Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Uchebno-metodicheskije materialy po estonskomu...doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
384.51 Кб
Скачать

Mis maksab ülikooliharidus Ameerikas?

See oleneb paljuski sellest, kas tegemist on eraülikooli või riigiülikooliga. Esimestes on õpingud mõistagi kallimad. Teisi finantseerib suures osas riik ning eeliseid saavad samas osariigis elavad noored. Niisiis...

...aasta eraülikoolis läheb huvilisele maksma keskmiselt 15 648 dollarit ehk 190 000 krooni. Selle summa sisse mahuvad õppetasud ja elamiskulud ülikooli poolt pakutavat elamispinnal. Lisaks tuleb tudengil veel välja käia igakuine elamisraha ehk nii umbes 10 000 dollarit aastas. Siinjuures on kasulik teada, et väljatoodud keskmine summa jääb paremate ülikoolide poolt küsitule selgelt alla. Tippharidus maksab siiski keskeltläbi 20 000-25 000 dollarit aastas. Yale`i Ülikool kasseerib sisse 27 600, New Yorgi ja Stanfordi ülikoolid aga 27 200 dollarit õppeaasta eest.

... aasta riigiülikoolis läheb samas osariigis elavale noorele maksma keskmiselt 6585 dollarit ehk 80 000 krooni. See on neli korda suurem Eesti kõrghariduse hinnast. Kui noor pole pärit samast osariigist, läheb riigiülikoolis õppimine talle aasta jooksul maksma keskmiselt 11 000 dollarit ehk 133 000 krooni. Ameerika Ühendriikide keskmine aastapalk on umbes 22 000 dollarit. Kõrgem keskklass teenib siiski 40 000-50 000 dollarit.

TEEMA VII

Eesti teadusest

Lugege tekst läbi.

Praegu toimub Eestis haridussüsteemi reorganiseerimine: tekivad uued koolitüübid ja sünnivad uued kõrgkoolid Eestlaste haridustase on olnud üsna kõrge ja sellel baasil on meil ka kõrgelt arenenud teadus

Nagu mujal Euroopas, algas ka eesti teaduse ajalugu juba 17. sajandi I poolel. Uurimistöö keskuseks sai 1632 aastal asutatud Tartu Ülikool. Esimesed teadusalad olid matemaatika, astronoomia, arstiteadus, filosoofia, ajalugu ja keeleteadus Ülikooli trükikojas anti ohtralt välja teaduskirjandust, mida vahetati teiste Euroopa riikidega.

17 sajandi II poolel tõusis esimesele kohale eesti keele uurimine ja toimus kolm konverentsi, kus arutati piibli tõlkimise probleeme ja eesti keele sõnavara, grammatikat ning murdeid.

Eesti teaduselule mõjus hästi Peterburi Teaduste Akadeemia asutamine 1724 aastal. Alguse sai Eesti looduse ja maavarade uurimine, toimusid esimesed meteoroloogilised vaatlused, lahendati ehitus- ja tööstus­probleeme, uuriti põllumajandust ja maakorraldust 18. sajandil oli Eestil tähtis koht Vene riigi teaduses.

Alus meie kaasaegsele teadusele pandi siiski 19 sajandi algul Tartu Ülikool sai Venemaa üheks täht­samaks õppe- ja teadusasutuseks, sest Eestil oli tihe side Saksamaaga, mis oli sel ajal maailma teaduses ühel esimestest kohtadest. Kõrge taseme saavutas Tartu Ülikool astronoomia alal (1811. a. valmis tähetorn, millest sai W.Struve juhtimisel maailma astronoomiakeskusi). Füüsika õpetamisele ja uurimisele pani aluse G.F.Parrot, kes oli ka ülikooli rektoriks. 1802. a. asutatud keemiakabinet oli üle poole sajandi ainus Baltimaadel. Aastal 1802 asutati ka loodusteaduste kabinet ja järgmisel aastal botaanikaaed. 1822. a. asu­tatud zooloogiakabinetist arenes zooloogiamuuseum. Kogu maailmas sai tuntuks embrüoloogia rajaja K.E.von Baer (tema pilt oli meie 2-kroonilisel). Tartust sai Venemaa mitme teadusala uurimise keskus (põl­lumajandus, arstiteadus, veterinaaria). Ülikoolilinna asutati anatoomikum, rajati mitu kliinikut ja laboratooriu­mi. Humanitaarteadustest arenesid kõige rohkem ajalugu, õigusteadus ja filoloogia; asutati ülikooli teaduslik raamatukogu ja kunstimuuseum. Toimusid esimesed arheoloogilised ekspeditsioonid ja rajati arheoloogia-muuseum. Tartu Ülikool oli 19. saj. I poolel tähtsamaid Vene riigi teadlaste ettevalmistajaid Aga esile kerkisid ka esimesed eesti rahvusest teadlased: esimene eestlasest õppejõud ülikoolis D.H.Jürgenson (eesti keele lektor), rahvaluule uurija ja eesti keele lektor F.R.Faehlmann, eesti keele uurija O.W.Masing jt. Teadustöö laienes ka väljapoole ülikooli.

Aastast 1887 kehtestati Eestis järk-järgult ühtseks õppe- ja teaduskeeleks vene keel, kuid sellele vaatama­ta kasvas eesti rahvusest teadlaste arv. Asutati mitmed teadusseltsid. 1909. a. alustas tööd Eesti Rahva Muuseum. Eestlastest teadlasi tegutses ka väljaspool Eestit.

