Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
67-150 (класні).DOC
Скачиваний:
18
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
397.31 Кб
Скачать

112. Проблема зайнятості та відтворення робочої сили в Україні.

Формування ринку робочої сили в Україні відображає загальносвітові тенденції, але має й свої особливості, які ускладнюють процес його нормаль­ного функціонування. Це:

-аномальний вибух міграційних процесів як наслідок загост­рення політичних і міжнаціональних відносин між країнами, що утворилися на території колишнього СРСР;

- конверсія виробництва, передислокація військових частин;

- евакуація й переселення людей з територій, що постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській атомній електростанції;

  • зупинка підприємств через порушення економічних зв'язків перебої в постачанні сировини, енергії, комплектуючих частин;

  • поспішність у здійсненні програми роздержавлення та прива­тизації власності;

- відсутність достатньої законодавчої бази, яка б чітко регламенту­вала взаємовідносини між особами найманої праці й роботодавцями.

Все це врешті решт приводить до того, що наші підприємці, переймаючи західний досвід у вирішенні проблеми зайнятості й організації праці та прагнучи забезпечити собі максимальний прибуток в найкоротший строк, застосовують не кращі методи. А це веде (і привело) до втрати трудящими частини соціальних гарантій, які вони мали, до погіршення умов праці, зниження заробітної плати, а в кінцевому підсумку - до загострення соціаль­ної напруги.

Для реалізації державної політики зайнятості створюється служба зайнятості, яка організаційно виступає у вигляді закладів, що акумулюють інформацію про динаміку трудових ресурсів і наявність робочих місць, а також безкоштовно надають громадянам послуги, що пов‘язані з забеспеченням їх зайнятості. Такі заклади отримали назву бірж праці.

В Україні державна служба зайнятості формується згідно з Законом “Про зайнятість населення”, прийнятим у березні 1991р. й виконує функції:

-аналізує, прогнозує попит і пропозицію на робочу силу і інформує про стан ринку праці;

-веде облік вільних робочих місць і громадян, що звертаються з питань працевлаштування;

-надає допомогу в підборі громадянами роботи, а роботодавцям – необхідних працівників;

-організовує професійну підготовку й перепідготовку громадян;

-реєструє безробітних і надає їм допомогу.

113. Господарський механізм, його суть і елементи. Особливості господарського мезанізму ринкової економіки.Економічна теорія вивчає функціонування економічної систе­ми, насамперед на мікроекономічному, макроекономічному та гло­бально-економічному рівнях господарювання.

Мікроекономічний рівень господарювання охоплює, по-перше, економічно відособлені одиниці, такі як об'єднання, фірми, підпри­ємства, домогосподарства; по-друге, окремі ринки, конкретні ціни і конкретні товари та послуги.

Ринкова економіка має лише два суб'єкти мікроекономічного рівня господарської діяльності:

домашні господарства (сім'я);

підприємства.

Домашні господарства (сім'я). - з точки зору економіки домашня діяльність належить до господарювання, де господар не виробляє продукцію (товари), а задовольняє потреби свої і своєї сім'ї через ринок чи поза ним.

Підприємство є другим суб'єктом мікроекономічного рівня гос­подарювання. Воно також є самостійним сектором мікроекономіки і критерієм його виступає товар (продукція чи послуга). У ринковій економіці підприємство — це товаровиробник і ос­новна виробнича ланка економіки.

Форми організації господарювання на мікрорівні:

фізичні особи окрема людина чи сім'я;

юридичні особи підприємства.

Господарським суб'єктом є також держава.

Відповідно до чинного законодавства в Україні існують такі ор­ганізаційні форми підприємств, види їх:

індивідуальне підприємство, що грунтується на особистій влас­ності фізичної особи та виключно на її праці;

сімейне підприємство, засноване на власності та праці членів однієї сім'ї, котрі живуть разом;

приватне підприємство, засноване власниками майна з правом використовувати працю найманих робітників;

колективне підприємство, засноване на власності трудового ко­лективу підприємства, кооперативу, іншого статутного товариства, громадської та релігійної організації;

державне комунальне підприємство, засноване на власності ад­міністративно-територіальних одиниць;

державне підприємство, засноване на загальнодержавній, ка­зенній власності;

спільне підприємство, засноване на основі об'єднання майна різних власників (змішана форма власності).

Макроекономічний рівень господарювання. Останнім часом статистичні органи країн СНД здійснюють перехід від системи балансу народного господарства (БНГ), яка була запроваджена в 20-х роках XX ст., до нової системи національних рахунків (СНР), ухваленої Статистичною комісією 00Н у 1993 р.

Центральне місце в СНР займає показник валового внутрішнього продукту (ВВП), який визначають як валову вартість усіх товарів і послуг, створених на території даної країни протягом певного періоду, за виключенням вартості їх проміжного споживання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]