Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Нові маніпуляції 2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
746.5 Кб
Скачать

67 ВИ ЗНАЧЕННЯ ДОБОВОГО ДІУРЕЗУ

Етапи Послідовність проведення маніпуляції

1. Підготовка Медична сестра проводить гігієнічну обробку рук медсестри згідно з Наказом МОЗ України №798, одягає промаркірований для взяття аналізів халат, гумові рукавички.

2. Підготовка 1. Градуйована ємність

оснащення 2. Слоїк для збору сечі (3л і більше)

  1. Температурний листок

  2. Розчин дезинфіктанту

  3. Ємність для дезінфекції оснащення

6. Паперові серветки

3. Підготовка 1. Привітатись з пацієнтом.

пацієнта 2. Назвати своє 1м"я та посаду, спитати, як

звертатись до пацієнта.

3. Поясніть необхідність,порядок процедури.

  1. Отримайте згоду пацієнта.

4. Виконання 1. Сечу, виділену пацієнтом о 6-й год. ран­ку, процедури вилити в унітаз (вона не враховується!!!)

  1. Послідуючі порції сечі пацієнт збирає у судно, а медсестра переливає у слоїк. Остання сеча збирається о шостій годині ранку наступного дня.

  2. Визначити загальну кількість сечі за добу за допомогою градуйованої ємності.

  3. Дані, отримані при визначенні добового діурезу, записати у температурний листок.

Визначення Медична сестра повинна слідкувати, щоб водного балансу пацієнт під час обстеження в цю добу не вживав домашню їжу, харчувався за окремим столом строго дозовано (для уточнення вжитої рідини). Підрахувати добову кількість випитої рідини. Дані записати у темпера­турний листок.

Співвідношення вжитої рідини та виділеної сечі повинно бути 75% (2/3 об'єму від випитої рідини виділяється з організму у вигляді сечі).

5. Дезінфекція 1. Судно та градуйовану ємкість занурити на оснащення 1 годину в розчин дезинфіктанту.

    1. Промити під гарячою проточною водою 5-7хв. з милом.

    2. Просушити.

68 ПІДРАХУНОК ВИПИТОЇ ТА ВИВЕДЕНОЇ РІДИНИ

Початковий обсяг знань Визначення випитої та виділеної рідини має значення для виявлення прихованих набряків при захворюваннях серцево-судинної та сечової системи.

Етапи

Послідовність проведення маніпуляції

1. Підготовка медсестри

Медична сестра проводить гігієнічну обробку рук згідно з Наказом МОЗ України №798, одягає промаркірований для халат, гумові рукавички.

2. Підготовка оснащення

  1. Градуйована ємкість.

  2. Температурний листок.

3. Підготовка пацієнта

Привітайтесь, назвіть своє ім'я та посаду. Спитайте, як звертатися до дитини. Поясніть межу та значення цьо­го обстеження.

4.. Виконання процедури

  1. Сечу, виділену хворим о 6-їй годині ранку, вилийте в унітаз.

  2. Всю сечу, яку дитина виділяє за добу (до 6 год. ранку) зібрати в градуйовану ємкість.

  3. Протягом доби фіксуйте кількість випитої рідини (включаючи блюда, овочі, фрукти, компот, соки) і кількість рідини введеної парентерально.

  4. Дані, отриманні при визначені добового діурезу та водного балансу, запишіть в температурний листок.

Запам”ятайте!

У випадках затримки рідини в організмі буде швидше збільшення маси тіла та зменшення виділення сечі. Добовий діурез повинен складати не менше 70-80 % від отриманої хворим рідини.

5. Дезінфекція оснащення

Градуйовану ємкість замочити в розчин дезинфіктанту на 1 годину. Промити під гарячою проточною во­дою та висушити.

69 ПІДГОТОВКА ХВОРИХ ДГГЕЙ ДО ЛАБОРАТОРНИХ, РЕНТГЕНОЛОГІЧНИХ , ІНСТРУМЕНТАЛЬНИХ МЕТОДІВ ДОСЛІДЖЕННЯ, УЗД.

Початковий обсяг знань

Потрібно розуміти діагностичне значення лабораторних і інструментальних дослід­жень в дитячому віці, мету і методи досліджень. Усвідомити значення правильних і гра­мотних дій медичної сестри для успішного проведення дослідження, для одержання об'єктивних

Етапи

Послідовність проведення маніпуляції

1. Підготовка медсестри

Медична сестра теоретично повинна мати знання, що до точного інструктажу хворого про порядок проведення відповідних досліджень

2. Підготовка оснащення

Проводиться в залежності від вибраного методу,

3. Підготовка пацієнта

4. Виконання маніпуляції.

