Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
testy_6_uk.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
431.62 Кб
Скачать

B Імунологічне обстеження

C Біохімічний аналіз крові

D Рентгенографія органів грудної клітки

E Енцефалографія

136. Хворий Н., 29 років госпіталізований на 10-й день хвороби. Початок захворювання поступовий, турбує інтенсивний головний біль, відсутність апетиту, запор, поганий сон, підвищення температури до 390С, сухий кашель. Стан тяжкий, пульс 80/хв, АТ – 100/60 мм рт. ст. На шкірі живота поодинока розеольозна висипка. Живіт здутий, збільшені печінка, селезінка.

Про яке захворювання насамперед слід думати?

A * Черевний тиф

B Висипний тиф

C Лептоспіроз

137. В інфекційний стаціонар госпіталізована хвора Г., 35 р., зі скаргами на озноб, підвищення Т до 390С, нудоту, багаторазове блювання, ниючий біль в животі, часті рідкі випорожнення з неприємним запахом, зеленого кольору, до 10-12 раз на добу. Шкірні покриви бліді, тургор тканин дещо знижений, живіт м’який,болючий в мезогастрії, бурчання в правій здухвинній ділянці.

Який найбільш ймовірний діагноз?

A * Сальмонельоз

B Харчова токсикоінфекція

C Кишковий ієрсиніоз

D Шигельоз

E Ротовірусна інфекція

138. Хвора К. 25 р., скаржиться на загальну слабкість, фебрильну температуру, біль у горлі при ковтанні. При огляді: гіперемія з ціанозом, набряком мигдаликів, дужок, брудно-сірі плівки на їх поверхні, які знімаються з зусиллям, залишаючи кровоточиву поверхню, набряк підшкірної клітковини до середини шиї.

Який вид терапії є першочерговим?

A *Специфічна

B Антибактеріальна

C Дезінтоксикаційна

D Протизапальна

E Ієрсиніоз

139. У хворого К. 37 р., який лікується в інфекційному стаціонарі з приводу черевного тифу на 14 день хвороби критично знизилась температура тіла, посилилась блідість шкірних покривів, загострились риси обличчя. Пульс 120/хв., АТ – 80/60 мм. рт. ст., випорожнень не було впродовж 4 діб.

Яка причина погіршення стану хворого?

A * Кишкова кровотеча

B Перфорация кишечника

C Інфекційно-токсичний шок

D Анафілактичний шок

E Непрохідність кишечника

140. Хвора А. 30 р., хворіє 2-й день. Скарги на підвищення температури до 380С, переймоподібний біль внизу живота, більше зліва, рідкі мізерні випорожнення з домішками слизу і крові до 10 раз на добу. При огляді: стан середньої тяжкості, пульс 98/хв., АТ 100/55 мм. рт.ст., язик обкладений білим нальотом. Живіт м’який, палькується болюча і спазмована сигмоподібна кишка.

Ваш попередній діагноз?

A * Шигельоз

B Ешерихіоз

C Сальмонельоз

D Ієрсиніоз

E Ротовірусна інфекція

141. У хворого Л., 25 р., субфебрильна температура, біль в животі, рідкі випорожнення з домішками слизу до 3-4 раз на добу. Хворіє протягом 3-х діб. Язик вологий, обкладений білим нальотом. Живіт м’який, болючий в лівій здухвинній ділянці, сигмоподібна кишка спазмована, болюча.

Який метод дослідження буде найбільш інформативним для постановки діагнозу?

A *Копрокультура

B Копроцитограма

C Загальний аналіз крові

D Загальний анализ сечі

E РНГА

142. Хворий К. 45 років, тиждень тому переніс операцію на серці, загальний стан погіршився, турбують задуха в спокої, більза грудиною з ірадіацією в шию, виражена слабкість, гектична температура. Границі серця розширені, відзначається ослаблення верхівкового поштовху. Аускультативно - шум тертя перикарду.

Поставте правильний діагноз.

A Гострий перикардит

B Гостра аневризма серця

C Інфаркт міокарду

D Гостра міогенна дилятація серця

E Тромбоемболія легеневої артерії

143. Госпіталізовано хвору П. 26 р. із скаргами на запаморочення голови, загальну слабкість, пронос, блювоту. 2 дні тому повернулася з м.Одеси, де відпочивала на узбережжі впродовж 7 днів. Об’єктивно: загальний стан тяжкий, шкірні покриви чисті, акроціаноз, язик сухий, живіт м’який, запалий, не болючий, судоми, температура тіла 36,40С, випорожнення рясні, водянисті, без запаху і домішок.

Який діагноз є вірогідним?

A * Холера.

B Гостра дизентерія.

C Амебіаз.

D Кишковий ієрсиніоз.

E Сальмонельоз.

144. Хворий П. 45 р., робітник ферми, захворів гостро, скаржиться на головний біль, високу температуру, загальну слабкість, біль у литкових м’язах, жовтяничний колір шкіри обличчя, темну сечу. Об’єктивно: температура 380С, АТ-100/70 мм рт.ст, крововиливи в кон’юнктиву, гепатоспленомегалія, олігурія.

Найбільш вірогідний попередній діагноз?

A *Лептоспіроз.

B Бруцельоз.

C Вірусний гепатит.

D Псевдотуберкульоз.

E Трихінельоз.

145. Хворий Л. 34 р. звернувся до лікаря з скаргами на порушення зору (двоїння в очах, “туман” перед очима), утруднене ковтання, сухість у роті, стиснення за грудиною, слабкість у ногах. Свідомість ясна, t-36,50С. З анамнезу відомо, що 5 днів тому вживав гриби домашнього консервування.

Ваш попередній діагноз?

A * Ботулізм

B Поліомієліт

C Енцефаліт

D Отруєння грибами

E Дифтерія.

146. Хвора К., 32 р., госпіталізований з нападами гарячки, які супроводжувались потовиділенням і повторювались через кожних 48 год. 12 років тому проходив військову службу в Таджикистані, де хворів на малярію. Об’єктивно: субіктеричність склер, блідість шкіри, збільшення печінки на 2 см та її ущільнення, збільшення селезінки на 5 см.

Яке дослідження необхідно провести для уточнення і підтвердження діагнозу ?

A * Мікроскопія товстої краплі та мазка крові

B Біохімічний аналіз крові

C Серологічне дослідження крові

D Визначення рівня білірубіну в сироватці крові

E Дослідження активності сироваткових ферментів АлАТ і АсАТ

147. На території однієї із областей виникла епізоотія бруцельозу у двох господарствах дрібної рогатої худоби. Населення займається тваринництвом. В минулому реєструвалися випадки захворювання на бруцельоз серед людей.

Вкажіть метод імунізації відповідних груп населення.

A * Щеплення живою протибруцельозною вакциною

B Щеплення вбитою протибруцельозною вакциною

C Щеплення бруцельозним анатоксином

D Щеплення полівакциною

E Введення інтерферону

148. Кухар, що працює у їдальні, госпіталізований в інфекційну лікарню з діагнозом “черевний тиф середньої тяжкості”. Діагноз був підтверджений на 5-й день хвороби на підставі результатів дослідження крові на гемокультуру. В подальшому збудник був виділений із випорожень. Хворий отримував етіотропну терапію.

Вкажіть строки виписки та диспансерного обліку даного хворого.

A * На 21 день нормальної t тіла. Пожиттєвий диспансерний облік.

B На 5 день нормальної t тіла. Диспансерний облік – 1 рік.

C На 10 день нормальної t тіла. Диспансерний облік – 1,5 року.