I maailmasõja ajal teaduslik töö Eestis küll katkes, aga kui sündis Eesti Vabariik, jätkus hoogne teadustöö kõigil aladel (enne Nõukogude okupatsiooni algust oli Eestis üle poole tuhande kutselise teadlase) Teaduskeskuseks jäi Tartu Ülikool, ilmuma hakkasid paljud teadusajakirjad, tegutsesid arvukad teadusselt­sid, asutati mitmed arhiivid, millest said varsti uurimisasutused, ilmus "Eesti entsüklopeedia" (1932-1937), loodi Eesti Teaduste Akadeemia (1938) jne.

Saksa okupatsiooni ajal teadustöö paljudel aladel katkes. Pärast sõda loodi Eestis nõukogulik teadussüsteem, teadustööd jätkati kõrgkoolides ja Eesti Teaduste Akadeemia instituutides. Võib-olla oli 19 teadusala kokku 341 erialaga väikese Eesti kohta liiga palju. Sealhulgas uuriti ka Eesti kõige tähtsama maavara -põlevkivi - kompleksset kasutamist. Akadeemik Paul Ariste lõi fennougristika koolkonna, rahvusvaheliselt tuntuks sai kirjandusteadlane Juri Lotman kirjanduse ja kunsti semiootilise uurijana jne. Ilmus "Eesti nõukogude entsüklopeedia" (1968-1978). Aga palju raha ja energiat kulutati ka "punaste" ainete, nagu Eestimaa Kommunistliku Partei ajaloo, Oktoobrirevolutsiooni jts. uurimisele.

Taasiseseisvunud Eesti Vabariigis jätkub uurimistöö paljudel endistel, aga ka uutel erialadel. On loodud tihedad sidemed Lääne teadlastega, võetakse osa rahvusvahelistest uurimisprojektidest jne. Kahjuks on Eesti riigil teaduse jaoks aga vähe raha ja kõigile teadlastele ei jätku oma kodumaal tööd. Seepärast on paljud teadlased läinud tööle välismaale, kuid Eesti teadlasteks jäävad nad sealgi. Kindlasti tulevad kunagi meie teaduse ja teadlaste jaoks ka paremad ajad.

NB! anti, arutati, asutati, ehitati, jätkati, kehtestati, kulutati, lahendati, loodi, pandi, rajati, uuriti, vahetati jne. - простое прошедшее время неопределенно-личной формы -вопрос что делали?

aine, -(3), -t - вещество, (учебный) предмет; дисциплина

akadeemik, -u, .-ut - академик

ala, -, -, - отрасль; область; поле

alus, -e, -t - основание; фундамент; основа

anatoomikum, -i, -i - анатомичка.

arheoloogili/ne, -se, -st - археологический

arhiiv, -i, -i(3) - архив

aruta/ma, -da,-n -обсуждать

astronoomia(3), -(3), .-t(3) - астрономия

Balti/maad, -maade, -maid - Прибалтика

botaanika/aed, -aia, -aeda(3) - ботанический сад

ehitus, -e, -t - строительство

ekspeditsioon, -i, -i(3) - экспедиция

embrüoloogia(3), -(3), -t(3) - эмбриология

esile kerki/ma(3), -da(3), -b(3) esile - возникать

ette valmista/ma, -da, -n ette - подготавливать

Euroopa(3), -(3), -t(3) - Европа

fennougristika, -, -t - финноугроведение

filosoofia(3), -(3), -t(3) - философия

füüsika, -, -i-физика

humanitaar/ne(3), -se(3), -set(3) - гуманитарный

järk-järgult - постепенно

katke/ma(3), -da(3), -b(3) - прерываться

keeleteadus(3), -e(3), -t(3) - языковедение

kehtesta/ma, -da, .n - вводить

kodumaa, -, -d - родина

kommunistlik partei, -u -, -ku, -d - коммунистическая партия

kompleks/ne, -se, -set - комплексный

konverents, -i, -i(3) - конференция

koolkon/d, -na, -da(3) - школа

laboratoorium(3), -i(3), -i(3) = labor, -i, -it -лаборатория

lektor(3), -i(3), -it(3) - лектор

looma(3), luua(3), loon - создавать

maakorraldus, -e, -t - земельное устройство

meteoroloogili/ne, -se, -st - метеорологический

mur/re, -de(3), -ret - диалект; наречие

piib/el(3), -li(3), -lit(3) - библия

projekt, -i, -i(3) - проект

raja/ma, -da, -n - учреждать

reorganiseeri/ma(3), -da(3), -n - реорганизовать

revolutsioon, -i, -i(3) - революция

semiootili/ne, -se, -st - семиотический

side, -me, -t - связь

sõnavara, -, - - словарный состав, лексика

süsteem, -i, -i(3) - система

zooloogia(3), -(3), -t(3) - зоология

tase, -me, -t - уровень

tihe, -da, -dat - тесный, густой; частый

tüü/p, -bi, -pi(3) - тип

vaatlus(3), -e(3), -t(3) - наблюдение

vaheta/ma, -da, -n- обмениваться; менять

veterinaaria(3), -(3), -t(3) - ветеринария

väljapoole(3), väljaspool, väljastpoolt - наружу; вне, вовне; извне, снаружи

õigusteadus(3), -e(3), -t(3) - правоведение

Harjutus 1.

Rääkige, mida teate eesti teadusest.

Keda eesti teadlastest tunnete isiklikult?

Mis eriala teadlased nad on?

Mis on nende uurimistöö teema?

TEEMA VIII