Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Нові маніпуляції 2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
746.5 Кб
Скачать

Етапи Послідовність проведення маніпуляцій

1. Підготовка медичної сестри Медична сестра проводить гігієнічну обробку рук згідно з Наказом МОЗ України №798, одягає стерильні гумові рукавички.

  1. Підготовка 1. Стерильні шприци, голки.

оснащення 2. Стерильні ватні тампони.

3. Спирт етиловий 70%.

4. Джгут.

5. Туга подушечка, валик.

6. Клейонка.

7. Стерильні пробірки.

8. 3% розчин перекису водню.

9. Лейкопластир.

10. Гумові рукавички(дві пари).

11. Марлева пов'язка.

3. Підготовка Див. маніпуляцію №56. пацієнта

4. Виконання 1. Обробка рук, накладання джгута, підготовка вени, маніпуляції обробка ділянки шкіри, зробіть так само, як при

маніпуляції №56.

  1. Під час взяття крові з вени джгут не знімайте.

  2. Кров в об'ємі 5 мл. вилийте із шприця в пробірку по її стінці, щоб не зруйнувати еритроцити та інші формені елементи.

  3. Закрийте пробірку стерильним ватним тампоном .

  4. Прикріпіть етикетку направлення до пробірку із зовнішнього боку і відправте до лабораторії.

Запам’ятайте! Щоб уникнути самозараженню на вірусний гепатит В, ВІЛ - інфекцію та інші інфекційні захворювання, медична сестра здійснює забір крові з вени в гумових рукавичках і марлевій пов'язці (можна в двох парах рукавичок). Забороняється вставляти в пробірки направлення на аналіз. Доставляти в лабораторію матеріал потрібно в спеціальному ящику.

Ускладнення. 1. Гематома - крововилив під шкіру, виникає при порушенні техніки проведення маніпуляції (під шкірою виникає червоно-синя пляма, тому що голка проколола обидві стінки вени).

Допомога. 1. Зразу ж припиніть пункцію вени, на місце проколу кладуть ватний тампон, змочений спиртом, нажимають на кілька хвилин місце проколу, а потім кладуть напівспиртовий компрес.

2. Сепсис - загальне інфекційне захворювання, може виникнути при порушенні правил асептики і антисептики. .

3. Гостра судинна недостатність: непритомність – короткочасна втрата свідомості. Допомога: звільнити тіло і груди від тяжкого одягу, розстібнути пояс, покласти без подушки з трохи піднятими ногами, обличчя і груди слід обприскати холодною водою, піднести до носа тампон, змочений розчином аміаку (нашатирним спиртом). При погіршенні стану роблять п/ш ін'єкцію кофеїну або ефедрину у вікових дозах.

5. Догляд Після закінчення маніпуляції радять хворому посидіти чи полежати на за хворим протязі 20 хв. І слідкують за загальним станом. При задовільному самопочутті хворому дозволяють вставати.

6. Дезінфекція 1. Відпрацьовані шприци, голки відокремлюють і замочують оснащення окремо.

2. Використані тампони і серветки марлеві необхідно продезінфікувати,а потім утилізують. 3. Гумові рукавички дезінфікують,а потім піддають стерилізації загальноприйнятими методами.

4. Джгут, резинова подушечка, клейонка обробляються поточною дезінфекцією в розчині дезінфіктанту.

92 Розрахунок доз серцевих глікозидів, діуретиків, антигістамінних препаратів, бронхолітиків, глікокортикоїдів та правила їх введення.

ПОЧАТКОВИЙ ОБСЯГ ЗНАНЬ

Ефективну терапевтичну дозу лікарських препаратів для дітей визначають при допомозі методу, який базується на перерахунку доз, які відводяться для дорослих з урахуванням віку і поверхні тіла.

Згідно рекомендацій Державної Фармакопеї (X видання) доза для дорослого приймається за одиницю та дітям в залежності від віку назначають: до року - від 1/24-1/12 дози дорослого; в 2 роки - 1/10 ; в 3 роки - 1/8; в 4 роки - 1/6; в 5 років - 1/5; в 6 років - 1/4; в 8-10 років 1/3; в 13-14 років - 1/2; в 15-16 років 3/4 дози дорослого.

Дозу лікарських препаратів необхідно підбирати строго індивідуально.

Етапи Послідовність проведення маніпуляцій