Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори ГОС АНЯ К..doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
662.53 Кб
Скачать

Мве 52. Визначте місце мве як навчальної дисципліни в системі економічної освіти

Взагалі методика викладання економіки-це комплексний курс, що завершує навчально-педагогічну підготовку студентів економічного університету доВикладацької діяльності і має між предметний і синергетичний характер. МВЕ – це галузь педагогічної науки, яка визначає завдання, зміст і методи вивчення економічних дисциплін і відповідності із загальними цілями і завданнями освіти в сучасних навчальних закладах.

Основною метою економічної освіти можна вважати формування економічного мислення, а її результатом-економічно обґрунтовану діяльність.

Значення методики викладання економічних дисциплін насьогодні недооцінюється.. У практиці викладання економіки важливо не тільки розкрити зміст економічних категорій та концепцій, а й знати ефективні форми передачі знань, домогтись їх засвоєння на рівні мислення та поведінки людини.

Економічні знання, які є основою для економічного мислення, -- сукупність категорій і понять, ще стосуються становлення, розвитку й функціонування економіки. Економічні поняття є підґрунтям для розуміння економічних явищ і прийняття доцільних рішень.

Економіка як навчальна дисципліна — це широкий комплекс різнопланової інформації, що має поняттєвий апарат, свої категорії й закони, власну систему алгоритмів розв'язування найрізноманітніших задач, внаслідок засвоєння яких у людини формується економічна культура. Економічні знання — це не тільки професійні знання економіста, бухгалтера, менеджера. Це складова світогляду кожної людини. Еконо­мічні знання відображають різні аспекти економічної діяльнос­ті, формуючи зміст певної економічної дисципліни. Ці аспекти представлено через класифікацію економічних знань за певними критеріями. Лише з'ясувавши, що таке економіка й що стано­вить її зміст, можна братися до розроблення й аналізу методики викладання економіки. Слід зважати на те, що методика викла­дання економіки висвітлює методи, прийоми та засоби навчан­ня, які враховують специфіку економічних знань як предмета навчання.

МВЕ — це не так технологічна, як світоглядна дисципліна. Якщо викладач не матиме власного світогляду, відповідного рівня економічного мис­лення, йому важко буде сформувати таке в учнів або підлеглих.

Отже, МВЕ має важливе місце в системі економічної освіти, тому що сучасна економічна освіта потребує підготовки викладачів нового типу, які в умовах інноваційного освітнього середовища не тільки передають інформаційному поколінню студентів(школярів) свої знання, а й сприяють розвитку креативності їх економічного мислення.

Мве 53. Проілюструйте прикладами між предметні зв’язки курсу мве з іншими дисциплінами

«Методика викладання економіки» з іншими дисциплінами.

Проілюструвати взаємозв’язок МВЕ з іншими дисциплінами можна так:

Економіка-МВЕ-Педагогіка,психологія і навчальний менеджмент-Педагогічна майстрність-Вікова психологія

Як бачимо методика викладання економіки пов’язана

З такими дисциплінами як:

*Економіка

*Педагогіка

*Психологія та освітний менеджмент

*Педагогічна майстерність

*Вікова психологія

Отже курс МВЕ ґрунтується на знаннях економіки

З одного боку, та основ педагогіки, психології,Педагогічної майстерності й вікової психології-з другого.

Тобто, Викладач економіки повинен бути викладачем нового типу. Він повинен поважати тих, кого навчає, знати свій предмет, мати почуття гумору і володіти методикою викладання.

Вивчення курсу МВЕ ґрунтується на знаннях економіки, з одного боку, та основ педагогіки, психології, педагогічної майстерності й вікової психології – з іншого, відповідно всі ці дисципліни тісно взаємопов’язані між собою. Психологія – це фундамент педагогіки, а він, в свою чергу, - фундамент МВЕ. Специфіка МВЕ в тому, щоб навчити студентів творчо та психологічно виправдано використовувати різні методичні прийоми для засвоєння учнями різних економічних дисциплін, а отже без економіки вивчення МВЕ не має сенсу. Знання ж педагогічної майстерності і вікової психології лише покращує ефективність викладання в цілому.

МВЕ 54. Охарактеризуйте мету та функції економічної освіти. Поясніть тезу Меморандуму європейської комісії „Навчання протягом всього життя”: ”Основна мета процесу навчання – це розвиток мислення тих, хто навчається”

Концепція неперер вноі економічної освіти ґрунтується на необхідності існування в суспільстві певного рівня загальної економічної культури і освіти. Якщо в загальноосвітній школі закладається база економічних знань, мислення і поведінки, то в системі спеціальної економічної освіти для молоді (ліцеї', коледжі, академії") формується підприємець для ринкових відносин.

