Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори ГОС АНЯ К..doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
662.53 Кб
Скачать

Мве. 68. Оцініть переваги та недоліки індивідуальних та колективних методів виконання самостійної роботи при вивченні економічних дисциплін.

Самостійна робота — це форма організації індивідуального вивчення студентами навчального матеріалу в аудиторний та позааудиторний час.

Метою СРС є сприяння у формуванні самостійності як риси особистості та важливої професійної якості молодої людини, суть якої полягає у вміннях систематизувати, планувати, контролювати і регулювати свою діяльність без допомоги і контролю з боку викладача. Завданнями СРС можуть бути засвоєння певних знань, умінь, навичок, закріплення і систематизація набутих знань, застосування отриманих знань при розв’язанні практичних завдань та виконанні творчих робіт, виявлення прогалин у системі знань з предмету. Усі завдання зрештою спрямовуються на формування компетентності майбутнього економічного суб’єкта.

Компетентність – це активна спроможність спеціаліста реалізовувати всі компоненти діяльності, яка зумовлюється його знаннями, навичками, уміннями, а також здібностями і психічними властивостями

Це здатність усвідомлено використовувати знання у практичній діяльності, яка оцінюється за результатами виконання роботи відповідно до стандартів.

Для того, щоб самостійна робота була ефективною важливо дотримуватись взаємозв’язку різних видів самостійної роботи учнів на уроці та урізноманітнювати їх, повинен існувати взаємозв’язок класної і домашньої самостійної роботи.

Чим більше в освіті самоосвіти, тим досконалішою є особистість. Навчання – це самоосвіта, яка ґрунтується на самостійній роботі учнів(студентів). Це особливо актуально для економічних знань – вони мають стати складовою життєвої практики людини.

Індивідуальний метод - найстаріша форма навчального процесу(зараз це реферати, ессе, роботи розрахункового характеру, доповіді)

Колективний метод – досить поширена в економічному навчанні(проведення дискусій, «мозкових штурмів», кейс-методів, тренінгів, ділових ігор)

Переваги: 1)дозволяє активізувати навчальну і дослідницьку діяльність кожного учасника творчого колективу; 2)формування компетентності; 3)розвиток економічного мислення(надання студентам розвивати власне економічне мислення, оцінювати економічні ситуації, приймати екон. рішення;4)розвиток творчості(ефективне використання своїх здібностей);5)вміння працювати над спільним завдвнням;5) уміння виділяти головне і другорядне;6) оцінку учнем труднощів у вивченні матеріалу;7) наявність або відсутність в учня інтересу до матеріалу, який вивчається;8)самостійне застосування засвоєних знань;9)оцінка учнем своєї роботи і її результатів.

Недоліки: 1)відірваність студента від викладача; 2)надмірна індивідуалізація в навчанні; 3)формування в учнів малообґрунтованої впевненості.

Мве. 69. Розробіть систему завдань для самостійної роботи в процесі вивчення конкретної теми з економіки. Обґрунтуйте їх доцільність.

Почнемо з того,що щоб самостійна робота була ефективною важливо дотримуватись взаємозв’язку різних видів самостійної роботи учнів на уроці та урізноманітнювати їх, повинен існувати взаємозв’язок класної і домашньої самостійної роботи. Я організую класну роботу так, щоб домашня самостійна робота була її органічним продовженням. Великою мірою робота учнів, хід уроку тісно зв’язані і залежать від якості самостійної роботи учнів удома. Мета домашньої роботи - міцне закріплення вивченого на уроці матеріалу, глибше його осмислення, дальший розвиток набутих учнями умінь і навичок самостійної роботи з текстом підручника, історичними картами. ілюстраціями, схемами. Учні, виконуючи домашнє завдання, привчалися писати прості й розгорнуті плани з окремих питань і тем, складати різні тематичні таблиці, працювати з матеріалами періодичної преси, готувати невеликі повідомлення, реферати на економічні теми.Наприклад, тема «Закон пропозиції».

1)Реферат(доповідь, ессе) на тему:»Поніття пропозиції.Закон пропозиції»

Допоможе узагальнити й систематизувати знання з теми, закріпити розуміння основних понять і термінів.

2)Завдання розрахункового характеру (задачі по темі. Пропозиція та її еластичність. Закон пропозиції. Чинники впливу на величину пропозиції та на пропозицію.) Допоможе розрізняти та орієнтуватися в показниках, більш глибоко зрозуміти тему.

3) економічна гра - тренінг (поділ класу на 3 групи – умовні компанії, обрання фінансового директора, менеджера з персоналу, економічного відділу, працівника бухгалтерії. Визначення статутного капіталу кожного підприємства.) Допоможе застосовувати вивчене на практиці, аналізувати хід і розв'язок задач. Розвивати абстрактно-логічне та образне мислення, інтерес до науки, вчити економічного аналізу. Виховувати економічну культуру, толерантність та критичність.

Можна також провести ділову гру(пошуку рішень в умовній проблемній ситуації. Елементи ділової гри: розподіл за ролями, змагання, особливі правила і т. д. Ділова гра застосовується як метод активного навчання її учасників з метою вироблення у них навиків прийняття рішень в нестандартних ситуаціях, а також як засіб тестування здібностей).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]