D На 14 день нормальної t тіла. Диспансерний облік – 2 роки.

E На 30 день нормальної t тіла. Диспансерний облік – 3 роки.

14. Хвора Р. 24р. звернулася до лікаря зі скаргами на біль у горлі, загальну слабкість. Об’єктивно: t0-37,60С. PS-94 уд/хв., слизова ротоглотки гіперемійована, мигдалики збільшені в розмірах, рихлі, з нагноєними фолікулами. Пальпуються збільшені задньошийні та підщелепні лімфатичні вузли., селезінка виступає з-під краю реберної дуги до 1 см.

Про яке захворювання слід думати?

A *Інфекційний мононуклеоз

B Фолікулярна ангіна

C Черевний тиф

D Кір

E Гостре респіраторне захворювання

149. Хворий К., 42 р. госпіталізований зі скаргами на головний біль, висип на тілі. Під час огляду: t - 40оС, збуджений, марить, обличчя гіперімійоване, позитивний симптом Говорова-Годельє, петехіальна висипка на тулубі, кінцівках, тахікардія, гіпотонія, гепатоспленомегалія. Немає постійного місця проживання, безробітний.

Ваш попередній діагноз?

A * Висипний тиф.

B ВІЛ-інфекція.

C Грип.

D Лептоспіроз.

E Черевний тиф.

150. Хв. К., 40 р., з вогнища грипозної інфекції. Початок хвороби гострий: tо – 39,00С, головний біль. На 5 день хвороби: біль за грудиною, кашель з харкотинням, кволість. tо – 39,50С. Обличчя бліде. Слизова кон’юнктив та зіву гіперемійована. PS-120/хв. ЧД – 38/хв, у нижніх відділах легень – вкорочення перкуторного звуку, вологі хрипи.

Яке додаткове дослідження необхідно провести для уточнення діагнозу в першу чергу?

A * Рентгенографія легень

B ЕКГ

C УЗД серця

D Бактеріологічне дослідження харкотиння

E Спірографія

151. Хвора В., 24 р., захворіла гостро з явищ назофарингіту. Скарги на стійкий розлитий головний біль, багаторазову блювоту, tо тіла у межах 39,0-39,5°С. Загальний стан хворої тяжкий. Позитивні менінгеальні симптоми. Над легенями вислуховується везикулярне дихання. У лікворі – нейтрофільний плеоцитоз.

Яка етіологія менінгіту найбільш ймовірна?

A * Менінгококова

B Пневмококова

C Ентеровірусна

D Мікобактерія туберкульозу

E Гемофільна паличка

152. Хворий Л., 18р., захворів гостро з підвищення температури до 40,0°С. Виражений загальноінтоксикаційний синдром. Через кілька годин на шкірі сідниць, стегон, кистей, стоп, живота з’явилась зірчаста висипка геморагічного характеру. Елементи висипки темно-вишневого кольору, різних розмірів.

Який найбільш ймовірний попередній діагноз?

A * Менінгококова інфекція, менінгококцемія.

B Тромбоцитопенічна пурпура (хвороба Верльгофа)

C Грип з геморагічним синдромом

D Висипний тиф

E Лептоспіроз

153. У хворого К., 37 років, в анамнезі судомні напади. У відділенні виник стан, коли хворий почав ховатися під ліжко, очні щілини широко розкриті, вираз обличчя переляканий. Під час огляду дезорієнтований в часі, просторі, орієнтування у власній особистості збережено.

Визначте стан

A *Делірій

B Онейроїд

C Обнубіляція

D Аменція

E Абсанс

154. У хворого за добу спостерігалось 4 генералізовані судомні напади, між якими хворий не приходив до ясної свідомості (перебував в комі або сопорі).

Визначте стан

A *Епілептичний статус

B Часті генералізовані судомні напади

C Часті джексоновські напади

D Істеричні напади

E Часті складні парціальні напади

155. У юнака 16 років на фоні підвищеної сальності шкіри обличчя, верхньої частини спини, передньої поверхні грудей, - множинні комедони, періодично появляються фолікулярні вузлики, пустули. Суб’єктивних відчуттів немає.

Який найбільш ймовірний діагноз?

A * Звичайні вугри.

B Вторинний сифіліс.

C Вульгарний сикоз.

D Фурункульоз.

E Рожеві вугри.

156. У юнака 17-річного віку через два тижні після перенесеної ангіни з’явились поширені набряки, підвищений артеріальний тиск, протеїнурія, гематурія, підвищена ШОЕ, гіпоальбумінемія, позитивний С-реактивний білок, підвищені титри антистрептококових антитіл.

Для якого захворювання характерні вказані симптоми?

A *Гострий гломерулонефрит

B Амілоїдоз нирок

C Хронічна ниркова недостатність

D Хронічний пієлонефрит

E Хронічний гломерулонефрит

157. Хворий 10 років скаржиться на висипку у вигляді плями діаметром 2 см. на шкірі правої скроневої ділянки, яка супроводжується лущенням і незначним свербежем. Об’єктивно: на вказаній ділянці пляма неправильної округлої форми з чіткими обрисами і мілко-пластинчатим лущенням та незначним свербежем.

Який найбільш ймовірний діагноз?

A * Мікроспорія гладенької шкіри.

B Псоріаз.

C Себорея.

D Червоний плоский лишай.

E Вторинний розеольозний сифілід.

158. Хворий скаржиться на висипку тулуба, згинальних поверхонь верхніх кінцівок, свербіж, який підсилюється в вечірній та нічний час. Об’єктивно: на вказаних ділянках шкіри мілкі (до 12 мм., в діаметрі) рожеві папули і везикули, розміщені попарно, екскоріації.

Який найбільш ймовірний діагноз?

A * Короста.

B Дерматит.

C Екзема.

D Червоний плоский лишай.

E Вторинний папульозний сифілід.

159. Хворий на гастроезофагеальну рефлюксну хворобу періодично, впродовж 5 років, за рекомендацією фармацевта приймає препарат “що знижує кислотність”. Виникли наступні побічні ефекти: остеопороз, м’язова слабкість, нездужання.

Який це препарат?

A *Алюмінійвміщуючий антацид

B Інгібітор протонної помпи

C Н2-блокатор

D Метоклопрамід

E Гастроцепін

160. Хворий скаржиться на висипку в ділянці статевих органів, яка суб’єктивно не турбує. Об’єктивно: на шкірі головки статевого члену та крайньої плоті сіро-білого кольору незапальні папули, деякі з них нагадують кольорову капусту.

Який найбільш ймовірний діагноз?

A * Гострокінцеві кондиломи.

B Вторинний сифіліс.

C Рак шкіри.

D Червоний плоский лишай.

E Шанкриформна піодермія.

161. У чоловіка 42 років діагностовано пневмонія нижньої долі правої легені. Стан пацієнта потребує госпіталізації в стаціонар.

Антибактеріальним препаратам якої групи слід надати перевагу в стартовій емпіричній терапії?

A *Макролідам

B Захищеним амінопеніцилінам

C Фторхінолонам

D Аміногліказидам

E Цефалоспоринам IV покоління

162. Найвірогіднішим збудником, що призвів до виникнення дольової плевропневмонії, яка дебютувала високою температурою, появою крові у харкотинні, болем в грудях при диханні, вираженим інтоксикаційним синдромом, є:

A *Str. pneumoniae

B H. inluenzae

C M. pneumoniae

D Ch. pneumoniae

E M. cattaralis

163. У чоловіка 28 років діагностовано негоспітальна пневмонія нижньої долі правої легені нетяжкого перебігу. Пацієнт не курить, робота не пов’язана з шкідливими умовами праці, раніше не хворів захворюваннями, які б потребували застосування антибактеріальних препаратів.

