Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори ГОС АНЯ К..doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
662.53 Кб
Скачать

Пднм. 49.Дайте визначення умови навчання та розкрийте зміст всіх його складових

Умови навчання — сумарна характеристика фізичного і психологічного середовища, в якому відбувається навчальна діяльність. Серед умов навчання можна виділити зовнішні і внутрішні. Зовнішні умови навчання включають різноманітні особливості середовища: матеріально-технічне забезпечення навчання, соціальне оточення, вплив викладача та навчальної інформації, яку він пропонує, розмір стипендії чи плати за навчання, громадське навантаження та багато іншого. Внутрішні умови навчання включають природні схильності і потяги того, хто навчається, рівень розвитку його пізнавальних здібностей, а також всю сукупність психічних проявів людини, які виникають під впливом зовнішніх факторів.

Важливим завданням викладача є забезпечення взаємозв’язку зовнішніх і внутрішніх умов навчання. Зовнішні умови не повинні суперечити внутрішнім, а бути побудованими з урахуванням потреб учнів. Водночас зовнішні умови мають сприяти утворенню необхідних внутрішніх умов навчання: формуванню готовності учнів до навчання, належного ставлення до навчання і пізнавальних здібностей.

Внутрішні умови навчання включають природні схильності і потяги того, хто навчається, рівень розвитку його пізнавальних здібностей, а також всю сукупність психічних проявів людини, які виникають під впливом зовнішніх факторів.

Умови навчання також поділяють на організаційні, матеріальні і психологічні. До організаційних умов включають часові межі і режим навчання, організаційну структуру навчального процесу, його просторову організацію (розташування учасників у просторі навчальної аудиторії і т. д.). Матеріальні умови пов’язані із забезпеченням навчального процесу засобами навчання: технічна забезпеченість навчального процесу, наявність наочних засобів, наочно-мето­дичних матеріалів викладача, посібників і розробок для організації самостійної роботи тих, хто навчається, тощо. Психологічні умови пов’язані з комунікативним забезпеченням навчального процесу і визначаються здатністю викладача управляти спілкуванням, а також організовувати комунікативну взаємодію і стосунки в групі, що забезпечують сприятливий психологічний клімат у процесі навчання.

Пднм. 50. Охарактеризуйте всі умови, які забезпечують успішність вашого навчання в економічному університеті

Для успішного навчання в економічному університеті дуже важливо враховувати як зовнішні, так і внутрішні умови, які допомагають мені навчатися успішно вже протягом 3 років. Як відомо, зовнішні умови навчання включають різноманітні особливості середовища: матеріально-технічне забезпечення навчання, соціальне оточення, вплив викладача та навчальної інформації, яку він пропонує, розмір стипендії чи плати за навчання, громадське навантаження та багато іншого. Таким чином, конкретно можна відмітити, що мені допомагає успішно навчатися сучасні комп’ютерні технології, інтернет, наявність літератури, досить сильні викладачі,які дійсно дають цікавий матеріал з різних предметів і перевіряють ступінь засвоєння матеріалу,друзі, які є старанними в навчанні мають позитивний вплив і на моє заохочення.

Внутрішні умови навчання включають природні схильності і потяги того, хто навчається, рівень розвитку його пізнавальних здібностей, а також всю сукупність психічних проявів людини, які виникають під впливом зовнішніх факторів. Конкретніше, варто відмітити, що зі школи прагнула бути економістом, оскільки ця наука мені дуже цікава, тут я можу розкрити свої потенційні задатки і все це дозволяє мені успішно навчатися. Зовнішні умови не повинні суперечити внутрішнім, а бути побудованими з урахуванням потреб учнів. Водночас зовнішні умови мають сприяти утворенню необхідних внутрішніх умов навчання: формуванню готовності учнів до навчання, належного ставлення до навчання і пізнавальних здібностей.

Крім того, на процес мого навчання впливають умови: організаційні, матеріальні і психологічні. До організаційних умов включають часові межі і режим навчання, організаційну структуру навчального процесу, його просторову організацію (розташування учасників у просторі навчальної аудиторії і т. д.). Матеріальні умови пов’язані із забезпеченням навчального процесу засобами навчання: технічна забезпеченість навчального процесу, наявність наочних засобів, наочно-мето­дичних матеріалів викладача, посібників і розробок для організації самостійної роботи тих, хто навчається, тощо. Психологічні умови пов’язані з комунікативним забезпеченням навчального процесу і визначаються здатністю викладача управляти спілкуванням, а також організовувати комунікативну взаємодію і стосунки в групі, що забезпечують сприятливий психологічний клімат у процесі навчання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]