У системі вузів та університетів надається економічна освіта тим хто зробить підприємництво сферою своєї професійної діяльності. У системі підготовки магістрів з економіки та післявузівської підготовки створюються умови для економічної освіти менеджерів вищої кваліфікації.

Тривалий час потреба в формуванні економічного мислення була відсутня, тому що за умов адміністративно-командної економіки нічого не треба було вирішувати самому, а людина не почувала себе безпосереднім учасником економічних відносин, їй не треба було впливати на хід економічних подій, не треба було виявляти творчу активність, здійснювати вибір свого місця в економічній системі.

За ринкових відносин людина починає усвідомлювати не тільки цінність свободи вибору, а й відповідальність, що з вибором зв'язана Приймаючи рішення зайнятися бізнесом чи працювати за наймом, людина вибирає свою долю і долю своїх дітей. Тому економічне мислення — не просто багаж економічних знань, а здатність їх засвоїти, використати в практичному житті, іншими словами, це формування моделі економічної поведінки.

. У процесі вивчення курсу МВЕ майбутній учитель повинен мати власну думку і форму її вираження в методиці викладання.

Таким чином, метою економічної освіти як складової економіч ної культури суспільсз метою формування в учнів економічного способу мислення через відбір матеріалу та форм його подання, розробку мето дики контролю навчання тощо.

МВЕ. 55. Обґрунтуйте необхідність розвитку економічного мислення особистості в системі економічної освіти. Запропонуйте методичні прийоми і засоби, впровадження яких у навчальний процес дозволить забезпечити розвиток економічного мислення тих, хто навчається (відповідь можлива у вигляді схеми або інтелект-карт).

Економічна освіта сприяє розвитку економічного мислення на основі глибокого розуміння економічних процесів, що дає змогу аналізувати факти і явища економічного життя, фактори та способи вирішення економічних завдань, установлювати зв’язки й відношення між ними. Саме вона уможливлює створення та функціонування ефективного ринкового простору, який є важливою складовою суспільного життя країни.

Вища й середня загальноосвітня школи покликані в межах базової освіти формувати в молодих людей економічне мислення на основі глибокого розуміння явищ, процесів, відношень в економічній системі суспільства, а також факторів, способів і засобів вирішення економічних проблем. Ідеться передусім про економічну освіту, бо вона найтісніше пов’язана зі створенням власної високоефективної економіки, яка є важливою умовою соціальної та державної безпеки. Економіка є живою системою, особливим простором, у якому постійно перебуває кожен із нас. Саме це й зумовлює необхідність формування економічного мислення й культури, що досягається в процесі здобування економічної освіти.

Людина, яка є носієм економічної культури, виявляє її через вчинки. Економіка є творчою й поведінковою наукою, тому її вивчення сприяє розвитку вмінь осмислювати й систематизувати безліч економічних процесів, відношень, подій, фактів, явищ, спостережень економічного життя, а також приймати відповідні рішення.

Незалежно від профілю освіти кожна доросла людина протягом життя вирішує безліч економічних питань. Наслідки цих рішень відображаються в її повсякденному житті, роботі, участі в громадських організаціях, у соціальному аспекті, на її діяльності як суб’єкта економічних відносин. Вдумливе й осмислене ставлення до явищ економічного середовища передбачає не лише розуміння основних концепцій у даній економічній системі, а й здатність до самовираження й оволодіння соціальними ролями за розв’язання економічних завдань, уміння застосовувати в різних поєднаннях елементи економічних знань до конкретних життєвих ситуацій, розуміти економічний зміст власної праці, бачити своє місце в економічному середовищі.

На даному етапі розвитку українського суспільства економічна освіта сприяє формуванню особистості, яка свої дії може коригувати відповідно до існуючих ринкових законів. Головне завдання економічної освіти — формувати активних економічних суб’єктів (індивідів, здатних на мікрорівні впливати на економічні процеси, і на макрорівні — адекватно оцінювати дії держави), а не тільки пасивних споживачів і виробників продукції.

Значення економічної науки у житті суспільства проявляється щонайменше у двох напрямках: у розробці принципів економічної політики і в сприянні демократизації суспільства.

Економічна наука пояснює зв’язки між явищами, формулює принципи, які допомагають розв’язувати проблеми безробіття, інфляції, бідності, бюджетного дефіциту та ін.

Економічна наука сприяє демократизації суспільного життя. Відомо, що найнеобхіднішим проявом демократичної організації суспільства є виборність органів влади.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]