Привітайтесь, назвіть своє ім’я та посаду. Запитайте, як звертатися до хворого, поясніть необхідність та порядок виконання маніпуляції. Заспокойте пацієнта, що маніпуляція буде проведена на високому професійному рівні, одержіть згоду.

Загальні лабораторні дослідження висвітлені в ман. №50, 64,66,81, 82, 84.

Спеціальні лабораторні дослідження: 1. Дослідження секреторної функції шлунку:

підготовка: проінформуйте хворого, щоб на передодні ввечері не вживав гострої, грубої їжі, дослідження проводиться вранці, натще, 2. Дуоденальне зондування:

підготовка: за 2-3 дні до обстеження потрібно вилучити з харчового раціону хворого продукти, які сприяють виникненню метеоризму (капусту, картоплю, молоко). Напередодні дають атропін у краплях (до 1-го року 1-2 краплі, старшим - 3-5 крапель 0,1 % р-ну атропіну сульфату). Проводять дуоденальне зондування натще.

Рентгенологічні дослідження:

1. Рентгенологічне дослідження шлунку;

підготовка: поясніть хворому особливості дієти протягом 2-3 днів до обстеження - з харчового раціону виключити чорний хліб, молоко, бобові, овочі, фрукти вранці, вдень обстеження приймати ліки та рідину, обстеження проводиться натще, а останній прийом легкої вечері має бути не пізніше 21-ї години; іноді за вказівкою лікаря вводять п\ш 0,1 % р-н атропіну сульфату в вікових дозах.

2. Рентгенологічне обстеження нирок і сечових шляхів: підготовка: протягом трьох діб хворий має дотримуватися безнит­кової дієти. їжа повинна містити мало солі легко засвоюватися, складатися переважно з жирів і білків; при метеоризмі назначають карболен по 1 т. х 3 р. вдень; напередодні ввечері та вранці за 2 год. до обстеження зробіть очисну клізму; безпосередньо перед обстеженням запропонуйте хворому звільнити сечовий міхур; за 2 дні до обстеження зробіть хворому в\в пробу на індивідуальну чутливість до йодовмістних препаратів за допомогою тест-ампули; за відсутністю ознак перед обстеженням введіть в\в повільно рентгеноконтрасті (йодовмістними) речовини у вікових дюзах.

Запам'ятайте!

Запам'ятайте!

Контрастні речовини проби вводиш в\в5 тому, що потрапляння їх в оточуючі тканини може призвести до перифлебіту та некрозу жирової клітковини.

Інструментальні дослідження:

1. Гастродуоденія: підготовка: заздалегідь проведіть психологічну підготовку хворого до процедури; напередодні прийняти легку вечерю о 18-й годині; обстеження проводиться натще; принести на дослід­ження рушник; за призначенням у разі потреби за 15-20 хв до обстеження проведіть премидікацію 0,1 % р-ну атропіну сульфату п\ш, 5 % р-н анальгіну в\ш (дозу препарату визначає лікар).

2. Бронхоскопія: підготовка: напередодні медсестра проводить бесіду з хво­рим; у разі вираженого неспокою хворого йому призначають напере­додні на ніч транквілізатори (еленіум, седуксен) у комбінації зі сно­творним у вікових дозах; вранці хворий випорожнює кишечник, безпосередньо перед бронхоскопією - сечовий міхур; за 30 хвилин до початку дослідження вводять 0,1 % р-н атропіну сульфату у вікових дозах.

Хворим на бронхіальну астму хронічний, обструктивний бронхіт за призначенням лікаря за 30-40 хвилин до процедури в\м вводять 0,1 % р-н атропіну сульфату, 0,5 % р-н седуксену, 1 %р-н дімедролу відпо­відно віку.

За 15-20 хв. в\в водять 2 % р-н еуфіліну і безпосередньо перед почат­ком анестезії дають дихнути аерозоль сальбутамолу з індивідуального дозатора.

Ультразвукове дослідження - УЗД: підготовка: за 2-3 дні до обстеження потрібно вилучити з харчового раціону хворого продукти, які сприяють виникненню метеоризму, назначають карболен по 1 т. 3 р. вдень, спазмолітики в вікових дозах; напередодні вечеря легка о 18-й годині; на ніч очисна клізма; обстеження проводиться натще; на дос­лідження принести рушник.

70 ДОГЛЯД ЗА ДИТИНОЮ З ГОСТРОЮ