Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модуль1.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
548.06 Кб
Скачать

9. Вклад вітчизняних вчених та практиків у прогресе науки управління.

  На різних етапах розвитку управлінської науки істотний внесок в неї зробили такі українські вчені, як Крезісов, Кузьмін, Лукінов, М. Туган-Барановський, Чухно, Яснопольський та інші. 

Яснопольський – «теорія місцевого самоврядування» побудована на основі диференційованого врахування економічної ефективності територій. Слупський – засновник математичного модулювання економічних процесів та праксеології.

В нашій країні управлінська наука розвивалась в рамках підходів, які панували в СРСР. Хоча науково-пошукові дослідження спрямовувались врешті-решт на вдосконалення адміністративно-командної системи, певний досвід в галузі управління все ж таки був накопичений.        Можна виділити 7 періодів розвитку управлінської науки в радянський і пострадянський періоди:        1 період (жовтень 1917 р. — березень 1921 р.). Розроблялись форми і методи державного централізованого управління виробництвом, обґрунтовувались принципи централізму, організаційні методи управління, адміністрування та державне регулювання.        2 період (1921—1928 рр.). Здійснювалось подальше вдосконалення адміністративного управління виробництва, були зроблені спроби застосування госпрозрахунку як основи економічних методів управління, з'явились трести і синдикати, а також формально вивчались можливості участі працівників в управлінні.        3 період (1929—1945 рр.). Пов'язаний з організацією індустріальної бази суспільного виробництва, увагу приділяли удосконаленню структур управління, методів підбору і підготовки кадрів, планування і організації виробництва.        4 період (1946—1965 рр.). Характеризується пошуком нових форм функціонування і взаємодії державних органів управління, спробою переходу до територіальної і територіально-галузевої системи управління, що врешті-решт призвела до поглиблення адміністрування.        5 період (1965—1975 рр.). Була здійснена спроба проведення господарської реформи через посилення ролі економічних методів управління. Цей етап підтвердив неефективність реформ, які проводилися в рамках адміністративно-командної системи.        6 період (1975—1988 рр.). Характеризується все глибшим усвідомленням неможливості реформування адміністративно-командної системи, яка склалась в економіці СРСР. Він підтвердив необхідність радикальної зміни економічних відносин, докорінних економічних реформ.        7 період (1985 р. і донині). Проведення економічних реформ. Цей період можна поділити на 5 підетапів:        а) робота підприємств за першою моделлю господарського розрахунку, побудованою на нормативному розподілі прибутку;        б) застосування другої моделі господарського розрахунку, побудованої на нормативному розподілі доходу, розвиток орендних відносин;        в) впровадження прогресивних форм організації праці, посилення кооператив.

10. Перспективи менеджменту: можливе та ймовірне.

У наш час основним багатством кожного менеджера є людина. Адже саме людська праця призвела до сучасного високотехнологічного етапу розвитку суспільства. Суть взаємовідносин між менеджером і підлеглим є актуальним питанням і на сьогоднішній день, так як саме це і визначає перспективи ефективності в управлінні персоналом. Наприклад, існують протиріччя у демократичному і авторитарному підході до управління персонам. Кожен з них як в теорії так і в практиці доказали свою ефективність, а разом з цим відкрили свої недоліки. Тому в майбутньому актуальним все ж таки залишається пошук альтернативних підходів управління людьми в організації. Однак існує думка, що основі менеджмента відповідають ті чи інші характеристики самого менеджера-управлінця. Однак результати цього твердження дослідити досить важко, а теревірити на даний момент часу неможливо. Тому актуальним є питання визначення тих факторів, що впливають на процес управління в організації та менеджменту вцілому.