Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Uchebno-metodicheskije materialy po estonskomu...doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
384.51 Кб
Скачать

Vana isa on armunud

Nagu minu mees ütleb – papa on ära pööranud. 74 aastane vanapapi on peast segi. Kujutage ette, tal on mingi silmarõõm tekkinud, kes käib isa juures kohvitamas ja õhtuti seltsiliseks.

Ema surmast on viis aastat möödas. Ma ei mäleta küll seda, et ema suhtes oleks isa taolist õrnutsemist üles näidanud. Meie kodus valitses karm kord – ei mingeid avalikke lembehetki. Hinge närib kahtlus: kas isa ei armastanudki ema, ja koos elati ainult sellepärast, et kolm last oli vaja inimesteks kasvatada.

Papa käitumine on mulle arusaamatu. Käime teda kord nädalas küll vaatamas, aga ausalt öeldes pole viimasel ajal vähematki tahtmist kahe vana inimese miilustamist segada.

Eeva

Kas maksab kaunil kevadel nii kade olla? Laske isal elust rõõmu tunda ja ärge vaevake oma pead mõtetega, kuidas toimuvat nimetada - on see tundepuhang, armastus või nagu teie seda nimetate – ärapööramine.

Armukadeduseks pole põhjust, sest seltsidaami ootamatu ilmumine ei tee olematuks teie isa ja ema kooselatud aastaid. Kurvastate, et vanemate vahel polnud selliseid tundeid? Uskuge, et need olid olemas, kuid aeg oli siis hoopis teine. Kui on armastus ja teineteisemõistmine, saab ka väheste sõnadega hakkama.

Lõpetada kool, saada laps või teha karjääri?

Mida vajab üks 28-aastane naine, kes ütleks? Teist aastat tundub mulle mu elu täiesti mõttetu, mingi tühipaljas hingitsemine. Ülikooliga on väga kreisid lood – olen üleõppinud, tähtajad pressivad peale. Töökoht on küll üsna kobe, aga sealgi on omad probleemid.

Elukaaslane unistab kuuldavalt lapsest, seda eriti viimasel ajal. Kõik kunagised klassiõed on mitme lapse emmed, seepärast küsin endalt, kui mitte nüüd, millal siis veel. Vaatan üürikorteri pleekinud seinu ja arvutifriigist potentsiaalset tulevast issit ja esitan endale järgmise küsimuse: kas ma ikka tahan sellelt mehelt last ja kas ma üldse olen suuteline last kasvatama?

Proovin asju tähtsuse järjekorda reastada, aga see lõpeb tavaliselt nutuhooga. Andke nõu!

I.R.

Et mida siis tõsta tähtsuselt esimesele, teisele ja kolmandale auhinnalisele kohale? Ja kui teaksite, paneksite kleepsuga arvuti külge, et meelest ei läheks.

Lapsesaamise mõttega mängimine on südantsoojendav tegevus senikaua, kui te last veel ei oota. Iseenesest on ka ootamise aeg ilus, ainult et siis on natuke hilja mõelda, kas arvutiriigist elukaaslane ikka sobib issiks või mitte.

Lapsesaamine ei käi üleöö, järsku laskute unistustest hetkeks maa peale ja proovite ülikooliga asjad ühele poole saada. Seejärel otsite rõõmsama elamispinna ja miks mitte järele anda elukaaslase inimlikele soovidele saada ükskord ka lapsevanemateks.

TEEMA IV

Eesti vabariigi riigikorraldus

Lugege läbi tekst. Vastake küsimustele.

1 Milles seisnevad õigusriigi tähtsamad põhimõtted?

2. Millest peab lähtuma kehtiv seadusandlus?

3 Kuidas rakendab rahvas oma kõrgeimat võimu?

4. Kellele kuuluvad Eestis seadusandlik ja täidesaatev võim?

5 Millised erakonnad ja liikumised on Eesti Vabariigis lubatud?

  1. Millised poliitilised õigused on Eesti alalistel elanikel, kes ei oma Eesti Vabariigi kodakondsust?

  2. Millal sai Eesti Vabariik Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni liikmeks?

Eesti Vabariigi Põhiseadus võeti vastu tuhande üheksasaja üheksakümne teise aasta referendumiga. Põhiseaduses sätestatakse õigusriigi tähtsamad põhimõtted. Nende hulka kuuluvad võimude lahusus ja tasakaal, kohtute sõltumatus, samuti inimõiguste ja -vabaduste tagamine. Kehtiv seadusandlus peab lähtuma kehtivast Põhiseadusest.