Препарат з якої групи антибіотиків слід призначити емпірично в даній клінічній ситуації?

A *3 група макролідів

B 3 група фторхінолонів

C 3 група аміноглікозидів

D 3 група ІІІ покоління цефалоспоринів

E 3 група захищених амінопеніцилінів

164. У хворого, що страждає на рецидивуючий поліпоз носа та частими нападами

ядухи, виникли міжреберна невралгія та міозит міжреберних м’язів. Яке

міроприємство найбільш небезпечне для нього?

A *В/м введення не стероїдних протизапальних препаратів

B Новокаїно-гідрокортизонова блокада

C Розігріваючий масаж

D Електрофорез з новокаїном

E Сеанс іглорефлексотерапії

165. Хворий С., 32 років, звернувся до лікаря зі скаргами на підвищення температури

тіла до 37,80С, загальну слабкість, нездужання, біль у м’язах, помірний біль у

горлі, що підсилюється під час ковтання, наявність висипу на тілі. Під час

об’єктивного обстеження лікар виявив значну гіперемію слизової оболонки

м’якого піднебіння, піднебінних дужок, мигдаликів. На мигдаликах та піднебінних

дужках є дрібні везикули з прозорим вмістом, оточені червоним вінчиком. На лиці та тулубі спостерігається плямисто-папульозний блідий висип. Про яке

захворювання слід думати у цьому випадку?

A *Ентеровірусна хвороба

B Герпетична інфекція

C Везикульозний рикетсіоз

D Вітряна віспа

E Аденовірусна інфекція

166. У хворого, 29 років, встановлений діагноз малярії. Приступи гарячки з’являються

у вечірній і нічний час, повторюються через день, тривалість гарячкового

приступу складає 4-6 годин. Рівень паразитемії невисокий, перебіг захворювання

легкий. Про яку етіологічну форму малярії може йти мова в даному випадку?

A *Овале-малярія

B Тропічна малярія

C Чотириденна малярія

D Вівакс-малярія

E Жодна з перерахованих

167. У хворого на менінгіт виявлені наступні показники цереброспінальної рідини:

рідина мутна, білувато-жовтого кольору, вміст білка 1,1 г/л, глобулінові реакції

різко позитивні, нейтрофільний плеоцитоз більше 1 тис. в 1 мкл. На користь

якого менінгіту свідчать наведені показники?

A *Менінгококового

B Туберкульозного

C Ентеровірусного

D Грипозного

E Поліомієлітного

168. У ВІЛ-інфікованого має місце мононуклеозоподібний синдром, який

характеризується гарячкою, ангіною, симетричним збільшенням шийних,

потиличних, пахвових і пахвинних лімфатичних вузлів, збільшенням печінки і

селезінки. Якій стадії ВІЛ-інфекції (за ВООЗ) відповідає наведений

симптомокомплекс?

A *Гостра інфекція

B Латентний період

C Генералізована персистуюча лімфоаденопатія

D СНІД-асоційований симптомокомплекс

E СНІД

169. Лікар запідозрив у хворого 18 років гепатит А, безжовтяничну форму. Пацієнта

турбують протягом тижня загальна слабкість, підвищена температура тіла до

380С, нудота, тяжкість в правому підребер’ї, сухість в ротовій порожнині. З

епіданамнезу відомо, що у школі були випадки даного захворювання. Який метод

специфічної діагностики необхідно призначити?

A ІФА (анти HAV IgM)

B ІФА (анти HAV IgG)

C ІФА (анти HВsAg, HBeAg)

D УЗД органів черевної порожнини

E ПЛР на RNA-HAV

170. Через 3 місяці після завершення навчання студент поїде на практику в

епідемічно несприятливу місцевість щодо вірусного гепатиту А. З анамнезу

життя відомо, що на гепатит він не хворів. Як провести специфічну

профілактику?

A Ввести внутрішньом’язево рекомбінантну вакцину проти гепатиту А

B Ввести внутрішньом’язево донорський імуноглобулін

C Ввести внутрішньом’язево лаферон

D Призначити курс циклоферону

E Призначити амізон 7 днів, аскорбінову кислоту

171. Хворий 28 років захворів гостро 2 тижні тому, коли з’явились: гарячка, міалгії,

жовтяниця шкірних покривів. В подальшому відмітив зменшення кількості сечі.

На даний час хворий загальмований, сонливий вдень, мова нечітка. Турбують

підвищена температура тіла, нудота та блювота, носові кровотечі, болі в

правому підребер’ї. Лікарем запідозрено гостру печінкову недостатність. Який

етіологічний чинник послужив розвитку даної патології?

A Лептоспіра

B Шигелла

C Дифтерійна паличка

D Сальмонела

E Синьогнійна паличка

172. Хвора Г., 58 років хворіє хронічним обструктивним бронхітом 15 років, наявна

прогресуюча дихальна недостатність. На приймальному покої зроблено

рентгенобстеження легень, виявлено – площа легеневих полів збільшена, за

рахунок вертикального розміру, підвищена прозорість, низьке стояння і

ущільнення куполів діафрагми (справа на рівні VIII ребра), зліва на рівні IX),

„висяче” серце, розширені міжреберні проміжки. Яким будуть голосове тремтіння і бронхофонія у даної хворої ?

A Ослаблені

B Посилені

C Не змінені

D Відсутні

E Незначно посилені

173. Хворий К., 54 роки. Протягом року лікується з приводу недиференційованої

форми раку легень. Зараз приєдналось відчуття тяжкості та болючість у

правому підребір’ї. Який метод діагностики найбільш інформативний в даному

випадку?

A Комп’ютерна томографія печінки

B Радіоізотопна гепатографія

C Вазографія печінки

D Діагностична лапароскопія

E Ультразвукова біолокація з прицільною пункційною біопсією.

174. У пацієнтки 38 років з гострим гепатитом В на тлі різкого наростання інтоксикації

і жовтяниці спостерігається зменшення розмірів печінки, печінковий запах з рота,

періодичне психомоторне збудження, “хлопаючий тремор”. Свідомість сплутана,

хвора не орієнтується в часі, рефлекси підвищені. Яка причина ускладнення

гепатиту, що розвинулося у хворої?

A Масивний некроз гепатоцитів

B Внутрішньопечінковий холестаз

C ДВЗ-синдром

D Інфекційно-токсичний шок

E Мезенхімально-запальний синдром

175. Хворий 42 років доставлений в стаціонар з діагнозом “Холера” у вкрай тяжкому

стані: температура 34,50С, дифузний ціаноз шкірних покривів, очі запалі, “руки

пралі”, анурія, тонічні судоми всіх груп м’язів. Пульс і тиск не визначаються. Яка

причина судомного синдрому у хворого?

A Дегідратаційний шок

B Інфекційно-токсичний шок

C Набряк-набухання головного мозку

D Кардіогенний шок

E Підвищений вміст азотистих шлаків в крові

176. Хвора 19 років звернулась зі скаргами на пастозність повік, дизуричні розлади,

почащений сечопуск. Захворювання повязує з початком статевого життя. Яка із

нижченаведених ознак є найбільш інформативною для підтвердження залучених

у патологічний процес?

A Екскреторна урографія

B Визначення циркулюючих імунних комплексів в крові.

C Ультразвукове дослідження нирок

D Визначення рівня альдостерона в крові.

E Визначення концентраційної функції нирок.

177. В поліклініку звернувся хворий 56 років зі скаргами на болі в поперековій ділянці,

дизуричні розлади, ніктурію, субфебрилітет, підвищення АТ до 160/110 мм рт.ст.

