Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори ГОС АНЯ К..doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
662.53 Кб
Скачать

Пднм. 47. Визначте особливості навчання студентів.

Навчання студентів – це вплив на їх психіку і діяльність з метою отримання знань, вмінь, навичок. Однак останні не вичерпують результатів навчання. В ході навчальної діяльності на основі її змісту розвиваються різні аспекти психіки студентів, формується особистість майбутнього спеціаліста в цілому. Психологічна характеристика свідомості і самосвідомості людини передбачає відчуття себе суб`єктом, що пізнає, здатним думкою осягнути існуючу й уявлювану дійсність, контролювати власні психічні та поведінкові стани, керувати ними, спроможність бачити і сприймати у формі образів навколишній світ. Свідомість існує в діяльності. Діяльність є способом існування знання. Свідомість конституюється знаннями. Свідомість – носій знання.Для того щоб організувати знання, як елемент свідомості і самосвідомості, треба організувати пізнавальну діяльність відповідного типу, рівня і обсягу.

У процесі навчання студенти ознайомлюються з такими ланками системи саморегуляції, як самоорганізація, самоспостереження, самоконтроль, самооцінювання.

У зв'язку з цим пропонується певні способи організації свого Я", навчання і професійної діяльності, надання рекомендації щодо:

  • планування свого часу або своїх справ (за ступенем обов'язковості, важливості, регулярності, імовірності виконання);

  • фіксування їх у письмовому вигляді або запам'ятовування, самонастроювання на виконання запланованого;

  • критичного самооцінювання і діагностування своїх позитивних якостей та слабких сторін;

  • формулювання своїх цілей (життєвих, професійних, близьких, переспективних тощо).

студентів також ознайомлюють з основами психотренінгу, наголошуючи на тому, що він грунтується на внутрішніх творчих можливостях особистості і спрямований на досягнення й підтримання високої психічної та фізичної форми за рахунок розумового зосередження.

Пднм. 48. Розкрийте сутність андрогогіки як науки. Охарактеризуйте її основні принципи.

Андрогогіка — це мистецтво та наука навчання дорослих (від грецького «андрос» — чоловік). Навчання дорослих організується, на відміну від навчання дітей, таким чином, що учні повністю відповідають за визначення області та цілей навчання, обирають методи та графік навчання та оцінюють його результати. Таким чином, учень виступає у якості основної рушійної сили навчання, в той час як викладач грає роль координатора, що направляє процес навчання, обирає його форми.

Сучасна наука виділяє наступні основні принципи андрагогіки:

1. Принцип пріоритетності самостійного навчання. Цей принцип забезпечує для дорослої людини можливість неспішного ознайомлення з навчальними матеріалами, запам'ятовування термінів, понять, класифікацій, осмислення процесів та технологій їх виконання.

2. Принцип спільної діяльності учня з одногрупниками і викладачем при підготовці й у процесі навчання. Відправною точкою процесу навчання є виявлення потреб учнів і виробничих потреб. Інтерв'ю навчального (аналітика, Когнітологія), групові обговорення дозволяють виявити ці потреби.

3. Принцип використання наявного позитивного життєвого досвіду (перш за все соціального та професійного), практичних знань, умінь, навичок що навчається в якості бази навчання та джерела формалізації нових знань. Цей принцип заснований на активних методах навчання, що стимулюють творчу роботу тих, хто навчається

4. Принцип коригування застарілого досвіду і особистісних установок, що перешкоджають освоєння нових знань. Може бути використаний як професійний, так і соціальний досвід, який вступає в протиріччя з вимогами часу, з корпоративними цілями.

5. Принцип індивідуального підходу до навчання на основі особистих потреб. В основі індивідуального підходу знаходиться оцінка особистості що навчається, аналіз його професійної діяльності, соціального статусу та характеру взаємовідносин в колективі.

6. Принцип елективний навчання. Він означає надання навчається свободи вибору цілей, змісту, форм, методів, джерел, засобів, термінів, часу, місця навчання, оцінювання результатів навчання.

7. Принцип рефлективності. Цей принцип заснований на свідомому відношенні учня до навчання, що, у свою чергу, є головною частиною самомотивації що навчається.

8. Принцип затребуваності результатів навчання практичною діяльністю що навчається. Перш Виходячи з цього принципу, перед плануванням і організацією навчання необхідні дослідження і аналіз діяльності, що дозволить сформулювати цілі і завдання навчання.

9. Принцип системності навчання. Він полягає у відповідності цілей і змісту навчання його формам, методам, засобам навчання і оцінки результатів.

10. Принцип актуалізації результатів навчання (їх швидке використання на практиці).

11. Принцип розвитку учня. Навчання повинне бути спрямоване на вдосконалення особистості, створення здібностей до самонавчання, осягнення нового в процесі практичної діяльності людини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]