Eesti on demokraatlik parlamentaarne vabariik, kus kõrgeima võimu kandjaks on rahvas. Rahvas rakendab kõrgeimat võimu valimisõigust omavate kodanike poolt valitud parlamendi, ehk Riigikogu kaudu ja referendumitel osalemise teel. Riigikogu, kuhu kuulub sada üks liiget, valitakse iga nelja aasta järel. Parla­mendile kuulub seadusandlik võim. Täidesaatev võim kuulub valitsusele, mida juhib peaminister. Eesti Vabariigi riigipea on President. Kohtuvõim seisab lahus poliitilisest võimust.

Riigi siseolukord on stabiilne, lubatud on kõik liikumised ja erakonnad, mis ei ole suunatud Eesti Vabariigi omariikluse vastu. Isegi Eesti iseseisvuse eest üheksakümnendate aastate algul peetud vabadusvõitluse käigus ei saanud ükski inimene kannatada.

Rahvusvähemustel on võimalus oma kultuurautonoomia loomiseks. Eesti Vabariigi alalised elanikud, kellel puudub Eesti kodakondsus, võivad osaleda kohalike omavalitsuste valimistel.

Tuhande üheksasaja üheksakümne esimesel aastal sai Eesti Vabariik Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni (ÜRO) liikmeks. Alates tuhande üheksasaja üheksa­kümne kolmandast aastast on Eesti täieõiguslik liige Euroopa Nõukogus.

Sõnad

põhiseadus - конституция, основной закон

õigusriigi tähtsamad põhimõtted - важнейшие принципы правового госу­дарства

võimude lahusus ja tasakaal - разделение и равновесие властей

inimõiguste tagamine - обеспечение прав человека

kehtiv seadusandlus - действующее законодательство

lähtuma, lähtuda, lähtun - исходить

kõrgeima võimu kandja - носитель верховной власти

võimu rakendama - применять власть

osalemise teel - путём участия

seadusandlik võim - законодательная власть

täidesaatev võim - исполнительная власть

kohtuvõim - судебная власть

liikumised ja erakonnad - движения и партии

suunatud omariikluse vastu - направлен против государственности

ei saanud kannatada - не пострадал

on loodud - создан

alalised elanikud - постоянные жители

puudub Eesti kodakondsus - отсутствует гражданство Эстонии

kohalik omavalitsus - местное самоуправление, муниципалитет

Ühinenud Rahvaste Organisatsioon (ÜRO) - Организация Объединённых

Наций, (ООН)

täieõiguslik - полноправный

Euroopa Nõukogu – Совет Европы

Harjutus 1

Täitke lüngad raamis olevate sõnavormidega. Tõlkige laused vene keelde.

1. Eesti Vabariigi Põhiseaduses õigusriigi põhimõtted.

2 Kehtiv peab lähtuma Põhiseadusest ja inimõigustest kinnipidamise.

  1. Rahvas on kõrgeima kandjaks, ta teostab seda kaudu

  2. Riigikogus on sada üks , kellele kuulub . . võim,

  3. Valitsust juhib , kelle kätte on antud võim.

  4. Lubatud on kõik poliitilised , kelle tegevus pole Eesti omariikluse vastu.

7. Kodakondsust mitteomavad elanikud võivad kohaliku volikogu valimistel.

  1. Vabadusvõitluse ei saanud ükski inimene

  2. Kohtuvõim on poliitilisest võimust.

  1. Õigusriigis on tagatud võimude ja tasakaal.

  2. Eesti Vabariik on ÜRO liige.

  3. Eesti on stabiilne ja rahvusvähemustele on võimalus oma kultuurautonoomia

sõltumatus, lahusus, suunatud, täidesaatev, antud, kannatada, seadusandlus, liiget, valimisõiguse, tagama, loomiseks, seadusandlik, peaminister, kaudu, siseolukord, sätestatakse, alalised, täieõiguslik, lahus, võimu, käigus, osaleda, liikumised, kandjaks, riigipea

Harjutus 2

Tõlkige eesti keelde viimase teksti sõnavara abil.

Действующее законодательство, равновесие властей, обеспечение прав человека, важнейшие принципы правового государства, носитель верховной власти, законодательная власть, исполнительная власть, судебная власть, гражданство отсутствует, ни один человек не пострадал, постоянные жители, Конституцию приняли на референдуме, устанавливать власть, полноправный член, внутреннее положение, партии и движения, участвовать в выборах в органы местного самоуправления, Организация Объединённых Наций, применять власть, правительством управляет премьер-министр