Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК зі ШКІУ.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
347.65 Кб
Скачать

Практичні завдання:

  1. Скласти схему комбінованого уроку.

  2. Скласти схему уроку-лекції

  3. Скласти схему уроку подачі нового матеріалу.

  4. Скласти схему уроку

11. Критерії оцінювання знань студентів.

Приступаючи до проблеми оцінювання, треба враховувати, що зміни в навчанні - це зміни не лише в методиці викладання, а й способі оцінювання. Тобто від оцінювання, за якого перевіряли самі знання-факти, переходимо до оцінювання, де учень, щоб довести, що він вивчив матеріал, повинен продемонструвати вміння застосовувати його.

Якщо ми хочемо виробити в учнів необхідні вміння, ми повинні вміти їх оцінювати. Вивчаючи різні предмети, учень повинен виробити вміння, які вчитель історії пристосовує до свого предмета. Є чотири категорії оцінювання знань учнів.

Знання, розуміння – наскільки учень засвоїв матеріал (факти, дати) та його зрозумів, оцінюється у формі тестів, коротких відповідей, екзаменів. Така перевірка може бути в письмовій або усній формі. Саме це називається демонстрацією вивченого матеріалу і її найпростіше оцінювати.

Мислення, пошук - наскільки учень використовує глибше мислення, пошук, вивчаючи матеріал. Це можна оцінити пропонуючи заповнити таблиці, карти, написати есе. Застосовуючи критичне мислення, учень добирає та організовує в лаконічний спосіб факти , досягаючи певного результату. При цьому він виявляє вміння вишукувати інформацію , аналізувати і синтезувати матеріал.

Комунікація – наскільки учень вміє сформулювати відповідь на запитання (усно чи письмово), спираючись на вивчений матеріал. Учень може писати статтю, есе, відстоювати свою позицію в дебатах, брати активну участь у групових заняттях, представляти групу перед класом.

Аплікація вивченого, застосування – оцінюється вміння застосовувати вивчений матеріал у новій формі. Можна запропонувати написати твір, есе, здійснити самостійне дослідження, проаналізувати статтю, зіграти роль, порівняти події з різних історичних епох з сьогоденням.

Кожна категорія передбачає чотири рівня успішного оцінювання за

100 –бальною системою .

Оцінка “незадовільна” – 50-59% знань. ( за 12- бальною системою 6 ). Учень ледве виконує завдання. Незадовільно знає матеріал і використовує вміння; незадовільно передає інформацію; незадовільно застосовує знання, уміння в іншій формі.

Оцінка “задовільна” – 60-69 % знань. ( за 12- бальною системою – 7 8). Задовільно демонструє знання та розуміє матеріал, використовує вміння; задовільно передає інформацію; задовільно застосовує знання, уміння в іншій формі.

Оцінка “ добре” – 70-79 % знань. ( за 12- бальною системою – 9-10 ).

Добре знає та розуміє вивчений матеріал добре використовує вміння,

добре передає інформацію; добре застосовує знання, уміння в іншій формі, має глибоке мислення, учень добирає та організовує в лаконічний спосіб факти , досягаючи певного результату. При цьому він виявляє вміння вишукувати інформацію , аналізувати і синтезувати матеріал.

Оцінка “відмінно” – 80-100 % знань. ( за 12-бальною системою – 11-12).

Дуже добре знання та розуміє матеріал, відмінно використовує вміння;

дуже добре передає інформацію; дуже добре застосовує знання, уміння в іншій формі, має глибоке історичне мислення, навики пошуку, вивчаючи матеріал. Застосовуючи критичне мислення, учень добирає та організовує в лаконічний спосіб факти , досягаючи певного результату. При цьому він виявляє вміння вишукувати інформацію , аналізувати і синтезувати матеріал. Учень може написати статтю, есе, відстоювати свою позицію в дебатах, брати активну участь у групових заняттях, представляти групу перед класом.

ШКАЛА ОЦІНЮВАННЯ ЗАСВОЄННЯ НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ

Середньозважений бал за національною шкалою

Оцінка ECTS

Оцінка за національною шкалою

4,75…5,0

A

Відмінно (зараховано)

4,25…4,74

B

Добре (зараховано)

3,75…4,24

C

Добре (зараховано)

3,25…3,74

D

Задовільно (зараховано)

3,0…3,24

E

Задовільно (зараховано)

2,5…2,99

FX

Незадовільно (не зараховано)

2,0…2,49

F

Незадовільно (не зараховано)