В аналізі сечі: білок 0,099 г/л, ер.-7-8 в п.з., лейк. – більше 100 в п.з. Який із

наведених методів є найінформативнішим для верифікації діагнозу ?

A Екскреторна урографія

B Визначення циркулюючих імунних комплексів в крові.

C Ультразвукове дослідження нирок

D Визначення рівня альдостерона в крові.

E Визначення концентраційної функції нирок.

178. У хворого 25 років, через 30 днів після перебування у відрядженні, де він жив у

незадовільних санітарно-побутових умовах, з’явились: загальна слабкість,

понижений апетит, підвищена температура тіла до 37,50С, нудота, почуття

тяжкості в надчеревній ділянці. Через 5 днів хворий пожовтів. Госпіталізований в

інфекційну лікарню з діагнозом “Вірусний гепатит А”. Вкажіть більш ймовірний

фактор зараження?

A Некип’ячена вода

B Консерви

C М’ясні вироби

D Немиті свіжі овочі і фрукти

E Гемотрансфузії

179. У хворої А., яка знаходиться на стаціонарному лікуванні з вірусним гепатитом В,

появилися головний біль, нудота, повторне блювання, “провали” в пам’яті,

“хлопаючий” тремор китиць рук, прискорений пульс, уловлюється

приторно-солодкий запах із рота. Температура тіла 37,60С, ЧСС – 89 на 1 хв. Яке

ускладнення розвинулося у хворої?

A Гостра печінкова недостатність

B Гостра мозкова кома

C Шлунково-кишкова кровотеча

D ДВЗ-синдром

E Менінгоенцефаліт

180. У хворого В, який знаходиться 16-й день на стаціонарному лікуванні з приводу

черевного тифу раптово виникли: загальна слабкість, тахікардія, блідість шкіри,

холодний піт, понизився АТ, появився темний стілець по типу “мелени”,

температура тіла знизилась до 36,20С. Черговий лікар запідозрив кишкову

кровотечу. Яка профілактика даного ускладнення?

A Суворе дотримання дієти №2 та ліжкового режиму

B Прийом левоміцетину по 2 г на добу протягом 10 днів

C Дезінтоксикаційна терапія, контрикал

D Прийом аскорбінової кислоти

E Введення гормонів, альбуміну

181. Хворий Т., 27 років з вірусним гепатитом в стаціонарі неодноразово порушував

режим. На 6-й день хвороби загальний стан різко погіршився: жовтяничність

шкіри наростає, з’явилась повторна блювота. Свідомість хворого спутана, на

питання відповідає неадекватно, дезорієнтовний в часі і просторі. Появилася

тахікардія. Температура тіла 380С. Край печінки м’ягкий, пальпується по краю

правої реберної дуги. Яка лікувальна тактика?

A Плазмаферез, введення глюкокортикосте-роїдів, дезінтоксикаційна терапія

B Введення контрикалу, аскорбінової кислоти

C Введення 5\% розчину глюкози, сорбентів, есенціале

D Форсований діурез, препарати калію, альмагель

E Лактулоза, альбумін, фраксипарин

182. Хворий М., 20 років, знаходиться на лікуванні з діагнозом “Паротитна інфекція:

двобічний субмаксиліт”. На 4-ий день хвороби відмітив інтенсивний біль у верхній

ділянці живота, появилась нудота, блювання, гарячка 38,40С. Менінгеальні

знаки від’ємні. Живіт напружений, позитивний симптом Воскресенського.

Запідозрено ураження підшлункової залози. Яке лікування необхідно призначити

пацієнту?

A Введення довенно 20 тис. ОД контрикалу, розчиненого в 400 мл 0,9\% розчину

хлориду натрію.

B Негайне оперативне втручання.

C Призначити сечогінні препарати..

D Введення дом’язево 4мг дексаметазону, двічі на добу.

E Введення підшкірно 1мл 0,1\% розчину адреналіну гідрохлориду негайно.

183. Хворий О., 45 років, будівельник, звернувся до лікаря зі скаргами на затруднене

відкривання рота. При огляді шкіра бліда, підвищеної пітливості. “Сардонічна

посмішка” на обличчі. На шкірі правої долоні післятравматичний рубець. Зі слів

хворого недавно поранив руку цвяхом. Екстрена профілактика правця при

пораненні не проводилась. Яка можлива причина затрудненого відкривання рота?

A Гіпертонус жувальних м’язів, як наслідок дії правцевого токсину

B Остеомієліт нижньої щелепи

C Паратонзилярний інфільтрат

D Неврит лицевого нерва

E Артрит нижньої щелепи

184. Пацієнт В., 40 років, при виконанні земляних робіт поранив ліву руку металевим

предметом. Самостійно обробив рану спиртовою настойкою йоду. Через 3 тижні

відчув біль у місці рани, яка на той час зажила. При огляді: рубець на місці рани

гіперемійований, масаж м’язів дистальніше рубця викликає місцеве скорочення.

На обличчі часто виникає посмішка із нахмуреним чолом. Рота хворий відкрити

не може. Призначте лікування.

A Протиправцева сироватка в дозі 100 тис. МО, літична суміш + хлоралгідрат +

левоміцетин, спокій

B Пеніцилін + протиправцева сироватка 60 тис. МО + аміназин + літична суміш

C Фенобарбітал, карбомазепін, сібазон, компрес із дімексидом на рубець

D Протиправцева сироватка 150 тис. МО внутрішньом’язево за Безредько,

аміназин + літична суміш

E Правцевий анатоксин 0,5 мл внутрішньом’язево кожний 3-й день;

протиправцева сироватка 100 тис. МО, аміназин

185. Хворий 24 років, ін’єкційний наркоман. В анамнезі були гнійничкові ураження

шкіри. Протягом 2-х місяців у хворого висока гарячка, різка слабкість, підвищена

пітливість. Об’єктивно: шкіра землисто-сіра, волога, на нижніх кінцівках наявні 2

фурункули, збільшені периферичні лімфовузли, гепато-спленомегалія. З крові та

вмісту фурункулу висіяно золотистий стафілокок. Які основні препарати

необхідно призначити для лікування?

A Два антибіотики широкого спектру дії та протистафілококовий імуноглобулін

B Протигрибкові, десенсибілізуючі

C Імунодепресанти, вітаміни

D Глюкокортикостероїди, еубіотики

E Нестероїдні протизапальні, біостимулятори

186. У хворого 36 років, який знаходиться на стаціонарному лікуванні з черевним

тифом, на 17-й день хвороби стан різко погіршився: блідість шкірних покривів,

нудота, зниження температури тіла, тахікардія, при пальпації – болі в животі в

правій здухвинній ділянці. Пульс- 96 уд/хв, АТ-85/60 мм рт.ст. Випорожнення

рідкі, чорного кольору. Який патогенез виникнення даного ускладнення?

A Некроз виразок кишечника

B Перфорація виразок

C Утворення ерозій

D ДВЗ-синдром

E Набухання пеєрових бляшок

187. Хворий 27 років, поступив на 4-й день хвороби. Захворів гостро, температура

380С, головний біль, першіння в горлі, надсадний “гавкаючий” кашель,

світлобоязнь, нежить. На 3-й день на шкірі обличчя і шиї появився

плямисто-папульозний висип. Об’єктивно: обличчя набрякле, кон’юнктивіт,

слизова ротоглотки яскраво гіперемійована, на слизових оболонках щік – дрібна

біла енантема. Ваш діагноз?

