Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК зі ШКІУ.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
347.65 Кб
Скачать

Самостійна робота № 8

  1. Методика формування історичних уявлень про державотворення в Україні.

  2. Методика формування історичного уявлення про соціально-економічний розвиток України.

Розглядаючи перше питання, студенти повинні повторити ознаки держави та основні особливості розвитку її. Крім того потрібно пригадати етапи утворення держави на території нинішньої України. Опрацьовуючи це питання, потрібно вибудувати лінію формування української державності. Етапи її втрачання та відновлення. Вказавши причини і наслідки цих процесів.

Вивчаючи наступне питання потрібно проаналізувати зміни в соціальному розвитку України та вибудувати лінію цих змін. Проаналізувати зміни в соціальному розвитку України в 16-19 століттях, показавши їх в лінійному графіку.

Основна література.

  1. Баханов Костянтин. Державний стандарт шкільної історичної освіти : в пошуках оптимального варіанту.// Історія в школах України. 2003р. №1 с. 8-11.

  2. Лисенко М. Методика викладання історії Української РСР К.- 1985.-270 с.

  3. Курилів В. Методика викладання історії .- Львів - Торонто. – 2003.- 247 с.

  4. Фоменко Андрій, Пометун Олена. Сучасні комп’ютерні навчальні програми з історії та підходи до їх використання на уроках. // Історія в школах України.-2002.- № 3 – с. 26.

Самостійна робота № 9

  1. Історичні факти, їх види. Історичні процеси.

  2. Методи, прийоми роботи з історичними фактами на уроці.

  3. Розвиток творчих здібностей учнів на уроках історії України засобами гри.

  4. Формування в учнів історичного мислення засобами фольклору.

Розглядаючи перше питання студентам необхідно звернути увагу на необхідність чіткої подачі історичних фактів з посиланням на різні джерела та різні точки зору. Потрібно виділити види історичних фактів та історичних процесів. Встановити причинно-наслідкові зв’язки між ними, та для кожного встановити умови виникнення, процес розвитку та причини зникнення того чи іншого історичного явища. Таким чином аналіз проводити, використовуючи різні методи і прийоми.

Потім потрібно ознайомитися з методами і прийомами розвитку творчих здібностей учнів на уроках історії України засобами гри. Чітко розробити правила проведення історичних ігор, підготувати наочність для проведення однієї із ігор.

Одночасно потрібно ознайомитися з умовами формування в учнів історичного мислення засобами фольклору. Підібрати історичні пісні, приказки та приспівки часів Великої Вітчизняної війни.

Основна література.

  1. Комаров Володимир. Шкільна історична освіта: шляхи перебудови. // Історія в школах України. 2001р. № 3 - с. 9-13.

  2. Курилів В. Методика викладання історії .- Львів - Торонто. – 2003.- 247 с. Лисенко М. Методика викладання історії Української РСР К.- 1985.-270 с.

  3. Мельник Л.Г. Методика викладання історії в середній школі .- К., “Вища школа”. - 1977.

  4. Державний стандарт загальної освіти за спрямуванням історії ( проект)// Історія в школі.- 1997- №7.- с 5-48.

  5. Баханов Костянтин. Робочий зошит для учня. “ Історія України з найдавніших часів до ХVІ ст. / Методичні аспекти. // Історія в школах України. - 1997. № 3 . с. 28-33.