Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси_печать.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
320 Кб
Скачать

16. Сутність місцевих фінансів їх склад і роль

Наукове визнання місцевих фінансів остаточно сформувалося наприкінці XIX століття. У XX столітті відбулися значні зміни та певна уніфікація органів місцевого самоврядування більшості європейських країн.В 1985 році була підписана Європейська Хартія “Про місцеве самоврядування”, яка заклала загальні принципи організації місцевого самоврядування. В листопаді 1996 року до Європейської Хартії приєдналась Україна. Вперше в Україні. Визнання місцевого самоврядування на конституційному рівні було закладено в Конституції П. Орлика в 1710 році. Пізніше в Конституції УНР в 1918 р., але їх положення не були так і реалізовані.

Причини виникнення місцевих фінансів обумовлюються наявністю територіальних одиниць, відокремлення функцій і завдань, які покладаються на їхні органи влади.

Місцеві фінанси – це система формування, розподілу і використання фінансових ресурсів, необхідних для забезпечення місцевими органами влади, покладених на них функцій і завдань, як власних, так і делегованих.

МФ як система включає у себе кілька основних взаємопов’язаних структурних елементів: видатки, доходи, способи формування доходів, інститути системи, суб’єкти і об’єкти системи та відносини між суб’єктами системи.

Головними суб’єктами місцевих фінансів є територіальні громади та органи місцевого самоврядування. Об’єктами місцевих фінансів є фінансові ресурси, що мобілізуються, розподіляються та використовуються територіальними громадами та місцевими органами самоврядування.

Функції місцевих фінансів:

  1. забезпечувальна (мобілізаційна) полягає в забезпеченні фінансовими ресурсами, розв’язання завдань, що покладаються на місцеві органи самоврядування, влади і управління в сфері надання громадських послуг забезпечення соціально-економічного зростання території.

  2. розподільча, яка полягає в розподілі і перерозподілі частини ВВП для створення фондів грошових коштів, які використовуються органами місцевого самоврядування для задоволення місцевих потреб;

  3. регулююча охоплює всі функції впливу місцевої влади і управління та регулювання темпів і пропорцій розвитку економіки окремих регіонів( встановлення переліку місцевих податків та зборів, встановлення курсу на муніципальні цінні папери, бюджетне регулювання та інше.).

  4. контролююча, яка передбачає здійснення контролю за своєчасністю надходження місцевих фінансових ресурсів та їх раціональним і ефективним використанням.

Головна мета діяльності місцевої влади полягає у забезпеченні потреб місцевого характеру, що і визначає об’єктивну потребу та закономірність функціонування місцевих бюджетів.

Законодавчі акти, що регулюють сферу фінансових відносин в Україні в галузі місцевих фінансів:Конституція України (ст. 7, 140-146);Бюджетний кодекс України, прийнятий 21 червня 2001 року;Закон України Про місцеве самоврядування;Закон України Про систему оподаткування, прийнятий 2 лютого 1994 року.

Структура місцевих фінансів:

  • самостійні місцеві бюджети, у тому числі, цільові і валютні фонди, які включаються у спеціальний фонд місцевих бюджетів;

  • фінанси комунальних підприємств.