Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК зі ШКІУ.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
347.65 Кб
Скачать

Тема № 2

  1. Загальна характеристика дидактичних основ організації навчально-виховного процесу.

  2. Знання змісту шкільної програми з історії України на рівні реалізації між предметних інформацій

  3. Вироблення практичних навиків формування освітньої та розвиваючої мети уроку з історії України

  4. Розробити цільові завдання уроку з історії України.

  5. Зміст, структура плану – конспекту уроку історії України .

Готуючись до практичного заняття, студенти вдома заповнюють таблицю ускладнень програмових завдань по класах. А на практичному занятті проводиться порівняльна характеристика цих ускладнень. Для розгляду другого питання студенти вдома складають календарно-тематичний план роботи на одну чверть в будь-якому класі, в якому пов’язують теми вивчення програмових завдань з історії України та всесвітньої історії, а усно доповнюють між предметні зв’язки і іншими дисциплінами.

Безпосередньо на семінарському занятті разом з викладачем за схемою студенти набувають практичних навиків формування освітньої та розвиваючої мети уроку з історії України. Завдання дається індивідуально і по різних класах. Пізніше проводиться аналіз зробленого.

Розглядаючи четверте питання, викладач подає зразок цільових завдань уроку з історії України, а дальше пропонує всім розробити цільові завдання уроку на тему: “Стародавня історія України”.

В кінці семінарського заняття разом вивчають зміст та структуру плану-конспекту уроку історії України на тему: “Антична колонізація Північного Причорномор’я”.

Основна література.

  1. Лисенко М. Методика викладання історії Української РСР К.- 1985.-270 с.

  2. Мельник Л.Г. Методика викладання історії в середній школі .- К., “Вища школа”. - 1977

  3. Курилів В. Методика викладання історії .- Львів - Торонто. – 2003.- 247 с.

  4. Наукові проблеми стандартизації змісту освіти в основній і старшій школі. - Освіта України.-18 квітня.-2003,- с. 4-5.

  5. Пометун Олена. Актуальні проблеми шкільного підручника з історії.// Історія в школах України. - 2002.- № 6 – с. 13-17.

  6. Фоменко Андрій, Пометун Олена. Сучасні комп’ютерні навчальні програми з історії та підходи до їх використання на уроках. // Історія в школах України.-2002.- № 3 – с. 26.

Додаткова література.

  1. Абатмов В. Стренвській Г. Спадщина В.О. Сухомлинського : проблеми гуманізації освіти в Україні.// Історія в школах. - 1997. №8 с.1-4.

  2. Державний стандарт загальної освіти за спрямуванням історії ( проект)// Історія в школі.- 1997- №7.- с 5-48.

  1. Андрющенко Віктор. “ Ми маємо вивчити нового вчителя.” .- “ Освіта України” № 4 ; 5- 17 червня. - 2003.-с. 6.

  2. Ясь Д. З історії конспектів та “ рухомих карток” // Історія України. – 2002. грудень -№ 48.- с 6-12.

Тема № 3

    1. Дидактичні вимоги до відбору типології та відповідної структури уроку.

    2. Дидактичні вимоги до складання планів тем уроку. Види планів.

    3. Практичне застосування різних типів уроків історії України

    4. Визначити мету, завдання та методику проведення навчально-виховних занять враховуючи індивідуальні та вікові особливості учнів

Розкриваючи перше питання, студент вже обрав тему і мету уроку і знає, яку групу учнів учитиме (цілий клас чи малу групу ) Враховуючи це, пропонуємо вивчити таку структуру уроку :

  • виявлення зацікавлення (спонукальна мета ) . Перш ніж розпочати урок учитель домагається уваги учнів , проводить коротенький перегляд попереднього матеріалу, зацікавлює учнів і готує їх до сприйняття нового матеріалу;

  • пояснення теми та мети уроку ;

  • подання нової навчальної інформації

  • моделювання бажаної поведінки;

  • закріплення, перевірка розуміння;

  • забезпечення керованої практичної роботи;

  • організація самостійної практики.

Розкриваючи наступне питання, студенти повинні уяснити вимоги до складання перспективного планування вивчення курсу історії України, методику розприділення програмових завдань протягом чверті та року, а також урізноманітнення форм і методів роботи з учнями під час вивчення даного предмету.

Під час розгляду третього питання студентам дається індивідуальне завдання написати конспект уроку різного типу на декілька тем, а потім проводиться порівняльний аналіз цих уроків. Студенты одночасно визначають мету, завдання та методику проведення навчально-виховних занять враховуючи індивідуальні та вікові особливості учнів

Основна література.

  1. Лисенко М. Методика викладання історії Української РСР К.- 1985.-270 с.

  2. Мельник Л.Г. Методика викладання історії в середній школі .- К., “Вища школа”. - 1977.

  3. Комаров Володимир. Шкільна історична освіта: шляхи перебудови. // Історія в школах України. 2001р. № 3 - с. 9-13.

  4. Курилів В. Методика викладання історії .- Львів - Торонто. – 2003.- 247 с.

  5. Сотниченко В. Реформування концепції, змісту стандартів історичної освіти. ( за матеріалами засідання “ круглого столу” в Інституті педагогіки А.П.Н. України.) // Історія України. - 2003. лютий, № 7 с. 14-18.

  6. Пометун Олена. Актуальні проблеми шкільного підручника з історії.// Історія в школах України. - 2002.- № 6 – с. 13-17.

  7. Фоменко Андрій, Пометун Олена. Сучасні комп’ютерні навчальні програми з історії та підходи до їх використання на уроках. // Історія в школах України.-2002.- № 3 – с. 26.

Додаткова література.

  1. Баханов Констянтин. Робочий зошит для учня. “ Історія України з найдавніших часів до ХVІ ст. / Методичні аспекти. // Історія в школах України. - 1997. № 3 . с. 28-33.

  2. Ясь Д. З історії конспектів та “ рухомих карток” // Історія України. – 2002. грудень -№ 48.- с 6-12.

  3. Уланова Людмила. Рівні навченості учнів з історії та критерії їх оцінювання.// Історія в школах України. - 2003.- № 3.