Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси_печать.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
320 Кб
Скачать

30. Міжнародні фінансові інститути

Міжнародний валютний фонд. Діяльність МВФ спрямована на надання кредитів в іноземній валюті країнам з дефіцитом торгового балансу і на підтримку валютних курсів. Головне призначення МВФ – сприяння поліпшенню фінансових умов розвитку економіки окремих країн і фінансовій стабілізації у світовому господарстві в цілому. Цілі: Сприяння співробітництву в валютній сфері. Ліквідація валютних обмежень. Надання кредитів країнам-учасницям для вирівнювання їхнього платіжного балансу. Сприяння розвитку світової торгівлі. Розмір квоти впливає на кількість голосів країни у фонді і обсяг фінансового сприяння з боку фонду. Ресурси даного фонду формуються шляхом внесків країн-учасниць. Фондом передбачається зміна квот з інтервалом не більше 5 років. При цьому для внесення змін необхідно, щоб у голосуванні брали участь країни-учасниці фонду, на які приходиться не менше 85% від загальної кількості голосів у фонді. Україна одержала резервні кредити, кредити для здійснення системних перетворень, кредит для створення стабілізуючого фонду, для введення в обіг і стабілізації гривні, розширене кредитування.

Світовий банк. Світовий банк був створений в 1944 році. Свою діяльність почав з 1946 року. Головна мета діяльності світового банку – сприяння економічному росту країн, що розвиваються, зменшенню рівня бідності, забезпеченню поліпшення стану країн, що мають низький рівень економічних показників і перебувають на стадії реформування економіки. Світовий банк надає фінансові ресурси у формі довгострокових кредитів на розвиток виробництва на термін від 15 до 20 років на пільгових умовах. Умова надання кредиту даним банком пов’язана з розвитком приватного сектора економіки, здійсненням ринкових реформ в окремих галузях економіки. Кредити світового банку є одним з не інфляційних джерел зовнішнього кредитування розвитку економіки. Однак, позики, що спрямовані в бюджет на фінансування дефіциту бюджету мають негативний вплив на фінансовий стан країни.

Міжнародний банк реконструкції і розвитку. МБРР створений в 1944 р., надає кредити на державні програми тільки урядам і центральним банкам країн-учасниць, які є членами МВФ (більш ніж 100 країнам світу).Кредити МБРР надаються під гарантію уряду країни-позичальника, як правило на термін 15-20 років і мають п’ятирічний пільговий період. Основна кількість кредитів спрямована на розвиток виробничої інфраструктури, с/г, а також в галузі з низьким рівнем рентабельності і великим терміном окупає мості витрат. Статутний капітал МБРР за допомогою викупу акцій та облігацій. Акції розподіляються відповідно до квот у МВФ. Входження України до МВФ забезпечило її членство в МБРР, що дає можливість залучати засоби іноземних інвесторів для вирішення питань стабілізації економіки, структурної перебудови, інтеграції України у світові фонди. МБРР надав Україні кредити на структурну перебудову с/г, вугільної галузі, тепло забезпечення у м. Київ.

4. Європейський банк реконструкції і розвитку. ЄБРР був створений в 1991 році для сприяння економічним реформам у країнах Східної та Центральної Європи.

Мета створення ЄБРР – сприяння переходу до ринкової економіки, а також приватній і підприємницькій ініціативі країн Центральної та Східної Європи. Діяльність ЄБРР спрямована на посилення фінансової організації правової системи розвитку приватного бізнесу і інфраструктури необхідної для підтримки приватного сектору. 50 країн учасниць, в тому числі і Україна. Капітал ЄБРР складається з коштів країн-засновниць. Банк може залучати кошти на міжнародному ринку фінансових ресурсів.