Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модуль1.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
548.06 Кб
Скачать

7.Системна концепція управління «7с» Томаса Пітерса і Роберта Уотермана.

Однією з найбільш популярних в 80-ї рр. системних концепцій менеджменту є теорія «7С», розроблена дослідниками консультаційної фірми «МакКензі». Це Томас Пітерс і Роберт Уотерман – автори відомої книги «В пошуках ефективного управління», і Річард Паскаль і Ентоні Атос – автори відомого бестселеру «Мистецтво японського управління: посібних для американських керівників».

Дослідження даних спеціалістів в області упр-ня привели їх до висновку, що ефективна орг.-я формується на базі семи взаємопов’язаних складових, зміна кожної з яких з необхідністю потребує відповідної зміни інших шести.

Ключовими складовими є наступні:

1)стратегія – плани і напрямки діяльності, що визначають розподіл ресурсів, фіксують обов’язки по виконанню певних дій в часі для досягнення поставлених цілей; 2)структура – внутрішня композиція орг.-ї, що відображає розподіл орг.-ї на підрозділи, ієрархічну субординацію цих підрозділів і розподіл влади між ними; 3)системи – операції і повсякденні процеси, які протікають в орг.-ї; 4)штат – ключові групи персоналу, які існують в орг.-ї і охарактеризовані по віку, статі, освіті тощо; 5)стиль – спосіб, яким керівники управляють орг.-ю; сюди ж відноситься організаційна культура; 6)кваліфікація – відмінні можливості ключових людей в орг.-ї; 7)розділені цінності – мета і зміст основних напрямків діяльності, які орг.-я доводить до своїх учасників.

В відповідності з даною концепцією, тільки ті орг.-ї можуть ефективно функціонувати і розвиватися, в яких менеджери можуть підтримувати в гармонійному стані систему, яка складається з даних семи складових.

8.А. Файоль. Принципи менеджменту.

Класична (адміністративна) школа управління (1920-1950) започаткована франц вченим Анрі Файолем. Файоль першим сформував універсальні управлінські функції: планування, організування, мотивування, контролювання.

Файолем розроблено 14 принципів менеджменту: 1)розподіл загальної роботи в орг.-ї на складові її частини.2)повноваження та відповідальність. Ці категорії «тримають одна одну». «Де надаються повноваження, там виникає і відповідальність». 3)дисципліна. Дотримання досягнутих угод між орг.-ю та її робітниками. 4)єдиноначальність. Кожний робітник в орг.-ї повинен мати одного і тільки одного начальника. 5)єдність керівництва. Всі операції, які мають одну мету, повинні виконуватись під керівництвом одного начальника.6)підпорядкованість індивідуальних інтересів спільним. Цілі орг.-ї повинні домінувати над цілями окремих робітників або груп. 7)винагорода. Система оплати повинна бути справедливою, стимулювати діяльність, а її розміри не повинні опускатися нижче розумного рівня. 8)централізація. Ступінь концентрації влади на вищому рівні упр-ня. 9)ієрархія (скалярний ланцюг). «Ланцюг» начальників від вищого до нижчого рівня. 10)порядок. «Усьому своє місце і все на своєму місці». 11)справедливість. Відданість персоналу орг.-ї повинна поєднуватися з правосуддям керівництва орг.-ї. 12)стабільність перебування на посаді. Орг.-я повинна сприяти довгостроковим стосункам зі своїми робітниками. 13)ініціатива. «Здатність самостійно обмірковувати та виконувати план». 14)корпоративний дух. Результат гармонії та єдності персоналу орг.-ї.