A Кір

B Краснуха

C Скарлатина

D Псевдотуберкульоз

E Вітряна віспа

188. Хворий Д., 24 років, звернувся в амбулаторію сімейної медицини із скаргами на

біль в гомілковоступневих та колінних суглобах, підвищення t0тіла до 37,70С,

біль при сечопуску, відчуття “піску” в очах. Хворіє упродовж 6 тижнів. Об-но:

уражені суглоби припухлі, рухи в них болючі, дещо обмежені. Гіперкератоз стіп.

Аналіз крові: лейкоцити – 9,3*109 /л, ШОЕ - 32 мм/год. Тест на ревматоїдний

фактор відсутній. Яка інфекція можлива у даному випадку?

A Хламідійна.

B Гонококова.

C Стрептококова.

D Сальмонельозна.

E Ієрсініозна.

189. Хворий 22 років відмітив легке позноблювання, пирхоту в горлі, незначні

виділення з носа. На другий день протягом кількох годин зауважив появу

висипки. При огляді: на обличчі, тулубі, розгинальних поверхнях верхніх і нижніх

кінцівок блідо-рожева макуло-папульозна висипка, на незміненій шкірі, не

зливається. Збільшені шийні і потиличні лімфовузли. Про яке захворювання

можна думати?

A Краснуха

B Кір

C Скарлатина

D Псевдотуберкульоз

E Паротитна інфекція

190. У хворого 24 років різко підвищилася температура тіла до 390С, турбує озноб,

слабкість, головний біль, біль в животі, блювання. За 2 год. від початку

захворювання з’явилася зірчаста геморагічна висипка на обличчі, тулубі,

кінцівках. При поступленні: ЧСС – 144 на 1 хв, АТ – 60/20 мм рт.ст., ЧД – 46 на 1

хв. Тіло вкрите холодним липким потом, акроціаноз, зливні геморагічні елементи

на шкірі та видимих слизових оболонках. Свідомість втрачена. Анурія. Який

критичний стан розвинувся у хворого?

A Гостра наднирникова недостатність

B Гостра дихальна недостатність

C Гостра ниркова недостатність

D Гостра серцева недостатність

E Інфекційно-токсичний шок

191. Хвороба почалась гостро: сильний біль голови, Т – 390С, багаторазове

блювання. При огляді: стан важкий, на шкірі геморагічна, з ціанотичним

відтінком, зірчаста висипка. Пульс 96 уд/хв, АТ 75/35. Ригідність м’язів потилиці

5-6 см. Який антибіотик необхідно застосувати для лікування хворого, зважаючи

на його стан?

A *Левоміцетину сукцинат натрію

B Бензилпеніциліну натрієва сіль

C Тетрациклін

D Цефазолін

E Стрептоміцин

192. Хворий 20 років, поступив на 7 день хвороби із скаргами на жовтушність шкіри і

склер, темну сечу, однократне блювання, зниження апетиту, підвищення

температури тіла до 380С протягом 2-х днів. 3 тижні тому з друзями

користувався одним посудом. Об’єктивно: млявий, t - 36,8оС, шкіра та склери

жовтушні, печінка збільшена + 3 см, чутлива, селезінка пальпаторно не

виявляється. Сеча темна, кал частково ахолічний. Який попередній діагноз ?

A *Вірусний гепатит А

B Інфекційний мононуклеоз

C Гемолітична анемія

D Кишковий ієрсініоз

E Лептоспіроз

193. Вихователька дитсадку, 22 роки, скаржиться на загальну слабкість, зниження

апетиту, нудоту, дискомфорт в епігастрії, темний колір сечі, знебарвлений кал,

жовтяницю. Захворіла 7 днів тому, коли з’явилась загальна слабкість, нудоту,

відчуття важкості в правому підребер’ї. В дитсадку мала контакт з дітьми, які

хворіли на жовтяницю. Об’єктивно: шкіра та слизові оболонки жовтуваті, печінка

збільшена на 2-3 см, пальпується селезінка. Який найбільш вірогідний діагноз?

A *Гепатит А

B Лямбліоз

C Механічна жовтяниця

D Лептоспіроз

E Інфекційний мононуклеоз

194. У хворого Л. 19 р. вірусний гепатит В. Після порушення дієти та нервового

стресу стан хворого погіршився: збільшилася інтенсивність жовтяниці, PS 110

уд. в хв., АТ –80/50 мм рт.ст., була блювота ”кавовою гущею”, зменшилися

розміри печінки, при пальпації вона стала болючою. Про яке ускладнення треба

думати?

A *Гостра печінкова недостатність

B Гостра ниркова недостатність

C Гостра наднирникова недостатність

D Гемолітична криза

E Інфекційно-токсичний шок

195. Хвора 6 років, звернулася до лікаря зі скаргами на загальну слабкість,

підвищення температури, біль у горлі. Об'єктивно: слизова оболонка ротогорла

яскраво червона, на мигдаликах – білі нальоти, знімаються легко, виявлені

збільшені всі групи лімфовузлів, 1-3 см у діаметрі, щільні, еластичні,

малоболісні, не спаяні між собою. Печінка збільшена на 3 см, селезінка - на 1 см.

В крові - лейкоцитоз, широкоплазмові лімфоцити - 20\%. Ймовірний діагноз?

A *Інфекційний мононуклеоз.

B Дифтерія

C Скарлатина

D Ангінозно-бубонна форма туляремії

E Лістеріоз

196. Дівчина 14 років скаржиться на біль в горлі, слабкість, підвищення температури

тіла. Захворіла три дні тому, після декількох днів легкого нездужання.

Об'єктивно: загальний стан середньої важкості, шкірні покриви вологі,

температура тіла 39,70С. Слизова оболонка глотки гіперемована. Піднебінні

мигдалики вкриті білими налетами. Відзначається збільшення підщелепних,

верхньо-шийних та пахвових лімфатичних вузлів. Загальний аналіз крові:

L.-12,0*10 9/л, е.-2, б.-0,с.-23, л.-50, м.-25. Яка хвороба зумовлює таку клінічну

картину?

A *Інфекційний мононуклеоз

B Лакунарна ангіна

C Дифтерія зіву

D Фарингомікоз

E Лімфогранульоматоз

197. Кінолог 34 років, через декілька діб після укусу здичалої собаки відчув тупий

біль в області поранення, відмітив безсоння, погіршення настрою. Через деякий

час стан значно погіршився: виникли судоми. Об'єктивно: водофобія, слинотеча,

судоми ковтальної мускулатури. Доторкання до тіла хворого, світло провокують

тонічні та клонічні судоми м'язів. Ваш діагноз ?

A *Сказ

B Правець

C Епілепсія

D Енцефаліт

E Пухлина мозку

198. Терапевтом на консультацію до інфекціоніста направлений хворий, 43 роки, з

діагнозом "лихоманка неясної етіології". 16 день хвороби. Температура після

прибуття в поліклініку знизилася до 37,3°. Пульс 96 ударів за хвилину,

задовільного наповнення та напруження. АД - 110/70 мм.рт.ст. Язик потовщений

сухий, вкритий сіро – бурим нальотом, по краях відбитки зубів. На животі

поодинокі розеоли. Збільшені печінка та селезінка. Останній день кал

дьогтеподібний. Найбільш вірогідний діагноз ?

A А.* Кишкова кровотеча у хворого на черевний тиф.

B В. Ієрсініоз.

C С. Висипний тиф.

D О. ЗКХО-зкзантема.

E Е. Псевдотуберкульоз.

