меню-розкладка - це набір харчових продуктів, які відповідають віко­вим нормам добової потреби в основних харчових речовинах і збалансованій енергетичній цінності їх, загальноприйнятих вікових норм.

Етапи Послідовність проведення маніпуляції

1. Підготовка Визначити кількість дітей для складання порційника. медсестри Медична сестра проводить гігієнічну обробку рук згідно з Наказом МОЗ України №798, одягає стерильні гумові рукавички.

2. Підготовка Меню-вимога на видачу продуктів харчування. оснащення

3. Виконання Спочатку складають меню страв харчування на добу. маніпуляції Наприклад: Сніданок: картопляне пюре, сардельки, огірки, чай, хліб з маслом вершковим. Обід: борщ на кістковому бульйоні, гречана каша, котлета, сік, хліб, салат овочевий. Полудень: молоко з булкою (чи пряники). Вечеря: каша манна на молоці,чай, хліб з маслом вершковим, сир твердий. На слідуючому етапі розраховують скільки грамів цих складових продуктів з меню страв потрібно для харчу­вання однієї дитини, відповідно відведеної добової нор­ми (ці показники беруть з таблиці). Норми вікових фізіологічних потреб основних харчових продуктів на добу дитини. У відповідних графах меню-вимоги заносять ці показники.

В подальшому розраховують енергетичну цінність окре­мих харчових речовин відповідно віку на 1 кг маси тіла. Наприклад: Дитина важить І 8 кг (7 років), а вікова потреба на добу: Б -3-3,5; Ж- 3-3,5; В- 14- 1 2. Відповідно Б-54 г (дитина повинна одержати); Ж- 54 г; В- 252 г.

Якщо розраховували добову потребу основних харчо­вих речовин відповідно віку, то розраховують енергетичну цінність всіх інгредієнтів і вираховують загальний калораж харчових продуктів на добу на одну дитину (в нормі дитина віком 7 років повинна одержати 8 368 (2 002) кДж (ккал).

Потім розподіляємо меню страв за енергетичною цінніс­тю на добу таким чином, щоб дитина одержувала на сніданок -25 % від загального калоражу основних харчових продуктів: на обід - 35-40 % ; полудень-10 %; на вечерю 20-25 %.

При завершенні складання порційника сумують показ­ники на всіх дітей. Підписують меню-вимогу в керівника установи, в медсестри, одержують всі харчові продукти в комірника і передають кухареві.

Запам’ятайте! Виписування продуктів, складання меню-розкладки слід проводити диференційовано, з урахуванням вікових особ­ливостей дітей.

Меню-розкладка - основний документ, що знаходиться в харчоблоці і медсестра несе юридичну відповідальність за його оформлення.

94 ДОГЛЯД ЗА РЕКОНВАЛЕСЦЕНТАМИ,