Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора моя - копия.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.04.2019
Размер:
169.65 Кб
Скачать

42. Охарактеризуйте порядок формування і використання банками України резерву на покриттяможливихвтрат за кредитнимиопераціями.

Цей резерв КБ формують майже за всіма кредитними операціями як у нац.. валюті, так і у ін.. валюті. Для формування резерву КБ щомісячно класифікують свій кредитний портфель. Критерії класифікації:

1) Фінансовий стан позичальника.

2) Стан обслуговування позичальником свого боргу.

3) Рівень забезпеченості кредитів.

1 критерій.

КБ аналізують фін. Стан позичальника при наданні кредиту, а далі періодично: банків-позичальників – щомісячно, позичальників-юридичних осіб – 1 раз або частіше на 3 місяці, позичальників-фізичних осіб – 1 раз на рік. Для аналізу фін. Стану позичальника кожен КБ розробляє і затверджує власну методику з урахуванням рекомендацій НБУ. За результатами аналізу фін. Стану позичальників, усі кред. операції поділяються на 5 класів: А, Б, В, Г, Д.

2 критерій.

За цим критерієм , який оцінюється за трьохмірною шкалою, КБ враховує такі показники : своєчасність сплати основного боргу; наявність та строк пролонгованої заборгованості; наявність та строк простроченої заборгованості; своєчасність внесення плати за кредит; тривалість затримання внесення плати за кредит. За цим критерієм усі кред. операції поділяються на 3 групи:

1) кред. операції, які мають добре обслуговування;

2) слабке обслуговування;

3) незадовільне обслуговування.

З урахуванням усіх критеріїв, кред. операції поділяються на 5 категорій: стандартні; під контролем; субстандартні; сумнівні; безнадійні.

Заг. заборгованість за кредитними операціями вважається валовим ризиком для Б-кредитора, а резерв для покриття кредитного ризику КБ формують за певним коеф. від суми чистого кред. ризику. Чистий кред. ризик – це валовий ризик, зменшений певним чином на вартість забезпечення за кредитом.

При визначенні вартості забезпечення враховується якість забезпечення і категорія кред. операцій.

Коефіцієнти формування резерву диференціюються залежно від валюти кред. операцій, від категорії кред. операцій, від виду кредитів і залежно від того, чи має позичальник надходження валютної виручки.

За рахунок резерву під нестандартну заборгованість банк списує безнадійну заборгованість за кредитами. Списану заборгованість КБ обліковує на позабалансовому рахунку. Він продовжує роботу з клієнтами до закінчення строку позивної давності (3 роки), і тільки після цього остаточно списує заборгованість.

43. Охарактеризуйте порядок формування і використання банками резерву на покриттяможливихвтратвіддебіторськоїзаборгованості.

КБ формують резерв майже під всю ДЗ. Формування резерву для відшкодування можливих втрат від дебіторської заборгованості регулюється положенням НБУ, затвердженим постановою Правління НБУ від 13 грудня 2002 р. № 505.

Для формування резерву КБ щомісячно проводять інвентаризацію своєї ДЗ і класифікують її за групами ризику з урахуванням таких критеріїв: вид ДЗ; строк обліку ДЗ на балансі банку; кількість днів простроченої заборгованості. З урахуванням цих критеріїв уся заборг. поділяється на 4 групи: 1 група вважається стандартною і резерв за цією заборгованістю не формується; ДЗ 2, 3, 4 групи вважається нестандартною і КБ зобов’язані створювати резерви.

Розмір відрахувань до резерву диференціюється залежно від:

  1. виду дебіторської заборгованості;

  2. строку;

  3. кількості днів прострочення.

Резерв формується за певним коефіцієнтом від фактичного обсягу ДЗ. При цьому використовується коеф., який визначається, виходячи з кількості днів простроченої заборгованості, але за умови, що він не є меншим, ніж коефіцієнт, який визначається, виходячи зі строку обліку заборгованості на балансі КБ. За рахунок резерву під нестандартну ДЗ за рішенням правління КБ списується безнадійна ДЗ (4 група). Списану заборгованість КБ обліковує на позабалансовому рахунку. Він продовжує роботу з контрагентами до закінчення строку позивної давності, і тільки після цього остаточно списує заборгованість.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]