199. Хвора, 20 років 5 днів лікувалась з приводу "гострого респіраторного

захворювання". Протягом року за медичною допомогою не зверталася. При

огляді прояви респіраторного синдрому відсутні. Температура нормальна.

Хролва скаржиться на відсутність апетиту, біль в епігастрії, нудоту, наявність

темної сечісечі. Печінка виступає з підреберної дуги по сережньо – ключиній лінії

на 3 см, чутлива до пальпації. Про яку хворобу можна думати?

A А. *Вірусний гепатит А.

B В. Інфекційний мононуклеоз.

C С. Псевдотуберкульоз.

D 0. Лептоспіроз.

E Е. Вірусний гепатит В.

200. У хворого 40 років на 2-й день високої температури й симптомів загальної

інтоксикації перед дефекацією з'явилися напади болю в нижніх відділах живота.

Випорожнення часті рідкі із домішкою слизу та крові. При огляді: живіт болючий

у лівій здухвинній ділянці, сигмоподібна кишка спазмована. Попередній дыагноз

A А. *Гостра дизентерія.

B В. Амебіаз.

C С. Сальмонельоз.

D Р. Холера.

E Е. Эшерихиоз.

201. Хвороба розпочалася із стрімкого підйому температури до 39°С, болю голови,

пирхоти в rapлi. В подальшому з’явився "гавкаючий" кашель. На 3-и день на

обличчі та шиї появилась масивна п’ятниста висипка.. При огляді: температура

38,8°С, обличчя одутлувате, склерит, кон’юнктивіт, риніг. На обличчі та шиї,

верхнній частині грудей – массивна п’ятниста, папульозна висипка. На слизові

оболонці щік, навпроти малих корінних зубів виявляються рожеві плями з

білуватими цятками в центрі. Збільшені підщелепні та передньошийні

лімфатичні вузли. Печінка, селезінка не збільшені. Дихання жерстке, поодинокі

cyxi хрипи. Ваш діагноз?

A A. *Kip.

B B. Аперпчний дерматит.

C C. інфекційний мононуклеоз.

D D. Краснуха.

E E. Скарлатина.

202. Хворий 53 роки, хворіє на цукровий діабет близько 5 років. Останнім часом

з’явились скарги на болі та судоми в нижніх кінцівках, відчуття оніміння в них,

мерзлякуватість. При обстеженні нижніх кінцівок: ступні звичайного кольору,

теплі на дотик, всі види чутливості значно знижені, гіперкератози, пульсація на

артеріях кінцівок збережена.

A Синдром діабетичної стопи, нейропатична форма

B Синдром діабетичної стопи, ішемічна форма

C Облітеруючий ендартеріїт

D Синдром діабетичної стопи, змішана форма

E Хронічна венозна недостатність

203. Хворому на цукровий діабет типу 1, якого доставили в реанімаційне відділення в

стані кетоацидотичної коми в перші три години в якості лікування

внутрішньовенно введено фізіологічний розчин 1,2 л, розчин Рінгера 400 мл,

розчин калію хлориду 7,5\% 200 мл, кокарбоксилазу 5 мл. Який ще засіб

обов’язково має бути введений хворому?

A 4\% розчин натрію гідрокарбонату

B Еритроцитарну масу

C 10\% розчин кальцію хлориду

D Плазму крові

E Промедол

204. Хворий Н., 32 років, скаржиться на головний біль, біль у правому підребер’ї,

слабкість, нудоту, зниження апетиту. Об’єктивно: стан задовільний, склери,

шкіряні покриви субіктеричні. Пульс 62 уд. за хв. Тони серця приглушені. Язик

вологий, обкладений білим нальотом. Живіт при пальпації м'який, помірно

болісний у правому підребер'ї. Пальпується печінка нижче краю реберної дуги на

1,5 см., сеча темного кольору. Стул ахолічний. З епіданамнезу відомо, що в

сім'ї дитина перебуває у дитячій лікарні з подібними симптомами. Який діагноз

найбільш вірогідний?

A *Вірусний гепатит А

B Вірусний гепатит D

C Вірусний гепатит В

D Лептоспіроз

E Гепатоз

205. Хворий Н., 31р. упродовж тижня лікується в стаціонарі з приводу пневмонії. Турбує інтенсивний головний біль, поганий сон, сухий кашель. Об’єктивно: Т - 38,8 , пульс 80/хв, АТ– 100/60 мм рт. ст. На шкірі живота поодинока розеольозна висипка. Збільшені печінка, селезінка.

Який попередній діагноз?

A * Черевний тиф

B Висипний тиф

C Лептоспіроз

D Грип

E Ієрсиніоз

206. Хвора Р. 24р. скаржиться на загальну слабість, зниження апетиту, нудоту, свербіж шкіри, біль в епігастрії, виділення з калу 3-х червів довжиною 20 см. В загальному аналізі крові гіпохромна анемія, еозинофілія.

Про яке захворювання слід думати?

A *Аскаридоз

B Трихоцефальоз

C Ентеробіоз

D Опісторхоз

E Теніоз

207. Студент економічного університету гостював восени в Білорусії, де вживав “свіжину” (недостатньо термічно оброблене м’ясо дикого кабана). Через 3 тижні, після повернення, відмітив болі в литкових м’язах та м’язах грудної клітки. При огляді: набряк повік, одутлуватість обличчя, висип за типом “кропив’янки”, температура 36,5 0С. Хворого турбують нудота та відсутній апетит.

Яке захворювання необхідно запідозрити?

A * Трихінельоз

B Лептоспіроз

C Харчова алергія

D Харчова токсикоінфекція

E Набряк Квінке

208. Хвора 20 років, звернулась до лікаря в поліклініку зі скаргами на загальну слабкість, відсутність апетиту, печію, періодичну нудоту. Вражає себе хворою близько тижня. З анамнезу життя відомо, що біля п’яти років хворіє на хронічний гастрит, дотримується дієти, алкоголь не вживає. З епіданамнезу встановлено, що місяць тому в сім’ї хворіла на вірусний гепатит дитина п’яти років.

Яке дослідження необхідно провести для уточнення діагнозу?

A * anti-HAV IgM

B HBs Ag

C Рівень білірубінемії

D Фіброгастроскопія

E УЗД органів ШКТ

209. Хворий 21 року лікувався протягом двох тижнів у невропатолога з приводу радикуліту крижово-поперекового відділу хребта, одержував аналгетики, новокаїнові блокади, але стан не покращувався, почали з’являтися помірні болі в інших суглобах, погіршав апетит. Відмічено крайову субіктеричність склер. Печінка незначно рівномірно збільшена. Три місяці тому хворий лікувався в хірургічному відділенні, де йому проводили переливання крові.

Поставте попередній діагноз.

A * Гострий гепатит В

B Токсичний гепатит

C Ревматоїдний артрит

D Крижово-поперековий радикуліт

E Остеоартроз

210. Хворий 44 років, поступив в інфекційний стаціонар зі скаргами на підвищення температури тіла до 37,50С, приступоподібний біль в правій здухвинній ділянці, рідкий стілець із гнилісним запахом з домішками скловидного слизу, забарвленого кров’ю (типу “малинового желе”). За тиждень до захворювання повернувся з відрядження в Індію.

Про яке захворювання можна думати?

A * Амебіаз

B Шигельоз

C Лямбліоз

D Неспецифічний виразковий коліт

E Пухлина кишечника

211. У хворого 42 років, який знаходиться в стаціонарі з приводу гострого гепатиту В, на фоні інтенсивної жовтяниці з’явився геморагічний висип на шкірі, кровоточивість ясен. Турбує головний біль, головокружіння, нудота, блювота “кофейною гущею”. Об’єктивно: хворий сонливий, загальмований. Розміри печінки зменшились. Температура тіла підвищилась до 380С, з’явилась тахікардія. Протромбіновий індекс – 65%.

