Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Афганістан.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
178.18 Кб
Скачать

Афганістан і Великобританія

Великобританія визнала незалежність Афганістану, підписавши Равапьпіндскій мирний договір від 8 серпня 1919 р. і послідував за ним Кабульський договір про добросусідські відносини від 22 листопада 1921 Згідно з цією угодою Афганістан отримав право безперешкодного транзиту своїх вантажів через територію Британської Індії, безмитного провезення імпортних товарів. Ці положення були закріплені в Конвенції про транзит і торгівлі від 1923 р.

Після проголошення в 1947 р. незалежності Індії і освіти Пакистану афганський уряд оголосило вищевказані договір і конвенцію, що втратили чинність і запропонувало Великобританії укласти новий договір про політичних і економічних відносинах між двома країнами. У зв'язку з утворенням Пакистану Кабул також поставив питання про необхідність надання права на самовизначення пуштунським племенам. Уряд Великобританії не прийняло цих пропозицій і, більше того, оголосило про включення пуштунських районів до складу Пакистану, що згодом стало джерелом постійної напруженості в афгано-пакистанських відносинах.

Економічні зв'язки між Афганістаном і Великобританією до 1963 р. обмежувалися в основному торгівлею. Афганський імпорт склали машини й устаткування, велосипеди, вовняні тканини, хімікалії, а експорт - каракуль, килими, шерсть і бавовна. У відповідності з угодою від 1964 р. Великобританія надала Афганістану кредит у 220 тис. ф. ст. на реконструкцію цукрового заводу в Баглані. У наступні роки двосторонні торговельно-економічні відносини не отримали помітного розвитку. Великобританія підтримувала дипломатичні відносини з ДРА, а з 1992 р. офіційно визнає режим ИГА.

Афганістан і фрн

Дипломатичні відносини між Афганістаном і ФРН були встановлені в 1950 р. Перше повоєнне торгово-економічна угода була укладена в 1952 р. У 1958 р. підписано угоду про торгівлю та платежі, про техніко-економічне співробітництво, в 1961 р. - про культурне співробітництво. На надані ФРН кредити в Афганістані було споруджено ряд економічних об'єктів, у тому числі ГЕС в Саробі і Махіпаре, ЛЕП Саробі-Гульбахар-Джабаль ус-Сирадж, текстильний комбінат в Гульбахар, цегельний завод в Кабулі, ряд адміністративних і житлових будівель у Кабулі, Мазарі -Шаріфі та інших містах. Західнонімецькі фахівці здійснювали підготовку афганських технічних кадрів, працювали радниками в низці міністерств та відомств. У 1978 р. ФРН займала третє після СРСР і США місце за обсягом допомоги Афганістану та товарообігу з цією країною.

Після встановлення в 1978 р. режиму НДПА ФРН згорнула торгово-економічні відносини з ДРА, підтримуючи з нею лише ді-пломатіческіе зв'язку. В даний час Німеччина визнає уряд ИГА.

Афганістан і Італія

Політичні та економічні відносини з Італією були встановлені в 1921 р., коли був підписаний афгано-італійський Договір про дружбу і відбувся обмін дипломатичними місіями. У 1960 р. дипломатичні місії Афганістану в Римі та Італії в Кабулі були перетворені в посольства. У тому ж році між двома країнами були підписані угода про економічне і технічне співробітництво і торговельну угоду. Помітно розширилася афгано-італійська торгівля. З Італії до Афганістану поставлялися пряжа зі штучного шовку, вовняні тканини, машини, устаткування, а в Італію надходили традиційні товари афганського експорту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]