Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Uchebno-metodicheskije materialy po estonskomu...doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
384.51 Кб
Скачать

Miks inimesed abielluvad ja lahutavad? miks armutakse? kas usute armastusse esimesest silmapilgust?

Ole sa noor või vana, paks või peenike, abielus või vallaline - pääsu pole kellelgi. Ühel hetkel on vallatu Cupido lennutanud noole su südamesse ja maailm muutub äkitselt teiseks. Päike on säravam, inimesed ümberringi kenamad.

Armumine on eriline seisund ning kõik muud erilised seisundid soodustavad armumist. Armunule on iseloomulik

  • vajadus olla koos armastatuga;

  • teda iga hinna eest aidata;

  • vajadus, et armsam võtaks teda täielikult omaks just nii­sugusena, nagu ta on.

Üks armumise põhitunnus on veel fantaasiakujutlused part­nerist.

Mõni armunu ei julge end avada, sest kardab seeläbi välja­valitule igavaks muutuda; teine kardab, et partner hakkab talle etteheiteid tegema; kolmas püüab säilitada emotsio­naalset iseseisvust, kartes, et liiga suur lähedus röövib sõltumatuse jne. Liiga kiire armumise korral võib arm ruttu läbi põleda ning asenduda igavuse ja tüdimusega. Sõltuvalt suhete arengust võib armumine üle kasvada (kujuneda) armastuseks, kuid nii ei tarvitse alati minna.

Sõnad

vallaline - холостой

vallatu - озорник

lennutanud noole – запустил стрелу

süda - сердце

vajadus olla – потребность быть

armsam - любимый

võtaks omaks – признал бы

etteheiteid tegema - упрекать

säilitada - сохранить

iseseisvus - самостоятельность

röövima - похитить

sõltuvalt suhete arengust – в зависимости от развития

üle kasvada - перерасти

paraku - однако

suguelu – половая жизнь

eluviis – образ жизни

kõrvalekalle - отклонение

Millal abielluda?

Ameerikas muutub üha enam populaarseks noorte inimeste kooselu enne abiellu­mist. Wisconsini ülikooli sotsioloog Larry Bumpass, selle nähtuse uurimise juhtiv spetsialist, väidab, et kooselu enne abiellumist pole mingi kõrvalekalle ega erandlik nähtus, vaid muutumas eluviisiks. Рагаки toob see endaga kaasa prob­leeme, mis on seotud varajase sugueluga, samuti partnerite kartusega, et kooselu ei kesta igavesti. Teiselt poolt võib kooselamine enne abiellumist olla vaktsiin, mis aitab vähendada hilisemaid abielulahutusi.

Kooselu enne abiellumist pooldab eriti noorem rahvas. Seda kinnitavad ka 1990. aasta küsitluse andmed; 41% vabaabielu elavatest partneritest olid 24~34aastased. Larry Bumpass on seisukohal, et kui ka järgmine põlvkond samasugust elulaadi jätkab, võib rahva suhtumine kooselusse enne abiellumist muutuda veelgi sallivamaks.

Küsitluse andmetel kavatseb enamik kooselavaid paare abielluda, 60% neist seda lõpuks ka teeb. Hulk kooselavaid paare ei talu sellist eluviisi kuigi kaua, nad kas abielluvad või lähevad lahku. Pärast kahe aasta möödumist elab neist endiselt koos veel vaid 1/3.

Ekspertidel ei ole ühist arvamust põhjustest, mis tingivad sellise eluvormi. Noored ise väidavad, et nad on teinud seda omal soovil. Keskealiste seas, kes enne abiellumist olid harrastanud vaba kooselu, andis küsitlus üsna erinevaid vastuseid. Paljudest vastustest selgus, et kooselu võimaldab lähemalt tundma õppida inimest, kellega kavatsetakse abielluda. Ilma eelneva kooselamiseta ja partnerit lähemalt tundmata võivad abiellunute illusioonid hävida juba esimestel päevadel. Sageli juhtub ka nii, et need, kes kavatsesid lihtsalt koos elada, otsusta­vad lõpptulemusena siiski abielluda.

Peetakse väga oluliseks, et enne abiellumist oleks omavahelistest suhetest selge pilt ja teada ka põhjused, miks tahetakse abielluda. Et oleks rohkem seksi? Et säästa raha? Või mida üldse abiellumisega taotletakse?

Paljudel juhtudel elavad naised partneriga koos eesmärgil, et kooselu viiks abi­ellumiseni. Aga see ei tarvitse üldsegi olla mehe eesmärk. Erme kui tulevad valu­sad pettumused, peab roosadest prillidest loobuma.

Mitmed küsitletud, kes enne abiellumist on koos elanud, väidavad, et nad ei kujuta endale üldse ette abielu ilma partnerit lähemalt tundmata. Kooselu enne abiellumist annab võimaluse tulevase abikaasa tujusid ja tavasid teada saada, õppida neid mõistma ja arvestama. Ka partner ise õpib nõnda ennast rohkem tundma.