Яке ускладнення розвинулось у хворого?

A * Гостра печінкова недостатність

B Гостра токсична енцефалопатія

C Інфекційно-токсичний шок

D Менінгоенцефаліт

E Шлунково-кишкова кровотеча

212. Хворий 20 років госпіталізований в інфекційну лікарню зі скаргами на жовтушність шкірних покривів, потемніння сечі, загальну слабкість, відсутність апетиту, почуття тяжкості в епігастральній ділянці. Хворіє 7 днів. З анамнезу відомо, що місяць назад відпочивав на півдні. При поступленні: загальний білірубін-68,5 мкмоль/л, прямий -48,8 мкмоль/л, АсАТ - 1,48 ммоль/л, АлАТ - 1,96 ммоль/л, тимолова проба-9,6 ОД.

Який специфічний метод дослідження треба призначити для обгрунтування діагнозу?

A *Анти HAV IgM

B Білірубін та його фракції

C Коагулограма

D Рівень трансферази

E HвsAg

213. У 20 річної студентки 3 дні тому з’явився легкий кашель, першіння в горлі, була гарячка – температура -37,4-37,60С. На 4-й день на обличчі, тулубі, кінцівках з’явився плямисто-папульозний висип. Пальпуються збільшенні потиличні, шийні лімфовузли. У коледжі, де вчиться дівчина, є випадки захворювання на кір.

Яке лабораторне обстеження допоможе правильно виставити діагноз?

A *ІФА-метод на виявлення антитіл до вірусів краснухи та кору

B Реакція Райта і Хедльсона

C Посів крові хворого на жовчний бульйон

D Мікроскопія мазка слизу із носоглотки хворого

E Бактеріологічне дослідження слизу із носа і ротоглотки

214. У хворого на гострий гепатит В, на 6-й день перебування у стаціонарі лікуючий лікар відмітив: сонливість вдень, безсоння вночі, порушення орієнтації в часі, носову кровотечу. При огляді: t0-38,70С, АТ-95/60 мм.рт.ст., ЧСС-86 в 1 хвилину. Шкірні покриви та склери інтенсивно жовті. Язик-вологий, обкладений білим налетом. Живіт м’який. Печінка по краю реберної дуги. Пальпується нижній полюс селезінки. Сеча темна.

Який невідкладний стан розвивається у хворого?

A *Гостра печінкова недостатність

B ДВЗ-синдром

C Кишкова кровотеча

D Інфекційно токсичний шок

E Уремічна кома

215. У хворого 22 років на 3-й день захворювання, на фоні підвищення температури до 390С, з’явився поліморфний плямисто-папульозно-везикульозний висип на шкірі тулуба, кінцівок, обиччі, волосистій частині голови. Об’єктивно: АТ-110/70 мм.рт.ст, ЧСС-98 в 1 хвилину. Пальпуються збільшені підщелепні, шийні лімфатичні вузли до 0,5-1,0 см.

Поставте найбільш ймовірний діагноз.

A *Вітряна віспа

B Кір

C Скарлатина

D Оперізувальний лишай

E Бульозний дерматоз

216. Хворий 27 років, протягом останніх 4-х діб відчуває постійну загальну слабкість, зниження апетиту, нудоту, помірні болі в правому підребер’ї. У будівельній бригаді, де він працює, за останні 4 тижні зареєстровано 4 випадки захворювання вірусним гепатитом А.

Виявлення якого серологічного маркера дозволить підтвердити діагноз вірусного гепатиту А у даного хворого?

A * Aнти HAV-Ig M

B HBs Ag, Aнти HAV-Ig G

C Aнти HAV-Ig G

D Aнти HBc-Ig M, HBs Ag

E Aнти HBc-Ig M

217. Хворий 25 років, направлений до інфекціоніста зі скаргами на свербіж в перианальній ділянці, особливо виражений вночі, поганий сон, іноді бурчання та здуття живота. Об’єктивно: шкіряні покриви бліді, язик незначно обкладений білим налетом, живіт дещо здутий, не болючий.

Яке найбільш імовірне захворювання зумовлює таку клінічну картину?

A *Ентеробіоз

B Стронгілоїдоз

C Аскаридоз

D Лямбліоз

E Трихоцефальоз

218. Офіціантка 32 років, з безладним статевим життям, скаржиться наневмотивовану виражену загальну слабкість, млявість, підвищену пітливість, які утримується близько 3 тижнів. Об’єктивно: язик вологий, обкладений білим налетом, шкірні покриви бліді, тургор шкіри збережений, склери субіктеричні. Периферичні лімфатичні вузли не пальпуються. Печінка до 1 см виступає з-під краю реберної дуги. Селезінка не пальпується. Сеча темна.

Яке захворювання найбільш ймовірно розвинулось у хворої?

A *Гострий гепатит В

B Лептоспіроз

C Інфекційний мононуклеоз

D Бруцельоз

E ВІЛ-інфекція

219. Хворий 19 років, якому не проводилась вакцинація згідно календаря щеплень, скаржиться на субфебрильне підвищення температури тіла, підвищення пітливості, біль у хребті, який посилюється при згинанні голови і спини. При огляді хворого – позитивні менінгеальні знаки, мляві парези-паралічі нижніх кінцівок, атонія м’язів та сухожильна арефлексія на уражених кінцівках,позитивний с-м Амоса.

Яке захворювання може дати таку клінічну картину?

A *Поліоміеліт

B Кліщовий енцефаліт

C Хвороба Лайма

D Геморагічний інсульт

E Ку-гарячка

220. У поліклініку звернулася хвора 16 років із скаргами на підвищення температури тіла до 37,40С, млявість, висип на шкірі, незначний нежить. При огляді – на незміненій шкірі обличчя, спини, розгинальних поверхнях кінцівок виявлено дрібноплямистий висип, блідо-рожевого кольору, круглої форми, який не зливається, а також збільшені потиличні, завушні, задньошийні лімфовузли.

Який найбільш ймовірний діагноз?

A *Краснуха

B Кір

C Скарлатина

D ГРВІ

E Вітряна віспа

221. Чоловік, 23 років, звернувся зі скаргами на біль і висип за ходом міжреберних проміжків справа. Діагностовано оперізувальний герпес. 3 роки тому вживав опіоїди довенно. При огляді виявлено схуднення, кашель, сухі і вологі хрипи в легенях, збільшення шийних і підпахвинних лімфатичних вузлів, везикульозний висип за ходом міжреберних нервів справа, Т - 380 С. На рентгенографії органів грудної клітки є затемнення у верхній долі правої легені.

Яке захворювання слід запідозрити ?

A *ВІЛ-інфекція

B Туберкульоз

C Гематобластома

D Інфекційний мононуклеоз

E Сепсис

222. У ВІЛ-інфікованого хворого, який 2 роки почував себе цілком задовільно, під час планового диспансерного огляду виявлено схуднення, пронос, збільшенні лімфатичні вузли - шийні і підпахвинні, масивні білі налети на слизовій оболонці порожнини рота, субфебрильну температуру тіла. Проведено імунологічні дослідження: СD4+ клітини 350 в 1 мкл крові. Вірусне навантаження 55000 в 1 мл крові.

Дайте рекомендації стосовно лікування.

