Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси_печать.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
320 Кб
Скачать

3.Парвові та організаційні основи побудови фінансової системи держави

Фінансова система в Україні створена в 1991 році

Фінансова система України (ФСУ) регулюється законодавчо-нормативними актами, зокрема Конституція України, Бюджетним кодексом України та законами України, що регулюють фінансову сферу, Господарський кодекс

Фінансова система – сукупність різноманітних видів фондів фінансових ресурсів, сконцентрованих в розпорядженні державного, комунального і приватного секторів економіки, окремих фінансових інститутів і населення для виконання покладених на них функцій і завдань, а також для задоволення потреб економіки та соціальних потр6еб.

Принципи побудови фінансової системи

1.Принцип єдності, який обумовлений єдиною економічною, політичною основою суспільства, єдиною фінансовою політикою, яка реалізується через фінансову систему.

2. Функціональне призначення.

Принципи побудови фінансової системи України

1 Розподіл фінансових ресурсів на централізовану і децентралізовану частину

2 Кожна ланка фінансової системи є самостійною і має власну сферу застосування

3 Ланки фінансової системи взаємопов’язані між собою через систему фінансових відносин з приводу розподілу та перерозподілу фінансових ресурсів.

4.Структіра фінансової системи. Сфери і ланки фінансових відносин.

Фінансова система має внутрішню і організаційну будову

За внутрішньою будовою фінансова система(ФС) являє собою сукупність взаємозв’язних фінансових відносин, що формують і використовують доходи і відповідні фонди, а також відображають форми і методи розподілу і перерозподілу ВВП

Внутрішня будова ФС

Ф інансова система України

Централізована частина Децентралізована частина

Централізована частина включає :

  1. Державні фінанси, що включають - державний бюджет, державний кредит, державні цільові фонди, фінанси державних підприємств.

  2. Місцеві, що включають – місцевий бюджет, цільові фонди9валютний, резервний фонди), фінанси комунальних підприємств.

  3. Система позабюджетних і страхових фондів

  4. фінансовий ринок, який включає грошовий ринок і ринок капіталів.

  5. Міжнародні фінанси, що включають міжнародні розрахунки, міжнародний фінансовий ринок, міжнародні фінансові інститути.

До децентралізованої частини відносяться – фінанси підприємств, установ, організацій та фінанси населення.

Головними ланками фін. системи є фінанси підприємств та загально державні фінанси, через які відбувається розподільчі та перерозподільчі відносини. На сьогоднішній день в ФСУ існують такі проблеми – незбалансованість рівня розвитку окремих її ланок; тонізація і неофіційна доларизація економіки; недостатній розвиток фінансового ринку; недовіра населення до фінансового сектору економіки; недостатня дієвість банківської і страхової системи.

За організаційною будовою фінансова система – сукупність фінансових органів та інститутів, що спрямовують, управляють та контролюють грошові потоки.

Організаційна структура ФСУ

Органи управління ФС Фінансові інститути

До органів управління ФС належать: 1.Міністерство фінансів України та його відокремлені підрозділи; Державне казначейство, КРУ, державна податкова адміністрація;

2. Органи контрольно-регулюючі: рахункова палата, державна комісія з ЦП та фондового ринку, аудиторська палата, аудиторські фірми;

3. органи управління цільовими фондами.

До фінансових інститутів належать: НБУ, комерційні банки, страхові компанії, небанківські кредитні установи(лізингові компанії, кредитні спілки, факторингові компанії, інвестиційні фонди); міжбанківська валютна біржа(1193році створена в Україні); фондові біржі, фінансові посередники.