Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори ГОС АНЯ К..doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
662.53 Кб
Скачать

Мве. 84. Доведіть ефективність застосування методу «мозкового штурму» в економічній освіті. Наведіть приклади.

Мозковий штурм — методика стимуляції творчої активності та продуктивності для розв’язання проблеми. Це метод розв’язування невідкладних завдань за дуже обмежений час. Суть методу полягає в тому, що необхідно висловити найбільшу кількість ідей за невелику кількість часу, обговорити та здійснити їхній відбір. Цей метод використовується для розвитку творчих здібностей або для розв’язання складних проблем.

Суть мозкової атаки полягає в тому, що студенти отримують тільки одну проблему для розв’язання, а їхнім завданням є генерація якнайбільшої кількості різних неординарних ідей для її вирішення.

Наприклад, мозкова атака: «Інвестиційна діяльність комерційних банків в умовах фінансової кризи в Україні». Мета роботи: Знайти якнайбільше можливих напрямів інвестиційної діяльності комерційних банків, ураховуючи фінансові проблеми»

Ефективність застосування методу мозкогового штурму в економічній освіті полягає в тому, що він дозволяє визначити фактори, які впливають на виникнення проблеми, та шляхи управління ними, отримати різнобічну картину причин і наслідків, що зумовлюють проблемну ситуацію, глибше зрозуміти, оцінити й проаналізувати процеси, що відбуваються в економічної діяльності», виявити типові помилки, висвітлили деталі за досить короткий час. При цьому всі учасники можуть вільно висловлюватися, а з великої кількості оригінальних ідей, які можуть розв’язати проблему, легше вибрати оптимальне рішення, ніж за проведення зборів чи дискусії. До того ж при мозковому штурмі учасникам вдається змінити свої переконання, якщо інша пропозиція була привабливішою.

МВЕ. 85. Розкрийте особливості організації навчальної гри в економічній освіті. Охарактеризуйте функції керівника навчальної гри. Наведіть приклад реалізації вказаних функцій під час ігрового навчання.

Навчальна (дидактична) гра — метод імітації (наслідування, відображення) прийняття управлінських рішень у різноманітних ситуаціях шляхом гри (програвання, розігрування) за правилами, які дані або виробляються самими учасниками.

Дидактичні ігри пов’язані насамперед з двома особливостями навчання: проблемністю та засвоєнням навчальної інформації через дію. Проблемність реалізується через самостійне розв’язання студентом поставленої проблеми (завдання) за недостатності необхідних знань, коли він змушений самостійно опановувати новий зміст або знаходити нові зв’язки між уже засвоєними відомостями. У процесі такої діяльності формуються нові вміння й у такий спосіб відбувається навчання через дію.

Принципи організації та проведення навчальних ігор: 1. Повне «заглиблення» учасників гри в проблематику організаційної системи, що моделюється. 2. Поступове входження учасників гри в експериментальну ситуацію. 3. Рівномірне навантаження. Учасники гри отримують нові знання відносно рівномірно, пропорційними частинами.4. Правдоподібність експериментальної ситуації.

Функції керівника гри полягають у тому, щоб скоординувати колективну діяльність усіх учасників гри та налагодити ефективне міжгрупове спілкування.

Наприклад, навчальна гра «Кредитування: пан або пропав» до теми «Оцінка кредитоспроможності позичальників». Мета: навчитись приймати правильні рішення з кредитування підприємств; розраховувати та інтерпретувати показники платоспроможності й ліквідності підприємств. Керівник має організувати гру, визначити головні ролі, донести до увчаників суть та цілі гри. Важливим є поділ на команди, координація роботи груп. Протягом гри керівник має активізувати розумову діяльність учасників, заохочувати їх до взаємодії. Після закінчення гри керівник підбиває підсумки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]