A *Антиретровірусна терапія трьома препаратами

B Антиретровірусна терапія двома препаратами

C Антиретровірусна терапія одним препаратом

D Антибіотики, ретровір, імуномодулятори

E Протигрибкові препарати, ретровір, імуномодулятори

223. Жінка, 25 років, звернулася у жіночу консультацію, де діагностовано вагітність 13 тижнів. При первинному обстеженні у неї вперше в житті виявлено антитіла до ВІЛ. Пацієнтка почувається задовільно, незначно збільшені шийні і підпахвинні лімфатичні вузли. В анамнезі споживання наркотичних засобів немає, бували дошлюбні статеві контакти з різними чоловіками.

Дайте рекомендації стосовно профілактики вертикальної трансмісії ВІЛ-інфекції.

A *Ретровір з 28 тижня вагітності

B Ретровір з 14 тижня вагітності

C Ретровір з 36 тижня вагітності

D Невірапін 200 мг перед родами

E Плановий кесарський розтин

224. Хвора Л., 23 роки, через 10 днів після перенесеної гострої вірусної респіраторної інфекції почала відчувати перебої в роботі серця, які хвора відчуває лише в горизонтальному положенні. Перебої супроводжуються відчуттям нестачі повітря. На ЕКГ – шлуночкова екстрасистолія по типу бігемінії.

Яка можлива причина виникнення шлуночкової екстрасистолії по типу бігемінії?

A *Вірусний міокардит

B Вада серця вроджена

C Атеросклеротичний кардіосклероз

D Гіпертрофічна кардіоміопатія

E Ревматизм

225. Хвора 22 років, вихователька дитсадка, скаржиться на нудоту, темний колір сечі, знебарвлений кал, іктеричність склер та шкіри. Захворіла 7 днів тому. В дитсадку мала контакт з дітьми, які хворіли на жовтяницю. Об’єктивно: шкіра та слизові оболонки іктеричні, печінка збільшена на 2-3 см.

Який найбільш вірогідний діагноз?

A *Гепатит А

B Лямбліоз.

C Механічна жовтяниця.

D Гемолітична жовтяниця

E Малярія

226. Хворий 60 років. При госпіталізації скаржився на загальну слабість, болі в животі, жовтяницю. Об'єктивно: свідомість затьмарена, виражена жовтяниця, гепато- і спленомегалія, печінковий запах з рота. Білірубін 300 ммоль/л, за рахунок непрямої фракції, АлАТ - 10,2 ммоль/год/л, сечовина - 8,5 ммоль/л, креатинін - 0,2 ммоль/л.

Який діагноз?

A * Гостра печінкова енцефалопатія.

B Іктерогеморагічна форма лептоспірозу

C Харчове бактеріальне отруєння

D Отруєння чотирьохлористим вуглецем (отруєння сурогатами алкоголю)

E Пухлина фатерового соска

227. Хворий 28-ми років багаторазовий, до 30 разів на добу, рідкий стілець у вигляді рисового відвару на фоні зниженої температури. Хворіє протягом двох діб. За цей час втрата маси тіла становила більше 10-ти %.

Протягом якого терміну необхідно провести регідратацію?

A *1-3 год.

B 5-7 год.

C 10-12 год.

D Протягом першої доби.

E Протягом перших трьох діб.

228. В лікарню доставлений хворий зі скаргами на загальну слабість, подвоєння предметів і сітку перед очима. Напередодні їв консервоване м’ясо домашнього виготовлення. Хворий у свідомості, температура t0=36,60С. Двобічний птоз повік, параліч акомодації. Язик, слизова рота сухі. Живіт м’який, здутий.

Діагноз?

A *Ботулізм

B Дифтерійний поліневрит

C Поліомієліт

D Енцефаліт

E Гостре порушення мозкового кровообігу

229. В зіскрібі з уретри хворого чоловіка після фарбування за Романовским-Гімзе в клітинах епітелію знайдені компактно розташовані зернисті включення рожево-червоного кольору, зміщають ядро клітини до периферії.

Про яке захворювання треба перед усім думати?

A * Хламідіоз

B Гонорея

C Трихомоніаз

D Герпес

E Мікоплазмоз

230. Хворий С. 24 років госпіталізований до лікарні без свідомості з вираженими тоніко-клонічними судомами. Зі слів дружини, захворів учора ввечері коли з’явився сильний головний біль, підвищилась температура до 40 градусів, багаторазове блювання, сьогодні вранці втратив свідомість. При огляді визначаються позитивні менінгеальні симптоми, на шкірі кінцівок поодинока геморагічна висипка. Температура 40,5, А/Т - 130/85 мм.рт.ст.

Що, в першу чергу потрібно провести хворому?

A *Дегідратаційну терапію

B Антибактеріальну терапію

C Протисудомну терапію

D Люмбальну пункцію

E Дезінтоксикаційну терапію

231. Хворий С., 40 років, госпіталізований до лікарні на 2 день хворобі зі скаргами на підвищення Т до 38,50С, незначний біль у горлі, набряк шиї до ключиці. При огляді ротоглотки визначається набряк з ціанотичним відтінком слизових мигдаликів, язичка, м`якого піднебення. На мигдаликах та язичку грубі нальоти сірого кольору, які не знімаються шпателем.

Які заходи можуть запобігти розвитку тяжких ускладнень?

A *Введення сироватки

B Дезінтоксмкаційна терапія

C Антибактеріальна терапія

D Призначення кортикостероїдів

E Інтубація

232. Хворого 23 років третій день непокоїть багаторазове блювання без попередньої нудоти, частий пронос рясними випорожненнями, що мають вигляд “рисового відвару”. Голос афонічний, акроціаноз, А/Т- 30/0 мм.рт.ст., Т-35,80С. Складка шкіри на животі довго не розправляється. Пальпація живота безболісна.

Який діагноз найбільш вірогідний у хворого?

A *Холера

B Сальмонельоз

C Харчова токсикоінфекція

D Дизентерія

E Кампілобактеріоз

233. У хворого 37 років, через 3 дні після розділки туші корови вимушеного забою на правій кисті з`явилося свербляче п’ятно, а потім малоболючий карбункул діаметром до 3 см та безболісний набряк, який сягав ліктя. Визначалася Т -37,80С. Після лікування пеніциліном набряк зник, залишився ступ до 3 см в діаметрі.

Яке обстеження може підтвердити діагноз?

A * Шкірно-алергічна проба

B Кров на стерильність

C Кров на гемокультуру

D Бактеріоскопія струпу

E Біологічна проба на мишах

234. У студента 19 років діагностовано тяжку форму менінгококового менінгіту.

Які заходи потрібно провести в групі, де він вчиться?

A *Виявити бактеріоносіїв в групі та провести їх лікування в умовах стаціонару

B Госпіталізувати всю групу до інфекційної лікарні на обстеження

C Припинити заняття на в групі на 21 день

D Проводити щоденну термометрію протягом 10 днів

E Перевіряти протягом 21 дня менінгеальні симптоми

235. У хворої на вірусний гепатит жінки на 3-му тижні захворювання з’явився шкірний свербіж.

З чим найбільш імовірно пов’язане його виникнення?

A * Високим рівнем у крові жовчних кислот

B Підвищенням рівню прямого білірубіну

C Підвищенням рівню непрямого білірубіну

D Порушенням обміну амінокислот та ароматичних сполук

E Накопиченням у шкірі вазоактивних речовин

236. У хворого на черевний тиф наприкінці 3 тижня хвороби з'явиласяґ жовтяниця стоп та долоней.

Що є в основі патогенезу даного симптому?

A *Ендогенна каротинемія

B Гемоліз еритроцитів

C Ураження паренхіми печінки

D Обтурація жовчовивідних шляхів

E Порушення кон’білірубіну

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]