Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5ТМ пр 2011.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
820.74 Кб
Скачать

Організаційні основи виробництва. Виробничий процес, сутність, принципи та форми його організації

«СПЕЦІАЛІЗАЦІЯ ВИРОБНИЦТВА. ВИЗНАЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ СПЕЦІАЛІЗАЦІЇ ВИРОБНИЦТВА»

Ефективність роботи підприємства залежить від того, наскільки глибоко та правильно використовуються прогресивні суспільні форми організації виробництва, такі як концентрація, спеціалізація, кооперування та комбінування виробництва.

Спеціалізація - це процес зосередження випуску визначених видів продукції в окремих галузях промисловості, на окремих підприємствах і їхніх підрозділах, тобто це процес виробництва однорідної продукції чи виконання окремих технологічних операцій.

Мета заняття: Розглянути позитивні та негативні сторони концентрації та спеціалізації виробництва, підходи до визначення оптимального розміру підприємства, навчитися визначати економічну ефективність спеціалізації промислового виробництва.

Структура заняття:

1.Вибіркове опитування по запропонованих питаннях.

2. Рішення практичних задач

Питання, що підлягають розгляду:

1. Основні форми організації промислового виробництва.

2.Суть, форми і показники рівня спеціалізації та кооперування виробництва.

3.У чому полягає сутність подетальної спеціалізації.

4.У чому полягає сутність предметної спеціалізації і якому типу вона притаманна?

5.Чим спеціалізація підприємства в цілому відрізняється від спеціалізації його цехів і дільниць?

6.Економічна ефективність спеціалізації та кооперування.

Рішення практичних задач:

Задача

Об'єднання, що складається з двох машинобудівних заводів, займає головне місце по виробництву даного виду виробів у галузі. Норма прибутку на капітал у середньому по галузі складає 18%. Передбачається, що обсяг виробництва продукції залишиться на рівні звітного року, при цьому Х% продукції виготовляється на першому заводі, У% продукції - на другому заводі. Відомі ефективний фонд часу роботи одиниці устаткування та трудомісткість виготовлення виробу (Додаток Б).

Кожний завод виготовляє для власних потреб спеціальний ріжучий і міряльний інструмент. Річне споживання інструментарію одним верстатом виробничих цехів складає: ріжучого 80 кг, міряльного - 25 кг. Середня вартість одного верстата інструментальних цехів - 5240 грн. Випуск інструментальної продукції одним верстатом інструментального цеху в залежності від обсягу продукції подані в Додатку В. Собівартість 1 тонни інструментальної продукції подана в Додатку А.

Керівництвом виробничого об'єднання прийнято рішення: за кожним із наявних інструментальних цехів закріпити виробництво визначеного виду виробів, зокрема, на першому заводі зосередити інструмент міряльний, на другому - ріжучий.

Для поглиблення спеціалізації інструментальних цехів у них необхідно зробити перепланування і перестановку устаткування, провести інші організаційно-технічні заходи, що потребують капіталовкладень у сумі 100 тис.г.о. Вивільнене устаткування є можливість реалізувати.

Визначити економічну ефективність поглиблення спеціалізації виробництва інструмента в об'єднанні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]