Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5ТМ пр 2011.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
820.74 Кб
Скачать

Методичні рекомендації

Більш досконалим є паралельний вид руху предметів праці, де деталі переда-ються поштучно з операції на операцію. Паралельний вид руху в основному застосо-вується у масовому типі виробництва на потокових лініях. Тривалість часу обробки партії деталей при паралельному виді руху (Тпар ) визначається по наступній формулі:

Тпар = ,

де tгл - найбільший час тривалості головної операції.

Якщо при паралельному виді руху в багатоопераційному процесі виробницт-ва передається не кожен екземпляр з операції на операцію, а передатними партіями ( р), то для визначення величини виробничого циклу можна використовувати фор-мулу:

Тпар = ,

Тривалість технологічного циклу визначається формулою:

  • при поштучній передачі р = 1

  • при передачі транспортними партіями р≠1

де р – кількість деталей у транспортній партії

Тривалість виробничого циклу при паралельному виді руху деталей по операціях технологічного процесу визначається по формулі:

При побудові графіка варто врахувати, що спочатку варто зобразити розташування деталей на головній, найбільш тривалій операції, що виконується без перерв. На всіх інших операціях, менших у порівнянні з головною, робота буде протікати з перервами (якщо операції по тривалості не вирівняні). Тривалість перерв дорівнює різниці між тривалістю головної і відповідної операції.

Верстати

Час, хв.

108

72

144

108

108

1

2

3

4

5

6

1

1

1

5

1

1

9

6

12

30

9

9

Тц. пар. = 1188

Рис. 3.2. Графік паралельного виду руху деталей

Якщо операції не рівні і не кратні по тривалості, тобто не синхронізовані, то на всіх операціях, за винятком операції з максимальною тривалістю виникають пе-рерви в роботі устаткування і робітників. Повна ліквідація таких перерв досягається за умови синхронності операцій, коли

Коефіцієнт паралельності показує скорочення тривалості циклу при паралельному чи паралельно-послідовному виді руху в порівнянні з послідовним і визначається відношенням:

Задача 3

За даними технологічного процесу виготовлення деталей, а також з урахуванням розмірів планової партії випуску деталей і передатної партії, визначити тривалість технологічного і виробничого циклу в днях обробки партії деталей при паралельно-послідовному виді руху. Побудувати гра-фіки процесу обробки партії деталей, розрахувати коефіцієнти паралель-ності. Ділянка працює 254 дня на рік по 8 годин у дві зміни. Середнє міжопераційне пролежування деталі 20 хвилин, а час природних проце-сів складає 1,5 дня. Завдання виконується по варіантах, приведеним у додатку А.

Зробити висновок який із трьох варіантів найбільш ефективний.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]