Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК зі ШКІУ.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
347.65 Кб
Скачать

Тема 1: Концепція шкільної історичної освіти. Предмет. Завдання. Мета курсу.

Концепція шкільної історичної освіти, її характеристика. Аналіз та значення концепції історичної освіти. Предмет, завдання, мета та історіографія шкільного курсу історії України та методики його викладання. Характеристика дидактичного змісту історичної освіти та навчальної програми історії України. Знання шкільної програми з історії України, її структур, змісту та методичних компонентів. Індивідуально-психологічні особливості учнів та їх врахування в формуванні навчальних досягнень учнів з історії України. Характеристика пізнавальних можливостей учнів та диференціація рівнів їх навчальних досягнень.

Тема 2: Планування роботи та дидактичні основи організації вивчення історії України.

Перспекти

не планування розвитку пізнавальних можливостей учнів при вивченні історії України. Навчальний план та його структура. Поурочно-тематичне планування ( теми, розділи). Загальна характеристика дидактичних основ організації навчально-виховного процесу. Знання змісту шкільної програми з історії України на рівні реалізації між предметних інформацій. Характеристика загальних вимог до формування освітньої мети уроку та її методичні засади. Загальна характеристика вимог до формування розвиваючої мети уроку. Вироблення практичних навиків формування освітньої та розвиваючої мети уроку з історії України.

. Методика складання плану-конспекту уроку на основі календарно-тематичного планування. Принципи співвідношення структури теми уроку з навчальною програмою, підручником та календарно-тематичним плануванням.

Тема 3: Новітні засоби та методи навчання.

Володіння інформацією новітніх засобів та методів навчання. Втілення в навчально-виховному процесі елементів наукового дослідження. Методичні вимоги до педагогічних досліджень на уроках історії України. Дидактичні вимоги до відбору типології та відповідної структури уроку. Дидактичні вимоги до складання плану теми уроку. Види планів.

Практичне застосування різних типів уроків історії України. Урок вивчення нового матеріалу. Аналіз його структурних компонентів. Знання змісту історичних уявлень, понять, їх структурування. Обґрунтовування використаних умовно-графічної наочності на уроках історії України. Методичні засади відбору компонентів навчально-методичного комплексу з історії України у відповідності до типу уроку. Вимоги до планів-конспектів уроків історії України з обґрунтованим включенням засобів навчання та методів навчання. Методи усного навчання історії України. Проблемне викладання на уроках історії України. Характеристика структури та основних компонентів плану-конспекту уроку з історії України. Роль краєзнавчого компоненту в вивченні історії України. Кабінет історії України та його функції. Планування роботи навчального кабіну. Підготовка уроків історії України з використанням наочних методів навчання. Підготовка уроків інтегрованого характеру, їх мета та завдання. Методично вірне використовування текстуального методу навчання. Загальна характеристика структури уроку.

Особливості методики постановки цільових завдань на уроці з історії України.

Типологія уроків. Самостійна робота. Мета і завдання реалізації виховного потенціалу уроків історії України. Мета педагогічної діагностики і використання її результатів на уроках історії України на педагогічній практиці. Дидактичні засади структурування навчального матеріалу.