Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси_печать.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
320 Кб
Скачать

17. Фінансові ресурси місцевого самоврядування

Місцеві фінансові ресурси являють собою сукупність фондів грошових коштів місцевих органів самоврядування підприємств, населення, держави ( тільки міжбюджетні трансферти), які акумулюються в окремих адміністративно-територіальних одиницях і є основою забезпечення місцевих потреб.

Джерела формування місцевих фінансових ресурсів:

1) міжбюджетні трансферти з державного і місцевих бюджетів

2) Місцеві податки і збори

3) Закріплені доходи

4) доходи від комунальної власності

5) місцеві запозичення

6) доходи цільових фондів

7) інвестиції за меж території регіону

8) кредити банківських установ

9) накопичення регіональних страхових установ, ресурси підприємств, організацій, всіх форм власності, які знаходяться в даній місцевості, кошти населення.

Напрямки використання місцевих фінансових ресурсів:

1) відрахування до державного бюджету України згідно з коефіцієнтом вирівнювання

2) видатки місцевих бюджетів

3) фінансування цільових програм та заходів щодо реалізації регіональної фінансової політики

18. Загальнодержавні фонди цільового призначення: їх роль, класифікація

За своєю економічною сутністю державні цільові фонди (ДЦФ) – це специфічна форма мобілізації фінансових ресурсів органами центральної та місцевої влади та їх використання для фінансування розширеного відтворення суспільства, задоволення соціально-культурних потреб населення, розвитку науково-технічного потенціалу держави.

Фонди створюються центральними органами влади та органами місцевого самоврядування для задоволення конкретних цілей і мають, як правило, тимчасовий характер З виконанням поставлених завдань певні фонди припиняють свою діяльність, натомість створюються нові фонди з чітко окресленими цілями. На відміну від бюджетних ресурсів кошти фондів завжди мають цільове спрямування, яке втілюється у чітко визначених джерелах їх утворення та напрямах можливого використання.

Основне призначення ДЦФ полягає в: забезпеченні соціального захисту населення шляхом виплати субсидій, пенсій,фінансування соціальної інфраструктури; сприяння економічного піднесення держави через фінансування, субсидування, кредитування вітчизняних підприємств;фінансування природоохоронних заходів; надання позик, кредитів.

Джерелами формування доходів ДЦФ є: бюджетне фінансування; обов’язкові відрахування юридичних і фізичних осіб; доходи від інвестування власних коштів; добровільні внески і пожертвування громадян, підприємств, установ; позики, кредити; інші джерела згідно з законодавством.

ДЦФ поділяються на цільові бюджетні фонди (фонди, що входять до складу бюджету) і державні та місцеві позабюджетні фонди (фонди, що не входять до складу бюджету). Під цільовими бюджетними фондами слід розуміти фонди грошових коштів, що утворюються у складі бюджету держави за рахунок цільових джерел засобів і використовують на фінансування певних державних чи місцевих витрат під контролем фіскальних органів держави. Позабюджетні фонди – грошові фонди, що формуються з метою цільового фінансування видатків, не передбачених бюджетом. Особливе значення серед них мають соціальні позабюджетні фонди: Пенсійний фонд; Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності; Фонд загальнообов’язкового соціального страхування на випадок безробіття; Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань. Специфікою позабюджетних фондів є чітке закріплення дохідних джерел і суворе цільове їх використання. Джерелами формування позабюджетних фондів є: спеціальні податки і збори, спеціальні позики, добровільні надходження.

Залежно від напрямів використання ДЦФ поділяються на:

  • економічні – фінансові ресурси, що призначаються для підтримки та регулювання економіки держави (Фонд розвитку паливно-енергетичного комплексу, Фонд підтримки селянських(фермерських) господарств).

  • соціальні, що призначені для надання соціальних послуг населенню(Пенсійний фонд; Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності; Фонд загальнообов’язкового соціального страхування на випадок безробіття; Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань; Фонд України соціального захисту інвалідів).