Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК зі ШКІУ.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
347.65 Кб
Скачать

Тема4 : Інтегроване навчання.

Поняття інтегрованого навчання внутрікласові та між предметні зв’язки. Дидактичні завдання та методичні прийоми викладання внутрікласових та між предметних зв’язків

Дидактичні вимоги до аналізу сучасного уроку. Загальна характеристика схеми аналізу уроку та її використання. Методика складання аналізу уроку з історії України. Визначення логічних схем формування уявлень та понять на уроках історії України. Загальна характеристика видів усного викладу навчального матеріалу. Методика використання бесіди та розповіді при поясненні та закріпленні матеріалу.

Тема 5: Комп’ютерні технології, інноваційне навчання.

Загальна характеристика та види дидактичних завдань з історії України. Методика використання історичних задач на уроці. Комп’ютерні технології навчання.

Дидактичні вимоги та методика складання комп’ютерних програм. Методика використання комп’ютерних технологій на уроці. Інноваційне навчання, інноваційні педагогічні технології. Рольові ігри - як метод підвищення пізнавальної активності учнів .

Методика організації та проведення рольових ігор на уроці з історії України.

Тема 6: Аудіовізуальні засоби навчання та методика використання інноваційних технологій.

Аудіовізуальні засоби навчання та їх роль і методика використання в організації навчально-виховного процесу, класифікація аудіовізуальних засобів навчання. Дидактичні матеріали – важливий компонент навчально-методичного комплексу, їх види та методика використання на уроках з історії України. Проблемне навчання та методика викладання проблемного підходу на уроці. Методика використання інноваційних технологій з історії України в школі. Метод кооперативного навчання. Умовно-графічна наочність - як ефективний засіб оптимізації навчально-виховного процесу та методика використання її на уроці з історії України. Види конспектування. Дидактичні вимоги до учнівського конспекту. Загальна характеристика та критерії оцінювання знань учнів з історії України. Підсумкове оцінювання та його відображення в плануванні навчального процесу. Планування уроків з метою засвоєння історичних фактів, уявлень та понять.

Розробка і проведення позакласних заходів виховного спрямування. Пізнавальна діяльність учнів на уроках історії України. Шляхи підвищення пізнавальної діяльності учнів . Особливості використання методів, прийомів для підвищення пізнавальної діяльності учнів в основній школі. Мета та завдання тематичного і диференційованого оцінювання навчальних досягнень учнів. Рейтингова система перевірки знань учнів. Методика використання 12 бальної системи оцінювання в 5-11 класах.

Тема 7: Методична робота в школі

Методична робота в школі. Колективні форми роботи: педагогічна рада; інструктивно-методичні ради; постійно діючий психолого-педагогічний семінар з актуальних питань навчально-виховного процесу; науково-практична конференція; семінари практикуми; методичні оперативні наради ; заняття батьківського університету. Робоче місце вчителя і основні вимоги до нього. Друковані засоби навчання та їх роль у формуванні історичного мислення, класифікація друкованих засобів навчання. Методи та прийоми роботи з документами на уроці. Методика організації проведення лабораторно-практичних занять з історії України. Історичні уявлення. Методика формування історичних уявлень про державотворення в Україні. Методика формування історичного уявлення про соціально-економічний розвиток України. Історичні факти, їх види. Історичні процеси. Методи, прийоми роботи з історичними фактами на уроці. Методика формування уявлення про закономірності історичного розвитку. Методика формування навиків співставлення і порівняння процесів історичного розвитку в Україні, в контексті світової історії.